Έντυπη Έκδοση

«Μας παρακολουθούσαν όλους, άρα όλοι μαζί πρέπει να αντιδράσουμε»

Με «ενιαία και ισχυρή» φωνή ζήτησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα μέλη της να μιλήσουν στην αμερικανική κυβέρνηση για το ζήτημα των υποκλοπών. Η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, Βίβιαν Ρέντινγκ, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, υπεραμύνθηκε για άλλη μία φορά της ανάγκης νομικού πλαισίου που θα ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, το ιταλικό περιοδικό «L' Espresso» αποκαλύπτει στο τεύχος που κυκλοφορεί σήμερα (προδημοσίευση χθες) ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν στελέχη και της ιταλικής κυβέρνησης. Το περιοδικό επικαλείται έγγραφα που είχε στην κατοχή του ο Αμερικανός δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, τα οποία παρέλαβε από τον Εντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου περιοδικού, τις τηλεφωνικές κλήσεις, τα e-mails και τα sms χιλιάδων Ιταλών παρακολουθούσε και η Βρετανία, με ένα πρόγραμμα που ονόμαζε «Tempora», και στη συνέχεια οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αντάλλασσαν τις πληροφορίες που θεωρούσαν πιο σημαντικές με την NSA.

Οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες δεν παρέμεναν με τη σειρά τους εντελώς αμέτοχες. Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο, συνεργάζονταν κι αυτές με τη βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης, για να λαμβάνουν επίσης στοιχεία.

Την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να δώσει λύσεις στο κατασκοπευτικό γαϊτανάκι, το αμερικανικό FBI κατηγορεί με τη σειρά του τον Ρώσο Γιούρι Ζαΐτσεβ, επικεφαλής ενός ρωσικού προγράμματος πολιτισμικών ανταλλαγών στην Ουάσιγκτον, ότι προσπάθησε να στρατολογήσει νέους Αμερικανούς ως πράκτορες. Η πληροφορία αναφέρθηκε στο περιοδικό «Mother Jones», αλλά η ρωσική πρεσβεία αρνείται κατηγορηματικά τις φήμες, που, όπως εξηγεί, γυρίζουν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

(ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΤΗΕ GUARDIAN, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παρακολουθήσεις/Υποκλοπές
Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA)
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Γερμανία
Σχετικά θέματα: NSA
Στον καλύτερό σας φίλο;
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
NSA
Στον καλύτερό σας φίλο;
«Μας παρακολουθούσαν όλους, άρα όλοι μαζί πρέπει να αντιδράσουμε»
Πακιστάν
«Είχε ειδοποιηθεί η κυβέρνηση του Πακιστάν»
Οργανωμένο έγκλημα
Ερμαιο στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος η Ε.Ε.
Αυστραλία
Παραδέχεται ο αυστραλιανός στρατός την ευθύνη του για τις πυρκαγιές
Τσεχία
Οι κομμουνιστές επιστρέφουν
Μπαγκλαντές
Ακόμα χωρίς αποζημίωση τα θύματα της φωτιάς στη βιοτεχνία του Μπανγκλαντές
Ιράν
1.500 σάιτ κλείνουν κάθε μήνα οι ιρανικές αρχές
Ματιές στον κόσμο
Στις 9 Νοεμβρίου θα αποφασίσουν αν θα πάνε στη «Γενεύη ΙΙ»
Την ξανθομάλλα Μαντλίν ψάχνουν στην Πορτογαλία
Αεροδρόμια
Εκεί που χαίρεσαι να περιμένεις...
ΗΠΑ
13χρονος νεκρός από σφαίρες αστυνομικών