Έντυπη Έκδοση

Η τέχνη της στιχουργικής

Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς

(τραγούδια),

εκδόσεις Μελάνι, σ. 143, ευρώ 10,45

Οφείλουμε στους εκπροσώπους της γενιάς του '30 την πίστη ότι ποίηση και στιχουργική μπορούν να τα πάνε θαυμάσια μαζί στο νεοελληνικό τραγούδι. Δεν αναφέρομαι στη μελοποίηση των ποιημάτων, αλλά στο γεγονός ότι υπάρχουν ποιητές που γράφουν στίχους για να ντύσουν ήδη έτοιμες μουσικές ή για να γίνουν μελλοντικά τραγούδια. Η σφραγίδα του Γκάτσου στο νεοελληνικό τραγούδι, οι στίχοι του Ελύτη από Τα ρω του έρωτα, του Γ. Ρίτσου Τα λιανοτράγουδα και τα τραγούδια του Τ. Λειβαδίτη, του Μ. Ελευθερίου, του Λ. Παπαδόπουλου, η πρωτοτυπία στην ποιητική σύλληψη του Διον. Σαββόπουλου, τόσο ως μουσικού όσο και ως στιχουργού, καθιερώνοντας την εικόνα του σύγχρονου τροβαδούρου, είναι σταθμοί όχι μόνο της μουσικής μας, αλλά και της γενικής νεοελληνικής παιδείας μας.

Ο Μ. Γκανάς είναι ένας έξοχος ολιγογράφος ποιητής που αγαπάμε να ξαναδιαβάζουμε τις συλλογές του Μαύρα λιθάρια, Γυάλινα Γιάννενα και Παραλογή. Με το βιβλίο αυτό όμως ανακαλύπτουμε ότι καταθέτει την τέχνη του στο τραγούδι. Και αυτή η προσφορά του δεν είναι καθόλου υποδεέστερη της ποίησης των συλλογών που προανέφερα. Είναι ποιήματα που πίσω από τη φόρμα του λαϊκού τραγουδιού εκφράζουν συναισθήματα και εντυπώσεις που γεννά η καθημερινότητα.

Η ωραία έκδοση Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς περιλαμβάνει 111 τραγούδια κατανεμημένα σε δύο ενότητες. Η α) με 81 τραγούδια ήδη μελοποιημένα και η β) με 30 τραγούδια που δεν μελοποιήθηκαν ακόμη. Ολα τους είναι βεβαίως γραμμένα με ρίμα, και σπάνια υπερβαίνουν σε έκταση τη σελίδα. Πρωτότυπα σε σύλληψη και στις μεταφορές, όπως συμβαίνει άλλωστε και στα υπόλοιπα βιβλία αυτού του ποιητή, είναι καρπός έμπνευσης αλλά και επεξεργασίας του στίχου. Φέρνουν, τέλος, έναν αέρα ανανέωσης στην κουρασμένη στιχουργική των ημερών μας. Και αν στους γνωστούς στιχουργούς βλέπαμε παλιά να προβάλλεται το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, στους στίχους τού Γκανά ξεπροβάλλουν η ηπειρωτική Ελλάδα, η συνοικία, ενώ πίσω από τις λέξεις ή τις εικόνες του φτάνουν απόηχοι από το δημοτικό τραγούδι, στοιχείο που χαρακτηρίζει γενικά την ποίησή του.

Ο Γκανάς δεν ενδιαφέρεται να παρουσιάσει ένα τεχνικά άψογο ποίημα-τραγούδι, αλλά να αφηγηθεί μια ιστορία, να φωτίσει ένα στιγμιότυπο που μπορεί να φαίνεται κοινό, χωρίς όμως να είναι. Κάποια από τα τραγούδια του θα μπορούσαν, μάλιστα, να εκληφθούν ως ιστορίες ή μονόλογοι πάνω σε μια ιστορία. Εκπλήσσει η απλότητα (όχι η απλοϊκότητά) τους, η ρυθμική ροή τους, το μετρικό τους σχήμα άλλωστε δεν τηρείται αυστηρά παντού το ίδιο από την αρχή μέχρι το τέλος. Ποιητής θρεμμένος με το λαϊκό στοιχείο, συνδέει αρμονικά την παράδοση με τη σύγχρονη ζωή μας, την ιστορία με την καθημερινότητα. Ευαισθητοποιεί, χωρίς να οικτίρει. Πολιτικολογεί, χωρίς να κάνει κήρυγμα. Οι Στίχοι είναι μια προσφορά του Μιχ. Γκανά σε όσους -και δεν είναι λίγοι- αδημονούν να δουν τυπωμένη τη συλλογή του Αψινθος ή οποιαδήποτε άλλη ποιητική συλλογή μάς ετοιμάζει μετά την Παραλογή.

Καλόδεχτη, λοιπόν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Λογοτεχνία
Σχετικά θέματα: Μουσική
Μουσική και απροσδιοριστία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Η πρώτη ηδονή στον κρόταφο
Η γοητεία της ρήξης
Μυθοπλασία και πραγματικότητα
Ο βρόμικος ρεαλισμός του Ρέιμοντ Κάρβερ
Παλινδρομήσεις αγγλοελληνικών σχέσεων
Εναύσματα ενδοσκόπησης σε εποχές κρίσης
Η θρησκεία ως πολιτική απειλή
Ρηματική ευστοχία
Βασιλιάδες και διάβολοι, ερωτήματα και κραυγές
Η Αμερική, ο κλήρος, η Αντίσταση και τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα
Το ανεκπλήρωτο ίχνος της Βίας
Κυκλοφορούν επίσης
Κυκλοφορούν επίσης
Κυκλοφορούν επισης
Λογοτεχνία
Ενα σύντομο μυθιστόρημα για την άκακη μανία της λογοτεχνίας
Η «αμαρτωλή» επτάδα
Μουσική
Μουσική και απροσδιοριστία
Η τέχνη της στιχουργικής
Περιοδικά
Περιοδικά
Άλλες ειδήσεις
Αντίλογος για το κτήριο της τριλογίας της Ακαδημίας Αθηνών
Ο φίλος μου ο Σάκης Πεπονής (1924-2011)
Στη μουσική υπάρχει το αύριο...
Πάντα αγαπητός