Έντυπη Έκδοση

14 βιβλία από τους πάγκους

* Μάρεϊ Μπούκτσιν

Οι Ισπανοί αναρχικοί

Τα ηρωικά χρόνια 1868-1936 μτφρ.: Γιάννης Καστανάρας, Ροζίνα Μπέρκνερ, επιμέλεια μτφρ.: Ροζίνα Μπέρκνερ, Μιχαήλ Πρωτοψάλτης, επίμετρο για τον Μάρεϊ Μπούκτσιν: Μάκης Κορακιανίτης εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος, σ. 592, ευρώ 29,82

Οι Ισπανοί αναρχικοί είναι το σπουδαιότερο επίτομο έργο για το εργατικό κίνημα της Ισπανίας από τις απαρχές του, το 1868 -όταν ο ιταλός βουλευτής Φανέλι, οπαδός τού Μπακούνιν και μέλος τής «Συμμαχίας για Κοινωνική Δημοκρατία», μεταλαμπαδεύει τις ιδέες της Α' Διεθνούς στην Ισπανία- μέχρι το 1936, το πραξικόπημα του Φράνκο, το ξέσπασμα της Κοινωνικής Επανάστασης και τις πετυχημένες κολεκτιβοποιήσεις που ακολούθησαν.

Ο Μπούκτσιν αντιμετωπίζει με διεπιστημονικό τρόπο το αντικείμενό του και έτσι κατορθώνει να απαντήσει σε ερωτήματα που άλλοι συγγραφείς ούτε καν αγγίζουν.

* Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά

Λόγια γυμνά

εκδόσεις Θερμαϊκός, σ. 168, ευρώ 11

Το πρώτο της βιβλίο. Λόγια γυμνά και ανόθευτα. Καθαρά. Πηγάζουν από την καρδιά και την ψυχή της. Χωρισμένο σε τρία κεφάλαια. Το τελευταίο (Παραλήρημα καρδιάς) είναι και το πιο γοητευτικό. Δείγμα γραφής:

«Ο άγουρος έρωτας του καλοκαιριού

είναι θύελλα του φθινοπώρου

λευκή μαγεία του χειμώνα,

θείο δώρο της άνοιξης

λουλούδι ευωδιαστό».

* Πάολο Μαράνκα, Ραφαέλα Νάρνι

Τα μυστήρια του χρόνου

μτφρ.: Τατιάνα Πολίτη, εκδόσεις Ιτανος, σ. 576, ευρώ 21,30

Το έργο αναφέρεται σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, χρησιμοποιώντας την τεχνική της ιστορικής αναδρομής και με αλληλοδιαδοχικά βιώματα φτάνει μέχρι και τις μέρες μας. Αφορμή, ένα έγγραφο σταλμένο από τον Πάπα Ουρβανό τον ΙΙ στον αυτοκράτορα Αλέξιο τον Α' τον Κομνηνό. Βιβλίο πλούσιο σε συναισθήματα, βραβευμένο με το Διεθνές Βραβείο Μυθιστορήματος.

* Τόμας Νέιγκελ

Ισότητα και μεροληψία

μτφρ.: Κώστας Ν. Κουκουζέλης, Παναγιώτης Γ. Φλέσσας, εισαγωγή-επιμέλεια: Κώστας Ν. Κουκουζέλης, επίμετρο: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου εκδόσεις Εκκρεμές, σ. 304, ευρώ 18,85

Το δοκίμιο του Νέιγκελ μας δείχνει με αποκαλυπτικό τρόπο πώς ανάμεσα στην απρόσωπη και την προσωπική σκοπιά θεώρησης υφίσταται μια πόλωση, μια πόλωση όμως που βρίσκεται βαθύτερα, εντός του εαυτού μας. Πάντα η απρόσωπη σκοπιά θα παραλείπει κάτι και αυτό είναι ο τρόπος που τα πράγματα υφίστανται από την ιδιαίτερη ζωή του καθενός. Ακριβώς επειδή η ζωή πάντα ανήκει σε συγκεκριμένο πρόσωπο και έχει χωρικά και χρονικά όρια (από την εισαγωγή του επιμελητή).

