Έντυπη Έκδοση

Βασιλιάδες και διάβολοι, ερωτήματα και κραυγές

**Alice Miller Η απαγορευμένη γνώση, μτφρ.: Πελαγία Τσινάρη, εκδόσεις Ροές, σ.223, ευρώ 17,04
 

Ακόμη έναβιβλίο από τις εκδόσεις Ροές στη σειρά «Ψυχολογία-Ψυχανάλυση» είναι Η απαγορευμένη γνώση, της παιδοψυχολόγου Αλις Μίλερ (1923-2010), της οποίας τα βιβλία κέρδισαν διεθνή αναγνώριση. Πρόκειται για το τέταρτο έργο της που κυκλοφορεί στα ελληνικά (μετά τα βιβλία Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας, Το ξύπνημα της Εύας και Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ). Τη Μίλερ απασχόλησαν συστηματικά οι «κρυφοί χειρισμοί» των γονέων στη διάρκεια της ανατροφής των παιδιών τους, όπως και οι στρατηγικές προφύλαξης ενάντια στα τραύματα της παιδικής ηλικίας, που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, αφήνοντας τους γονείς στο απυρόβλητο. Κι αυτό, γιατί ένα κομμάτι παιδικής ηλικίας μένει συνήθως διά βίου αθέατο, κάπου στην περιοχή του ασυνείδητου, όπου κανείς δεν κατηγορεί ευθέως τους γονείς, ούτε τους θέτει προ των ευθυνών τους. Μελετώντας τις αιτίες του προβλήματος, η Μίλερ δεν διστάζει να αποδώσει ευθύνες στους ίδιους τους ψυχαναλυτές, οι οποίοι με τη στάση τους ενθαρρύνουν την απώθηση των παιδικών τραυμάτων και εγκλημάτων που ασκούν οι γονείς σε βάρος των παιδιών. Ισως γιατί οι ίδιοι δεν έχουν καταφέρει να συνειδητοποιήσουν και να βιώσουν τα δικά τους παιδικά τραύματα. Στο βιβλίο η συγγραφέας, παραθέτοντας συνταρακτικά παραδείγματα, μοιράζεται με τους αναγνώστες της τις γνώσεις που αποκόμισε μετά την εικοσάχρονη δραστηριοποίησή της στην ψυχαναλυτική πρακτική και διδακτική, όταν πλέον αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή.

**Νίκος Πιλάβιος Τα ευτυχισμένα παιδιά θέλουν γονείς χωρίς «εγώ», εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 132, ευρώ 10,65

Για όσους θέλουν να βρουν το μυστικό που κάνει ένα παιδί ευτυχισμένο, ο Νίκος Πιλάβιος, γνωστός, όχι μόνον ως πρόσωπο του θεάτρου, του ραδιοφώνου και τηλεόρασης, αλλά και ως δημοσιογράφος και συγγραφέας για παιδιά, απαντά αυθόρμητα: «Χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι η αληθινή φροντίδα και στοργή από τη μεριά του γονιού, που έχει βάλει κατά μέρος το "εγώ" του. Βλέπετε, τα ευτυχισμένα παιδιά θέλουν γονείς χωρίς "εγώ"». Στο βιβλίο του είναι συγκεντρωμένα κείμενα που πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1987 στο περιοδικό «Τηλέραμα», στη στήλη που υπέγραφε ο ίδιος, με τίτλο «Τώρα που τα παιδιά κοιμούνται». Αυτός και ο αρχικός τίτλος του βιβλίου, που κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το βιβλίο μοιάζει με ημερολόγιο καθημερινού ταξιδιού «σ' ένα χώρο γεμάτο ερωτηματικά για τον τρόπο που μεγάλωσαν εμάς, που κι εμείς μεγαλώσαμε ή μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και που τα μεγαλύτερα από αυτά ίσως σήμερα μεγαλώνουν τα δικά τους». Στο τελευταίο κεφάλαιο («Σαν επίλογος, "Ή", όπως Ηθοποιός - "Γ", όπως Γνώθι σαυτόν») ο συγγραφέας, μέσα από την 23 ετών εμπειρία το στο θέατρο, συσχετίζει την τέχνη τού να είσαι γονιός με αυτήν του ηθοποιού, το «γνώθι σαυτόν» και την «επίγνωση». «Αλλά μια επίγνωση χωρίς επιλογές. Χωρίς να κρατάς από όσα βλέπεις στον εαυτό σου μόνο εκείνα που σου αρέσουν και να κουκουλώνεις εκείνα που δεν σου αρέσουν. Χωρίς να κατηγορείς τον εαυτό σου ή να τον επαινείς. Χωρίς να φοβάσαι να δεις ό,τι κι αν είσαι, χωρίς να νιώθεις ενοχές γι' αυτό που είσαι, χωρίς να θέλεις να γίνεις κάτι άλλο από αυτό που είσαι».

**Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη Στο αδιέξοδο

εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σ. 314, ευρώ 14,91

Κάπου στην άκρη της Μεσογείου, στο σημείο που η Ιβηρική ακουμπά στην Αφρική, γεννήθηκε ένα νησί, η Ακρα Λεύκα. Το όνομά του, όπως και αυτό της ωραιότερης πόλης του νησιού, της Ζόρα, δεν έχει σημασία, αφού οι πόλεις που περιγράφονται είναι αόρατες και φανταστικές. Οπως οι Αόρατες πόλεις στο βιβλίο του Ιταλο Καλβίνο, από το οποίο η συγγραφέας δανείστηκε τους τίτλους των κεφαλαίων του νέου βιβλίου της. Για τη Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη (τελευταίο της μυθιστόρημα Η ψυχή του χρυσού, 2009 από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια), ό,τι μετράει είναι τα γεγονότα, ασήμαντα ή συνταρακτικά, ευχάριστα ή τραγικά. Γεγονότα που θα μπορούσαν να συμβούν παντού. Ποιο θα είναι ωστόσο «το χρώμα» που θα πάρει η πόλη; Και πώς εξηγείται η «απουσία της τάξης των πραγμάτων και της λογικής», που οδηγεί στην αδράνεια ή στο αντίθετο, την υπερβολική αντίδραση απέναντι στα γεγονότα, που θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο, μπορεί και σε καταστροφή; Η συγγραφέας, που κατάγεται από την Αμμόχωστο, σπούδασε Οικονομικά και μετά το '74 ζει στην Πράγα, γράφει ένα μυθιστόρημα κλιμακούμενης έντασης, όπου τα μυθοπλαστικά στοιχεία εναλλάσσονται με συγκεκριμένα γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, ενώ οι ήρωες εμφανίζονται ως θύματα της ιστορικής συγκυρίας περισσότερο και πολύ λιγότερο των προσωπικών τους επιλογών.

Ν.Κ.

**Τζορτζ Μπιμ Εγώ, ο Στιβ Τζομπς, εκδ. Πατάκη

Ο πρόσφατα αποβιώσας «καλλιτέχνης της τεχνολογίας» μέσα από δικά του λόγια. Μια συλλογή από τις πλέον διάσημες ρήσεις και αξιομνημόνευτες σκέψεις του τα τελευταία τριάντα χρόνια, «μοιρασμένη» σε 200 αυτοτελή αποσπάσματα. Ο Τζομπς μιλά για την τεχνολογία, τις επιχειρήσεις, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στη ζωή και την καριέρα του και άλλα πολλά. Αναμφίβολα ένας εξαιρετικά επιδραστικός άνθρωπος, με μια απολύτως μυθιστορηματική ζωή.

**Συλλογικό Μια συζήτηση με τον Φρανσουά Ολάντ, εκδ. Πόλις

Ο σοσιαλιστής Ολάντ είναι τη δεδομένη στιγμή ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Γαλλίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες τον φέρνουν αρκετά μπροστά από τον νυν πρόεδρο, τον άνδρα τής Μπρούνι. Συνεπώς το παρόν βιβλίο δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο, με τη μάχη για τη γαλλική προεδρία να φουντώνει μέρα με τη μέρα. Απαντώντας σε ερωτήσεις τεσσάρων δημοσιογράφων, ο μεσιέ Ολάντ εξηγεί το «γαλλικό όνειρο» (le reve francais), δηλαδή το όραμα που έχει για την πατρίδα του και τον λαό της. Εύχρηστο, ευκολοδιάβαστο, ενημερωτικό, ενδιαφέρον.

