Έντυπη Έκδοση

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ: Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΡΑ

Η Σύρα διά χειρός Μάνου Ελευθερίου

Μια πρώτη νύξη για την ύπαρξη της Σύρας υπάρχει στον Ομηρο: «Νήσος τις Συρίη κικλήσκεται...». Από τότε τα κείμενα για το νησί έγιναν ποτάμι. Διάσημοι ξένοι περιηγητές, Ελληνες λογοτέχνες και δημοσιογράφοι, ιστορικοί και κοινωνιολόγοι έγραψαν και γράφουν για την ακμή και την παρακμή αυτού του Βράχου, την αρχιτεκτονική της Ερμούπολης και της Μεσαιωνικής Ανω Σύρας, τον πολιτισμού της, το εμπόριο, τα δεκάδες εργοστάσια του 19ου αιώνα, τη ζωή των κατοίκων της. Ολα στο πιάτο. Με την τριφυλή ζωή ενός μέρους των κατοίκων, ιδίως της Ερμούπολης, και παράλληλα η ζωή του περιθωρίου με όσα δεινά συνοδεύεται: Πορνεία, επαιτεία, μαχαιροβγάλτες, τυχερά παιχνίδια, παιδική εργασία, εκμετάλλευση, με λίγα λόγια πλούτος και φτώχεια στο ίδιο καζάνι. Ισως γι' αυτό η Ιστορία πρέπει να γράφεται με δάκρυα.

Πλήρες θέμα...

 • Αφιέρωμα

  • «Ανοικτόν»
   ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Ιστορίες από 4 καταστήματα-ορόσημα του κέντρου της Αθήνας, τα οποία ήταν ανοιχτά κατά την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου και παραμένουν σε λειτουργία 74 χρόνια μετά
 • Εικαστικά

  • Ο Βιομήχανος που έγινε ζωγράφος
   Γνωρίζαμε τον Γιώργο Τσάτσο ως επιχειρηματία, επικεφαλής της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ως ανιψιό του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας και φιλοσόφου Κωνσταντίνου Τσάτσου, αλλά και ως ανιψιό του σημαντικού ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.
 • Κινηματογράφος

 • Μουσική

  • Ατζέντα Μουσική
  • Μια ξεκαρδιστική χήρα
   ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ για μια παράσταση όπερας; Ενα παλιό πιάνο και τρεις καλοί τραγουδιστές. Το διαπιστώσαμε τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, στην πρώτη παράσταση της νέας παραγωγής της «Αρκούδας» του Γουίλιαμ Γουόλτον (1902-1983) στο Θέατρο Σημείο στην Καλλιθέα (Χαριλάου Τρικούπη 4, πίσω από το Πάντειο).
 • Σκηνοθέτες/Παραγωγοί

  • Μικροί καθημερινοί ήρωες
   Πολ Λάβερτι: «Η ταινίες "JIMMY'S HALL" είναι φόρος τιμής στους σεμνούς ανθρώπους στην Ελλάδα που αγωνίζονται γι' αυτά που πιστεύουν» Ο Πολ Λάβερτι Ο σεναριογράφος Πολ Λάβερτι έγινε γνωστός χάρη στα σενάρια των ταινιών του Κεν Λόουτς, ανάμεσά τους και το σενάριο της νέας ταινίας του Βρετανού σκηνοθέτη, «Jimmy's Hall», πορτρέτο ενός πολιτικού ακτιβιστή στην Ιρλανδία της δεκαετίας του '30, που προβάλλεται σε πανελλήνια πρεμιέρα απόψε στις 8.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Οπερα», στην τελετή λήξης του φετινού 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στο οποίο ο Λάβερτι θα τιμηθεί με το Ειδικό Βραβείο του Πανοράματος. (Ο Λάβερτι βρίσκεται ήδη από χθες στην Αθήνα και το μεσημέρι του Σαββάτου έδωσε master class, για σπουδαστές και σινεφίλ, στο Ινστιτούτο Γκέτε.)
 • Φωτογραφία

  • Η τέχνη στην υπηρεσία του Γ' Ράιχ
   Στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στο λεγόμενο «Μίλι των Μουσείων» (Museum's Mile), σχεδόν απέναντι από το κυρίαρχο στην περιοχή Μητροπολιτικό Μουσείο της Τέχνης, η Neue Galerie αποτελεί τον κεντρικό θεσμό εκπροσώπησης της αυστριακής και γερμανικής τέχνης στην αμερικανική μεγαλούπολη, και βέβαια προφέρεται γερμανικά: Νόιε Γκαλερί!
 • Χορός

  • Η δασκάλα του γιαπωνέζικου χορού Butoh, Γιουμίκο Γιοσιόκα, και η φιλοσοφία της Ανατολής «Αν δεν δώσουμε, πονάμε· αν δεν πάρουμε, πάλι πονάμε»
   «BUTOH είναι ο χορός που κάνει το αόρατο ορατό», λέει η Yumiko Yoshioka, η Γιαπωνέζα δασκάλα χορού, η οποία ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο διδάσκοντας την τέχνη της χορευτικής ενδοσκόπησης και ονειρεύεται μια παράσταση με θέμα τον πίνακα του Ιερώνυμου Μπος, «Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων». Σε μια πρόσφατη επίσκεψη της στην Αθήνα μιλήσαμε για το «Χορό της μεταμόρφωσης», αλλά και για τις διαφορές στη σκέψη Δύσης και Ανατολής