* Rosamund Lupton

Στα ίχνη σου

μτφρ.: Ουρανία Τουτουντζή

εκδόσεις Διόπτρα, σ. 544, ευρώ 18

Ενα αναπάντεχο τηλεφώνημα, μια τρεμάμενη φωνή και η ανακοίνωση της εξαφάνισης της μικρότερης αδελφής τής Βεατρικής, της Τες, θα την οδηγήσουν πίσω στο Λονδίνο, στα γνώριμα μέρη τής Τες. Η αστυνομική έρευνα, οι επιστημονικές ανακαλύψεις, το ιστορικό ιατρικό της οικογένειας και η ξαφνική απώλεια του μικρότερου αδελφού της θα οδηγήσουν τα βήματά της σε άγνωστα μονοπάτια.

Ενα αστυνομικό θρίλερ γεμάτο αγωνία και ανατροπές.

* Μαρίνα Κουλούρη

Το Φως Στο σκοτάδι

εκδόσεις Κέδρος, σ. 500, ευρώ 18

Γαλλία, δεκαετία του 1940. Στη σκιά της ναζιστικής κατοχής, ένα εκρηκτικό ερωτικό τρίγωνο αψηφά τη ζοφερή αλήθεια του πολέμου. Τρεις άνθρωποι δέσμιοι μιας απαγορευμένης ιστορίας, στις παρυφές του φόβου και της ελευθερίας. Στην πόλη του Φωτός ψηλαφούν τα όρια τους.

* Συλλογικό έργο

Η απουσία του έρωτα

12 διηγήματα

επιμέλεια: Χρύσα Σπυροπούλου

εκδόσεις Modern Times, σ. 244, ευρώ 13,90

Στην παρούσα ανθολογία συμμετέχουν δώδεκα συγγραφείς. Ο καθένας από τη δική του πλευρά αποδίδει τις δυσκολίες των σχέσεων στην εποχή μας. Οι ιστορίες με πειστικό τρόπο δίνουν το στίγμα της εποχής, καθρεφτίζουν ανησυχίες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δίνονται συνταγές ή μια παραμυθένια πραγματικότητα.

* Γιάννης Π. Καψής

Η δίκη των έξι

60 μέρες που άλλαξαν μια χώρα, ένα λαό

εκδόσεις Λιβάνη, σ. 223, ευρώ 14

Με επίκεντρο τη δίκη και την εκτέλεση των έξι, τον τραγικό εξιλασμό της μικρασιατικής συμφοράς, αναδεικνύεται μια κοσμογονική περίοδος που ελάχιστοι γνωρίζουν και πολλοί διαστρεβλώνουν.

Από τους πεταμένους στα πεζοδρόμια πρόσφυγες ανδρώνεται μια νέα πνευματική και αστική τάξη, που δίνει τον προοδευτικό προσανατολισμό της κοινωνίας μας.

* Κωνσταντίνος Τσεκούρας

Ονειρα από ζάχαρη

εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου

εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, σ. 76, ευρώ 6,90

Επειτα από ένα βαρύ χειμώνα, οι άνθρωποι δεν βλέπουν πια όμορφα όνειρα. Ο Ερνέστος μαζί με τους φίλους του, τη Νεράιδα Νέλλη και τον Ξωτικό Χάρη, καλούνται να λύσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

* George R.R. Martin

Παιχνίδι του στέμματος

Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου (βιβλίο 1)

μτφρ.: Παρασκευή Σαρμπάνη

εκδόσεις Anubis, σ. 936, ευρώ 26,90

ΟΑρχοντας Ενταρντ Σταρκ εγκαταλείπει την αρχαία έδρα του οίκου του και ταξιδεύει στον Νότο για να αναλάβει το αξίωμα που θα τον αναδείξει στον δεύτερο ισχυρότερο άνθρωπο του βασιλείου. Σκοπός του είναι να εξιχνιάσει τον μυστηριώδη θάνατο του φίλου και προκάτοχου του και να αποκαλύψει τη συνωμοσία εναντίον του θρόνου.

