Έντυπη Έκδοση

1.500 σάιτ κλείνουν κάθε μήνα οι ιρανικές αρχές

Εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν διαπιστώνει σε έκθεσή του ο αρμόδιος ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την καταπάτηση πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών αλλά διαβλέποντας συγχρόνως ενθαρρυντικά σημάδια αλλαγής μετά την εκλογή του προέδρου Χασάν Ρουχάνι.

Ο εισηγητής Αχμέντ Σαχίιντ επισημαίνει μεταξύ άλλων την άνοδο του αριθμού των φυλακισμένων δημοσιογράφων, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 23 από τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς και το γεγονός ότι 40 δημοσιογράφοι και 29 μπλόγκερ έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που κυμαίνονται από «διάδοση προπαγάνδας εναντίον του κράτους» μέχρι «απειλή για την εθνική ασφάλεια». Ενδεικτικό της παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης είναι ότι οι Αρχές κλείνουν περίπου 1.500 σάιτ κάθε μήνα, μεταξύ των οποίων ιστοσελίδες που σχετίζονται με τα δικαιώματα των γυναικών ή τις θρησκευτικές μειονότητες των Ουαχαβιτών και των Μπαχαϊστών, καθώς και ενημερωτικά και μουσικά σάιτ.

Ο Α. Σαχίιντ κάνει ειδική αναφορά στις 786 εκτελέσεις με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών, που έχουν γίνει από το 2011 οπότε ανέλαβε ειδικός εισηγητής, εκφράζει τη θλίψη του για το γεγονός ότι η ομοφυλοφιλία θεωρείται αδίκημα που επισύρει τη θανατική ποινή και καταγγέλλει την ευρεία χρήση του μαστιγώματος και των ακρωτηριασμών, καθώς και την αυθαίρετη σύλληψη και φυλάκιση διαφωνούντων και μελών θρησκευτικών μειονοτήτων. Ζητά μορατόριουμ σε όλες τις εκτελέσεις, καθώς και την αποφυλάκιση περισσότερων πολιτικών κρατουμένων. Χαιρετίζει την απελευθέρωση ορισμένων εξ αυτών ως θετικό βήμα εκ μέρους του νέου Ιρανού πρέδρου Ρουχάνι, ο οποίος έχει προαναγγείλει ή ζητήσει -γιατί στην ισλαμική δημοκρατία του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και των Φρουρών της Επανάστασης δεν κυβερνά μόνος του- σημαντικές αλλαγές, όπως η άρση των περιορισμών των ακαδημαϊκών ελευθεριών, η αύξηση της πρόσβασης στα σόσιαλ μίντια και η ηπιότερη μεταχείρηση των γυναικών από την αστυνομία σε θέματα ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα.

Το Ιράν απορρίπτει την έκθεση ως «μεροληπτική προσέγγιση», που βασίζεται σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ενώ υπερασπίζεται την πολιτική του σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης, λέγοντας ότι συνάδει «με τις θεμελιώδεις αρχές του Ισλάμ» και το ιρανικό Σύνταγμα.

(Πηγές: www.guardian.co.uk-AFP)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Ιράν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
NSA
Στον καλύτερό σας φίλο;
«Μας παρακολουθούσαν όλους, άρα όλοι μαζί πρέπει να αντιδράσουμε»
Πακιστάν
«Είχε ειδοποιηθεί η κυβέρνηση του Πακιστάν»
Οργανωμένο έγκλημα
Ερμαιο στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος η Ε.Ε.
Αυστραλία
Παραδέχεται ο αυστραλιανός στρατός την ευθύνη του για τις πυρκαγιές
Τσεχία
Οι κομμουνιστές επιστρέφουν
Μπαγκλαντές
Ακόμα χωρίς αποζημίωση τα θύματα της φωτιάς στη βιοτεχνία του Μπανγκλαντές
Ιράν
1.500 σάιτ κλείνουν κάθε μήνα οι ιρανικές αρχές
Ματιές στον κόσμο
Στις 9 Νοεμβρίου θα αποφασίσουν αν θα πάνε στη «Γενεύη ΙΙ»
Την ξανθομάλλα Μαντλίν ψάχνουν στην Πορτογαλία
Αεροδρόμια
Εκεί που χαίρεσαι να περιμένεις...
ΗΠΑ
13χρονος νεκρός από σφαίρες αστυνομικών