Έντυπη Έκδοση

«Είχε ειδοποιηθεί η κυβέρνηση του Πακιστάν»

Το Πακιστάν έχει πρότερη ενημέρωση και στηρίζει μυστικά εδώ και χρόνια τα αμερικανικά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) εναντίον εξτρεμιστών στο έδαφός του, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που επικαλείται η «Washington Post» και αναδεικνύουν σαφή αντίθεση με την επίσημη στάση της Ισλαμαμπάντ.

Από τα απόρρητα έγγραφα της CIA, αλλά και πακιστανικά υπομνήματα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, προκύπτει ότι οι Πακιστανοί αξιωματούχοι ενημερώνονται σε τακτική βάση για τις αμερικανικές επιθέσεις. Τουλάχιστον 65 τέτοια πλήγματα αποτέλεσαν αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, είτε στη διάρκεια συναντήσεων στην πακιστανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είτε με άμεση αποστολή εγγράφων σε ανώτατους αξιωματούχους στην Ισλαμαμπάντ.

Γίνεται μάλιστα ειδική αναφορά σε μια περίπτωση το 2010, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε επίθεση κατόπιν αιτήματος της πακιστανικής κυβέρνησης και σε μία άλλη περίσταση όπου οι δύο πλευρές συνεργάστηκαν για τον εντοπισμό στόχων. Το δημοσίευμα της «Washington Post» -συνυπογράφεται από τον Μπομπ Γούντγουορντ, το δημοσιογράφο που αποκάλυψε το σκάνδαλο Watergate- επισημαίνει επίσης ότι τα έγγραφα αντανακλούν και τις ανησυχίες των Αμερικανών περί διείσδυσης εξτρεμιστών στις πακιστανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Σαφής η συνεννόηση»

Οι συντάκτες τονίζουν ότι τα στοιχεία φέρνουν στο φως μια σαφή συνεννόηση των δύο χωρών σε μια περίοδο κατά την οποία καμία από τις δύο δεν παραδεχόταν καν την ύπαρξη του προγράμματος των στοχευμένων πληγμάτων. Ιδίως το Πακιστάν καταγγέλλει σε κάθε ευκαιρία τις επιθέσεις ως παραβίαση της εθνικής του κυριαρχίας, οι οποίες εμφανίζονται ως πηγή έντασης στις διμερείς σχέσεις.

Οι αποκαλύψεις δεν αποτελούν μεγάλη έκπληξη, υπό την έννοια ότι οι πολιτικοί αναλυτές ανέκαθεν θεωρούσαν σχεδόν δεδομένο ότι το Πακιστάν έδινε τουλάχιστον τη σιωπηρή του συγκατάθεση. Τα έγγραφα της εφημερίδας επιβεβαιώνουν τις υποψίες. Και δεν είναι η μόνη ένδειξη. Το 2010 ο αποκαλυπτικός ιστότοπος Wikileaks δημοσιοποίησε πλήθος διπλωματικών τηλεγραφημάτων που έδειχναν ότι η Ισλαμαμπάντ συναινούσε στις επιθέσεις, παρά το ότι δημοσίως τις καταδίκαζε.

Τα νέα στοιχεία έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά την επικριτική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία η οργάνωση κατηγορεί τις ΗΠΑ για παράνομα πλήγματα στο Πακιστάν, πολλά εκ των οποίων συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

(ΠΗΓΕΣ: AFP-WWW.GUARDIAN.CO.UK-WWW.BBC.CO.UK)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παρακολουθήσεις/Υποκλοπές
CIA
ΗΠΑ
Πακιστάν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
NSA
Στον καλύτερό σας φίλο;
«Μας παρακολουθούσαν όλους, άρα όλοι μαζί πρέπει να αντιδράσουμε»
Πακιστάν
«Είχε ειδοποιηθεί η κυβέρνηση του Πακιστάν»
Οργανωμένο έγκλημα
Ερμαιο στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος η Ε.Ε.
Αυστραλία
Παραδέχεται ο αυστραλιανός στρατός την ευθύνη του για τις πυρκαγιές
Τσεχία
Οι κομμουνιστές επιστρέφουν
Μπαγκλαντές
Ακόμα χωρίς αποζημίωση τα θύματα της φωτιάς στη βιοτεχνία του Μπανγκλαντές
Ιράν
1.500 σάιτ κλείνουν κάθε μήνα οι ιρανικές αρχές
Ματιές στον κόσμο
Στις 9 Νοεμβρίου θα αποφασίσουν αν θα πάνε στη «Γενεύη ΙΙ»
Την ξανθομάλλα Μαντλίν ψάχνουν στην Πορτογαλία
Αεροδρόμια
Εκεί που χαίρεσαι να περιμένεις...
ΗΠΑ
13χρονος νεκρός από σφαίρες αστυνομικών