Έντυπη Έκδοση

Το 90% των εργαζομένων στα όρια της κατάθλιψης

Το 70% των γυναικών και των ανδρών παραγωγικής ηλικίας στον γενικό πληθυσμό βρίσκονται στα όρια της κατάθλιψης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αγωνιούν για το μέλλον των οικογενειών τους.

Το 90% των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αισθάνονται ανασφάλεια για την εργασία τους. Νιώθουν να βιάζονται.

Η απώλεια της εργασίας επιφέρει ψυχολογικές συνέπειες όμοιες με αυτές της απώλειας αγαπημένου προσώπου ή του διαζυγίου-χωρισμού (πένθος, σοκ, δυσκολία αποδοχής) και απαιτείται η ανάλογη προσοχή και υποστήριξη.

Η βία αυξάνεται και παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των βίαιων θανάτων, των αυτοκτονιών λόγω χρεών, οικονομικών, κοινωνικών και ψυχολογικών αδιεξόδων.

Οι διαπιστώσεις προέρχονται από ποιοτική έρευνα που εκπονεί η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ & Ψ.Υ.) μέσω του προγράμματος «Βία ενάντια στις γυναίκες στην εργασία... Ας μιλήσουμε γι' αυτό! Οι συνέπειες στην ψυχική υγεία των γυναικών εξαιτίας της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία».

Η «Ε», προσπαθώντας να φωτίσει τον στρεσογόνο παράγοντα της βίας που υφίσταται όλος ο πληθυσμός της χώρας λόγω της οικονομικής κρίσης, ζήτησε τη συνδρομή της ψυχολόγου-συντονίστριας της προαναφερθείσης έρευνας Παναγιώτας Φίτσιου, η οποία είπε ότι: «οι άνδρες ανταποκρίνονται στην κρίση με την αύξηση των ποσοστών αυτοκτονίας, εξαιτίας και της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ, οι γυναίκες γίνονται όλο και πιο συχνά θύματα βίας και ανθρωποκτονιών». Θυμίζουμε ότι:

*38χρονος στη Θεσσαλονίκη στραγγάλισε τη γυναίκα του και αποπειράθηκε να κάνει το ίδιο με τα 2 ανήλικα παιδιά τους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, μη μπορώντας να αντέξει τα χρέη του.

*Αλλος 54χρονος πυροβόλησε την αδελφή του και αυτοκτόνησε, επίσης λόγω χρεών. Η εμφάνιση μείζονος κατάθλιψης σε περιόδους οικονομικής κρίσης τυπικά αυξάνει κατά 50% στον γενικό πληθυσμό και το ποσοστό των ανθρώπων που εμφανίζουν κατάθλιψη μετά από μεγάλη οικονομική απώλεια ξεπερνά το 70%.

*Η 49χρονη Ν.Φ. περιγράφει: «Η δουλειά μου ήταν πηγή δημιουργίας. Ωσπου ήρθε η μεγάλη ανατροπή. Εργάζομαι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τελώ υπό διωγμόν. Για να περισώσω ό,τι μπορώ, κατέθεσα τα χαρτιά μου για μειωμένη σύνταξη ως μητέρα ανηλίκου. Γιατί; Γιατί κατηγορούμαι εγώ, όπως χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι, ότι φάγαμε ένα κράτος ολόκληρο;».

Σύμφωνα με τις επιστήμονες-ψυχολόγους της Εταιρείας Βασιλική Πρεμέτη και Παναγιώτα Φίτσιου, διαπιστώνεται ότι η οικονομική αποσταθεροποίηση και η ανεργία προξενούν ψυχική κατακρήμνιση. Επίσης προκαλούν: άγχος, κατάθλιψη, επιθετικότητα, αϋπνία, μελαγχολία και απάθεια, παρουσιάζεται μείωση της αυτοπεποίθησης, προσωπική απόσυρση, που συχνά οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση.

Τέλος, τη συγκεκριμένη περίοδο κρίσης, που αυξάνονται οι απαιτήσεις από το κοινωνικό κράτος, εξαιτίας των περικοπών, οι κοινωνικές παροχές μειώνονται, λόγω της μείωσης των κονδυλίων για Υγεία και δομές αποκατάστασης. Με αποτέλεσμα οι ευάλωτες ομάδες (άστεγοι, ψυχικά ασθενείς, άνεργοι χωρίς υποστήριξη, ηλικιωμένοι) να ζητούν καταφύγιο σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Απασχόληση και ανεργία
Σχετικά θέματα: Υγεία
Νέα φάμπρΙΚΑ απάτης;
«Ιδρυματοποίηση και κερδοσκοπία στο Δρομοκαΐτειο»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Απεργία ΠΝΟ
Πέντε οι μέρες χωρίς πλοία
Εκπαίδευση
Νήπια στο υπόγειο
Ούτε λουκέτο ούτε διάλογος
Πανεπιστημιακοί: Casus belli η περικοπή των επιδομάτων
Χιλιάδες μαθητές αγνόησαν τις απειλές του εισαγγελέα
Ξέμειναν από σχολικά λεωφορεία
Περιβάλλον
Ράμπο εισαγγελείς για αυθαίρετα, εργατικά ατυχήματα, περιβάλλον
«Πόλεμος» στα οικοσυστήματα των ωκεανών
Θαλάσσια στρατηγική με στόχο το 2020
Διόδια
Δημοψήφισμα για τα διόδια
«Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
Οι «Πυρήνες» για τα βομβο-δέματα
Υγεία
Νέα φάμπρΙΚΑ απάτης;
«Ιδρυματοποίηση και κερδοσκοπία στο Δρομοκαΐτειο»
Το 90% των εργαζομένων στα όρια της κατάθλιψης
Φιλοζωικές οργανώσεις
Στοπ στο δουλεμπόριο ζώων
Ακτιβιστές: έχουμε ράμματα για τη γούνα τους
Παγκόσμια Ημέρα της Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
9.000 γυναίκες θύματα βίας
Άλλες ειδήσεις
32 πρόσφυγες μπαλάκι μεταξύ Χίου και Τσεσμέ
Εραψαν τα στόματά τους για να μην απελαθούν
Οι απαγωγείς ήθελαν λύτρα 200 χιλιάδες πήραν ποινή 200 χρόνια
Νέα κατολίσθηση στα Τέμπη, δύο εργάτες τραυματίες
Πορεία αύριο στη Λάρισα για τους 11 ανήλικους συλληφθέντες του Δεκέμβρη
Ο πόλεμος των Ρόουζ