* Stel Pavlou

Κρυπτώ

μτφρ.: Χρήστος Καψάλης

εκδόσεις Λιβάνη, σ. 798, ευρώ 18

Από τα βάθη της Ανταρκτικής εκπέμπεται ένα σήμα. Η Ατλαντίδα έχει ξυπνήσει. Αρχαία μνημεία σε ολόκληρο τον κόσμο αντιδρούν. Στη Γη αρχίζει να επικρατεί πανικός. Τη λύση καλούνται να δώσουν έξι άνθρωποι. Η μοίρα της Γης βρίσκεται στα χέρια τους.

* Γιάννης Δ. Αθανασιάδης

Mortis Causa

εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία, σ. 47

Η πρώτη ποιητική προσπάθεια του Γιάννη Αθανασιάδη. Συλλογή ιδεών σε ποιητική μορφή. Δείγμα γραφής: «Στα μάτια της η συμφορά/στο γέλιο της η ανατριχίλα».

* Βάκης Λοϊζίδης

Ο άγγελος και ο γλύπτης

εκδόσεις Μανδραγόρας, σ. 39, ευρώ 6

Οι άγγελοι ανταποκρίνονται στον ποιητικό λόγο του Βάκη Λοϊζίδη. Είναι τόσο δυνατό το ανθρώπινο κάλεσμα που δεν μπορούν να μην ακούσουν. Προσπαθεί να τους αποκρυπτογραφήσει και είναι δικό μας έργο να τους δεχτούμε ή όχι. Δείγμα γραφής: «Ενα τέταρτο καταστροφή/ και τρία τέταρτα θρίαμβος/ η ζωή των αγγέλων».

* Νότης Ανανιάδης

Σκιές στα νερά

εκδόσεις Synergie, σ. 214

Μελλοντολογική νουβέλα, αλλά δεν απέχει από τη σημερινή πραγματικότητα. Φανταστική ιστορία, με την οποία ο συγγραφέας δηλώνει πως δεν θα ήθελε να δει να επιβεβαιώνεται. Να δει δηλαδή τον Πειραιά να συμπυκνώνει την κατάρρευση μετά την κρίση.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Στη στήλη
Από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Η πρώτη ηδονή στον κρόταφο
Η γοητεία της ρήξης
Μυθοπλασία και πραγματικότητα
Ο βρόμικος ρεαλισμός του Ρέιμοντ Κάρβερ
Παλινδρομήσεις αγγλοελληνικών σχέσεων
Εναύσματα ενδοσκόπησης σε εποχές κρίσης
Η θρησκεία ως πολιτική απειλή
Ρηματική ευστοχία
Βασιλιάδες και διάβολοι, ερωτήματα και κραυγές
Η Αμερική, ο κλήρος, η Αντίσταση και τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα
Το ανεκπλήρωτο ίχνος της Βίας
Κυκλοφορούν επίσης
Κυκλοφορούν επίσης
Κυκλοφορούν επισης
Λογοτεχνία
Ενα σύντομο μυθιστόρημα για την άκακη μανία της λογοτεχνίας
Η «αμαρτωλή» επτάδα
Μουσική
Μουσική και απροσδιοριστία
Η τέχνη της στιχουργικής
Περιοδικά
Περιοδικά
Άλλες ειδήσεις
Αντίλογος για το κτήριο της τριλογίας της Ακαδημίας Αθηνών
Ο φίλος μου ο Σάκης Πεπονής (1924-2011)
Στη μουσική υπάρχει το αύριο...
Πάντα αγαπητός