**Ζακ Ταρντί - Ζαν Βοτρέν Η κραυγή του λαού εκδόσεις Κ.Ψ.Μ.

Η Παρισινή Κομμούνα σε ένα κόμικς 320 σελίδων - εκδοτικό γεγονός. Αφιερωμένο στα 140 χρόνια της (18 Μαρτίου 1871), όταν στο Παρίσι ξεσπά κοινωνική επανάσταση και οι Κομμουνάροι με διάταγμα θέτουν υπό τη σημαία τους όλους τους ξένους εθελοντές: Πολωνούς, Ιταλούς, Ιρλανδούς, Ελληνες. Το βιβλίο «διαδραματίζεται» στα οδοφράγματα και τις πλατείες του Παρισιού: αλλεπάλληλες σφοδρές μάχες μέχρι την τελική αιματηρή καταστολή της εξέγερσης, με απολογισμό πολλές χιλιάδες νεκρούς. Η εικονογράφηση είναι πραγματικά εντυπωσιακή, η απόδοση του κλίματος της εποχής ιδιαίτερα παραστατική, η αξία της όλης δουλειάς, αδιαμφισβήτητη.

**Συλλογικό Η τέχνη της γραφής ΙΙ, εκδ. Τόπος

Διάσημοι συγγραφείς μιλούν για τα βιβλία τους στο έγκυρο περιοδικό Paris Review, το οποίο, εδώ και μισό αιώνα, αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο ανάγνωσμα στον χώρο της λογοτεχνίας. Οι συνεντεύξεις των δημιουργών, σε δημοσιογράφους του περιοδικού, αποτελούν το μέσο για να εκθέσουν τον αφιλτράριστο εαυτό τους, εξομολογούμενοι τις πιο μύχιες σκέψεις τους, για την τέχνη και τη ζωή. Στον παρόντα τόμο, επτά κορυφαίοι συγγραφείς (Εζρα Πάουντ, Χένρι Μίλερ, Ντόροθι Πάρκερ, Κερτ Βόνεγκατ, Τζέιμς Μ. Κέιν, Ουίλιαμ Μπάροουζ και Ρόμπερτ Λόουελ) μιλούν για όλα. Διαφωτιστικός πρόλογος από τον Αρη Μαραγκόπουλο. Προηγήθηκε από τις ίδιες εκδόσεις «Η τέχνη της γραφής Ι», όπου αποκαλύπτουν με λεπτομέρειες τα μυστικά της τέχνης τους οι: Τ.Σ. Ελιοτ, Τρούμαν Καπότε, Ερνεστ Χέμινγουεϊ, Σολ Μπέλοου, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Γκρέιαμ Γκριν, Ουίλιαμ Φόκνερ, Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Χάρολντ Μπλουμ.

**Χάριετ Σουέιν Τα μεγάλα ερωτήματα της ιστορίας,

εκδ. Κλειδάριθμος

Γιατί καταρρέουν οι οικονομίες; Τι κάνει έναν ηγέτη μεγάλο; Γιατί γίνονται επαναστάσεις; Αυτά και άλλα ερωτήματα σχετικά με την πορεία της ανθρωπότητας απαντώνται από τη συγγραφέα, η οποία χρησιμοποιεί πλήθος παραδείγματα από την αρχαία Ελλάδα αλλά και τις απόψεις γνωστών στοχαστών. Από την ίδια δημοφιλή σειρά του Κλειδάριθμου κυκλοφορούν: «50 επιστημονικές και φιλοσοφικές θεωρίες που επηρέασαν την ανθρωπότητα», «Οι μεγαλύτερες απάτες της ιστορίας», «Οι χειρότερες αποφάσεις της ιστορίας», «Οι χειρότερες εφευρέσεις της ιστορίας», «Συναρπαστικές πολεμικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ», «Τα αινίγματα της ιστορίας» κ.ά.

**Τζο Νέσμπο Το αστέρι του διαβόλου εκδ. Μεταίχμιο

Ενας σίριαλ κίλερ στο Οσλο σπέρνει τον τρόμο, αφήνοντας κάτω από τα βλέφαρα των θυμάτων του πεντάγραμμα ρουμπινιών. Ο ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, απαξιωμένος από την υπηρεσία του, είναι ο κεντρικός ήρωας των μυθιστορημάτων τού πολύ επιτυχημένου νορβηγού συγγραφέα. Η καλοκαιρινή τραγωδία στο Οσλο και το νησάκι Ουτόγια μοιραία επιφέρει και τους σχετικούς συνειρμούς (αφού το μυθιστόρημα είχε κυκλοφορήσει πριν από το μαζικό έγκλημα στη Σκανδιναβία). Ο διάσημος Ελρόι τιμά τον Νέσμπο γράφοντας ότι «τον καταδιώκει σαν σκυλί για να του πάρει τη θέση τού Νο 1 συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών στον κόσμο...».

