Έντυπη Έκδοση

Ερμαιο στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος η Ε.Ε.

Περίπου 3.600 εγκληματικές οργανώσεις που δρουν, δεκαετίες τώρα, ανενόχλητες στις χώρες της Ε.Ε., έχουν διεισδύσει σε νευραλγικούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, ελέγχουν μέσω της διαφθοράς τη δημόσια διοίκηση, ακόμη και κυβερνήσεις, αποκομίζοντας αστρονομικά κέρδη από δραστηριότητες όπως:

** Η εμπορία ανθρώπων, η παράνομη διακίνηση και το λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, όπλων, ναρκωτικών και των πρόδρομων ουσιών τους, πυρηνικών, ραδιολογικών, βιολογικών, χημικών και φαρμακευτικών ουσιών, ακόμη και συνταγογραφούμενων, παραποιημένων καταναλωτικών προϊόντων καθημερινής χρήσης όπως τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων, προστατευόμενων ζωικών και φυτικών ειδών και μερών αυτών, κάθε μορφής προϊόντων καπνού, έργων τέχνης και άλλων διαφόρων αγαθών συχνά παραποιημένων.

Από τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ετήσιες απώλειες που ξεπερνάνε τα 670 δισ. ευρώ, ενώ η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση πληρώνει το κόστος της διαφθοράς, η οποία προκαλείται από το οργανωμένο έγκλημα, με τουλάχιστον 120 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 1,1% του ΑΕΠ της Ε.Ε.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε μία έκθεση - Ψήφισμα που ενέκρινε την Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο, με το οποίο ζητείται από την Κομισιόν να καταρτίσει ένα πενταετές σχέδιο δράσης αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος ανά την Ευρώπη.

Μεγάλα τα μεγέθη

Ο μη νομοθετικός χαρακτήρας του Ψηφίσματος, ωστόσο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία η νεοσύσταση επιτροπή χρειάσθηκε 18 μήνες, δεν εγγυώνται για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που πρέπει να επιδείξουν οι κοινοτικές Αρχές για την αντιμετώπιση της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος. Τα «μεγέθη» που δείχνουν τον όγκο και την έκταση του προβλήματος και αναφέρονται στην έκθεση, είναι:

** Το 70% των 3.600 εγκληματικών οργανώσεων που δρουν στην Ευρώπη έχουν γεωγραφικά ετερογενή σύνθεση και ακτίνα δράσης και πάνω από το 30% έχει πολύπλευρη εγκληματική δραστηριότητα.

** Τα ετήσια κέρδη από την εμπορία ανθρώπων, σ' όλες τις χώρες της Ε.Ε., υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα που δημιουργούνται από το εμπόριο άγριων ειδών και μερών αυτών εκτιμώνται από 18 έως 26 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και ότι η Ε.Ε. αντιπροσωπεύει τη σπουδαιότερη αγορά προορισμού των προϊόντων αυτών στον κόσμο.

** Στον δημόσιο τομέα στην Ε.Ε. έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 20 εκατομμύρια περιπτώσεις διαφθοράς και είναι προφανές ότι το φαινόμενο αυτό επηρεάζει και φορείς της δημόσιας διοίκησης των κρατών - μελών (και τους αντίστοιχους πολιτικούς) που είναι αρμόδιοι για τη διαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων οικονομικών συμφερόντων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Οργανωμένο έγκλημα
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οργανώσεις/Επιθέσεις/Συμμορίες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
NSA
Στον καλύτερό σας φίλο;
«Μας παρακολουθούσαν όλους, άρα όλοι μαζί πρέπει να αντιδράσουμε»
Πακιστάν
«Είχε ειδοποιηθεί η κυβέρνηση του Πακιστάν»
Οργανωμένο έγκλημα
Ερμαιο στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος η Ε.Ε.
Αυστραλία
Παραδέχεται ο αυστραλιανός στρατός την ευθύνη του για τις πυρκαγιές
Τσεχία
Οι κομμουνιστές επιστρέφουν
Μπαγκλαντές
Ακόμα χωρίς αποζημίωση τα θύματα της φωτιάς στη βιοτεχνία του Μπανγκλαντές
Ιράν
1.500 σάιτ κλείνουν κάθε μήνα οι ιρανικές αρχές
Ματιές στον κόσμο
Στις 9 Νοεμβρίου θα αποφασίσουν αν θα πάνε στη «Γενεύη ΙΙ»
Την ξανθομάλλα Μαντλίν ψάχνουν στην Πορτογαλία
Αεροδρόμια
Εκεί που χαίρεσαι να περιμένεις...
ΗΠΑ
13χρονος νεκρός από σφαίρες αστυνομικών