Έντυπη Έκδοση

ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ, ΚΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Από τον Μύτικα στο ΜΙΤ

Από τους πρόποδες του Μύτικα, της υψηλότερης κορυφής του Ολύμπου, ξεκινάει να κατακτήσει την κορυφή... της γνώσης, στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ των Ηνωμένων Πολιτειών, ένας 16χρονος μαθητής του Λυκείου Λιτοχώρου Πιερίας.

Ο Χάρης Τσαμπασίδης, που πιστεύει ότι «στην Ελλάδα είναι δύσκολο να καλυφθούν τα όνειρά μου», κλήθηκε για το επόμενο καλοκαίρι από τη διοίκηση του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου, αφού τα τελευταία χρόνια σαρώνει τα βραβεία στους διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς.

Η επιτυχία ήρθε μέσω της Μαθηματικής Εταιρείας, που κάθε χρόνο προτείνει έναν μαθητή της Β' Λυκείου, ο οποίος έχει ξεχωρίσει για τις επιδόσεις του στα Μαθηματικά. Ο Χάρης, έχοντας συμμετάσχει σε όλους τους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, αλλά και σε ανάλογες διεθνείς διοργανώσεις, έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής οκτώ μετάλλια, μεταξύ των οποίων δύο χρυσά, τέσσερα ασημένια και δύο χάλκινα. Επίσης, του έχει απονεμηθεί εύφημος μνεία από την Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα.

«Νιώθω ότι οι κόποι μου επιβραβεύτηκαν. Είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό το ταξίδι. Ελπίζω να κάνω καλή εντύπωση ώστε να μπορέσω να σπουδάσω τελικά στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο», είπε στην «Ε» ξεκαθαρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση «ο στόχος μου είναι να φύγω στο εξωτερικό».

Ο νεαρός μαθητής, μπορεί να τα κατάφερε χάρη στο «κοφτερό» μυαλό του και τις σπουδές του σ' ένα επαρχιακό σχολείο, αλλά πιστεύει ότι το μέλλον του είναι στο εξωτερικό.

«Θα ήταν δύσκολο να καλυφθούν τα όνειρά μου στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει σωστή υποδομή. Στόχος και φιλοδοξία μου είναι να ασχοληθώ με τα Μαθηματικά σε ερευνητικό επίπεδο», ανέφερε.

Οι διαγωνισμοί της Μαθηματικής Εταιρείας ξεκινούν από την Ε' και ΣΤ' του Δημοτικού, με την ονομασία «Μικρός Ευκλείδης». Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο γίνονται σε τρεις διαφορετικές φάσεις, του «Θαλή», όπου συμμετέχουν 15-18 χιλιάδες μαθητές, του «Ευκλείδη» και του «Αρχιμήδη». Σε καθεμιά από αυτές τις φάσεις παίρνουν μέρος όσοι προκρίθηκαν από την προηγούμενη. Τελικά, επιλέγονται οι 25 καλύτεροι από τους οποίους, ξεχωρίζουν 12 μαθητές που αποτελούν και την εθνική ομάδα Μαθηματικών, για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους διαγωνισμούς του εξωτερικού και τις διεθνείς Ολυμπιάδες. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Σχετικά θέματα: Εκπαίδευση
«Κλείνουν σχολεία χωρίς να μας ρωτήσουν»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
7,6 εκατ. ευρώ στο ταμείο, ψάχνουν τα παλιά τεφτέρια
Πολεοδομία
Εκτός σχεδίου τα παραθυράκια
Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
Οι δήμαρχοι αντιδρούν στη ρύθμιση Κατάρ-α του Ελληνικού
Απόρριψη συγχώνευσης Aegean - Olympic Air
Σχόλασε ο γάμος, ακριβοπληρώσαμε τη νύφη
Ως 46% πάνω τα εισιτήρια λόγω αρραβώνα
Ο Αλμούνια δεν ήθελε μονοπώλιο
Οι εταιρείες ανακοίνωσαν λύση συνοικεσίου
Υγεία
Πάρε - δώσε μέχρι τέλους
«Ναι μεν, αλλά» από Θεσσαλονικείς
Εκπαίδευση
Από τον Μύτικα στο ΜΙΤ
«Κλείνουν σχολεία χωρίς να μας ρωτήσουν»
Δίκη για τη «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς»
«Παραμένουμε συνήγοροι»
Συγκοινωνίες
ΠΑΜΕ δωρεάν
Ελληνας ναυτικός σε ομηρία
Ρεσάλτο στο «Περσέας», Ελληνας όμηρος
Κάπνισμα
Αδειες τσέπες άδεια πακέτα
Οι επιθεωρητές δεν επιθεωρούν
Αμερικανίδα ακτιβίστρια
Μήνυσε τους νταήδες της ΔΙΑΣ και της ΔΕΛΤΑ
ΑμεΑ
Γονείς ΑμΕΑ: Υπάρχει εξοπλισμός, αν υπήρχε και προσωπικό...
Άλλες ειδήσεις
Τρεις τραυματίες σε άσκηση του Ναυτικού
63 οι εταιρείες