**Βιτόριο Τζακοπίνι Βασιλιάς σε καταδίωξη, εκδ. Κέδρος

Ο Μπόμπι Φίσερ υπήρξε αναμφίβολα ένας σταρ στο σκάκι. Αξέχαστη η αναμέτρησή του με τον Αμερικανό Σπάσκι στο Ρέικιαβικ, στο επίκεντρο του Ψυχρού Πολέμου. Αλλωστε η Ισλανδία, η χώρα του μεγάλου θριάμβου του, ήταν εκείνη που αποτέλεσε το απάγκιο του, στα τελευταία χρόνια της ζωής του, όταν η πατρίδα του, που άλλοτε τον δόξαζε, τον πήρε στο κυνήγι επειδή έσπασε το εμπάργκο και αγωνίστηκε το 1992 στο Βελιγράδι, ξανά κόντρα στον Σπάσκι. Για κάποιους ο Μπόμπι Φίσερ ήταν ο μεγαλύτερος σκακιστής όλων των εποχών, για κάποιους άλλους, ένας επαναστάτης.

**Αλέξανδος Μασσαβέτας Κωνσταντινούπολη, η πόλη των απόντων, εκδ. Πατάκη

Η παρούσα έκδοση συνοδεύτηκε και από έκθεση φωτογραφίας. Ο δημιουργός, παρών στην Πόλη επί οκτώ χρόνια, «έκλεψε» ποικίλες στιγμές της καθημερινότητας με τη φωτογραφική μηχανή του. Οι κάτοικοι ιστορικών συνοικιών, του Πέραν, του Ταρλάμπασι, του Φαναρίου, του Κούμκαπι, «ποζάρουν» στον φακό του, ως ανώνυμοι ήρωες απλών ιστοριών. Οσο για τον τίτλο, αυτός αναφέρεται στον κίνδυνο απώλειας κάθε ιστορικής μνήμης, συσχετισμένης με κοινότητες, κυρίως μειονοτήτων, που χάθηκαν ή οδεύουν στον χαμό, αδύναμες να αντισταθούν στην επέλαση της αστικής ανάπλασης που σαρώνει την Πόλη. Πλούσιο εικαστικά βιβλίο, με πολύ και ενδιαφέρον υλικό. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Η πρώτη ηδονή στον κρόταφο
Η γοητεία της ρήξης
Μυθοπλασία και πραγματικότητα
Ο βρόμικος ρεαλισμός του Ρέιμοντ Κάρβερ
Παλινδρομήσεις αγγλοελληνικών σχέσεων
Εναύσματα ενδοσκόπησης σε εποχές κρίσης
Η θρησκεία ως πολιτική απειλή
Ρηματική ευστοχία
Η Αμερική, ο κλήρος, η Αντίσταση και τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα
Το ανεκπλήρωτο ίχνος της Βίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Η πρώτη ηδονή στον κρόταφο
Η γοητεία της ρήξης
Μυθοπλασία και πραγματικότητα
Ο βρόμικος ρεαλισμός του Ρέιμοντ Κάρβερ
Παλινδρομήσεις αγγλοελληνικών σχέσεων
Εναύσματα ενδοσκόπησης σε εποχές κρίσης
Η θρησκεία ως πολιτική απειλή
Ρηματική ευστοχία
Βασιλιάδες και διάβολοι, ερωτήματα και κραυγές
Η Αμερική, ο κλήρος, η Αντίσταση και τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα
Το ανεκπλήρωτο ίχνος της Βίας
Κυκλοφορούν επίσης
Κυκλοφορούν επίσης
Κυκλοφορούν επισης
Λογοτεχνία
Ενα σύντομο μυθιστόρημα για την άκακη μανία της λογοτεχνίας
Η «αμαρτωλή» επτάδα
Μουσική
Μουσική και απροσδιοριστία
Η τέχνη της στιχουργικής
Περιοδικά
Περιοδικά
Άλλες ειδήσεις
Αντίλογος για το κτήριο της τριλογίας της Ακαδημίας Αθηνών
Ο φίλος μου ο Σάκης Πεπονής (1924-2011)
Στη μουσική υπάρχει το αύριο...
Πάντα αγαπητός