Έντυπη Έκδοση

Ακόμα χωρίς αποζημίωση τα θύματα της φωτιάς στη βιοτεχνία του Μπανγκλαντές

Εξι μήνες μετά τη χειρότερη καταστροφή σε εργοστάσιο ρούχων στο Μπανγκλαντές, που άφησε 1.133 νεκρούς στα συντρίμμια του «Ράνα Πλάζα» στις 24 Απριλίου, οι οικογένειες των θυμάτων και οι επιζώντες περιμένουν ακόμα την αποζημίωση και υποφέρουν από σωματικά και ψυχολογικά τραύματα που τους εμποδίζουν να εργαστούν.

Τα... ψιλά έχει δώσει η εταιρεία Primark στις οικογένειες των θυμάτων. Για τους νεκρούς, τους ακρωτηριασμένους, τους μόνιμα παράλυτους ούτε πόισα (το τοπικό αντίστοιχο της δεκάρας...) Τα... ψιλά έχει δώσει η εταιρεία Primark στις οικογένειες των θυμάτων. Για τους νεκρούς, τους ακρωτηριασμένους, τους μόνιμα παράλυτους ούτε πόισα (το τοπικό αντίστοιχο της δεκάρας...) Στις 30 Σεπτεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπανγκλαντές πρότεινε αποζημίωση περίπου 16.700 ευρώ σε κάθε οικογένεια νεκρού, 8.700 έως 13.800 ευρώ σε κάθε ακρωτηριασμένο και 18.600 ευρώ σε κάθε επιζώντα με πλήρη παράλυση.

94% χωρίς αποζημίωση

Μέχρι στιγμής η εταιρεία Primark, στην οποία ανήκε το εργοστάσιο, έχει δώσει περίπου 140 ευρώ σε 3.300 άτομα.

Οπως αποκαλύπτει έρευνα της ActionAid, που μίλησε με 2.297 ανθρώπους (τα 2/3 των οικογενειών των θυμάτων), 94% αναφέρουν ότι δεν έχουν λάβει καθόλου νόμιμη αποζημίωση από τους εργοδότες, ούτε καν επίδομα ασθενείας, 92% από τους επιζώντες δεν έχουν επιστρέψει στη δουλειά, καθώς υποφέρουν από ακρωτηριασμό μέλους, παράλυση, ισχυρούς πόνους, και 92% από τους επιζώντες ανέφεραν ότι έχουν τραυματιστεί ψυχολογικά τόσο, που περισσότεροι από τους μισούς δεν μπορούν να κοιμηθούν ή παθαίνουν τρέμουλο όταν ακούν δυνατούς θορύβους. Ορισμένοι ανέφεραν ότι φοβούνται να μπουν σε κτήριο ή σε κλειστό δωμάτιο.

Ενώ διεθνής συμμαχία συνδικαλιστικών οργανώσεων συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τις εταιρείες για την αποζημίωση των επιζώντων και των συγγενών των 1.133 νεκρών και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο Μπανγκλαντές, οι ερευνητές της ActionAid υπογραμμίζουν ότι τα θύματα δεν μπορούν να καλύψουν άμεσες ανάγκες σε τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες έχουν αυξανόμενα χρέη και 90% είπαν ότι δεν έχουν καθόλου αποταμιεύσεις, καθώς ο μισθός του εργάτη σε εργοστάσιο ρούχων είναι 28 ευρώ το μήνα, ενώ οι ανάγκες μιας οικογένειες μόνο σε ρύζι αγγίζουν τα 14 ευρώ μηναίως.

(Πηγές: BBC, www.actionaid.org)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μπαγκλαντές
Βιοτεχνίες
Αποζημιώσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
NSA
Στον καλύτερό σας φίλο;
«Μας παρακολουθούσαν όλους, άρα όλοι μαζί πρέπει να αντιδράσουμε»
Πακιστάν
«Είχε ειδοποιηθεί η κυβέρνηση του Πακιστάν»
Οργανωμένο έγκλημα
Ερμαιο στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος η Ε.Ε.
Αυστραλία
Παραδέχεται ο αυστραλιανός στρατός την ευθύνη του για τις πυρκαγιές
Τσεχία
Οι κομμουνιστές επιστρέφουν
Μπαγκλαντές
Ακόμα χωρίς αποζημίωση τα θύματα της φωτιάς στη βιοτεχνία του Μπανγκλαντές
Ιράν
1.500 σάιτ κλείνουν κάθε μήνα οι ιρανικές αρχές
Ματιές στον κόσμο
Στις 9 Νοεμβρίου θα αποφασίσουν αν θα πάνε στη «Γενεύη ΙΙ»
Την ξανθομάλλα Μαντλίν ψάχνουν στην Πορτογαλία
Αεροδρόμια
Εκεί που χαίρεσαι να περιμένεις...
ΗΠΑ
13χρονος νεκρός από σφαίρες αστυνομικών