Έντυπη Έκδοση

Ηχος παπαδιαμαντικού πλαγίαυλου

«Αίφνης ηκούσθη ήρεμον και διακριτικόν κρούσμα εις την θύραν του οικήματος», από «Το Χατζόπουλο» και «οπωσδήποτε, το κρούσμα εφαίνετο μάλλον παθολογικόν ή άλλο τι» από το «Εξοχικόν κρούσμα».

«Τι στέκεσαι κι αναμετράς μες στης φυγής μου τον αντίλαλο» Δ.Κ. «Τι στέκεσαι κι αναμετράς μες στης φυγής μου τον αντίλαλο» Δ.Κ. Μεγαλωμένος με τα μοσχοβολιστά κείμενα του παπαδιαμαντικού λειμώνα, ο Δημήτρης Κοσμόπουλος από το Κοντογόνι (Παπαφλέσσα) Πυλίας της Μεσσηνίας -έπειτα από τρία βιβλία δοκιμίων πάνω σε θέματα λογοτεχνίας- εξέδωσε το έκτο ποιητικό βιβλίο του με τίτλο «Το Κρούσμα», εκδόσεις Κέδρος.

Πρόκειται για ένα ενιαίο ποίημα σε είκοσι τέσσερα μέρη, τα περισσότερα από τα οποία γράφτηκαν από τον Σεπτέμβριο έως τα τέλη Νοεμβρίου του 1989 στη Σκιάθο. Το ποίημα ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009. Ο ίδιος ενστερνίζεται την προτροπή του Χρήστου Βακαλόπουλου: «Το πένθος του παπαδιαμαντικού κειμένου του και η χαρμολύπη του μας ξεδιψά, μόνον εάν εισέλθουμε στο κριτήριό του».

Στο «Κρούσμα» ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, χρησιμοποιώντας σύμβολα, ονόματα και τόπους από την κρυφή φωταύγεια και τη μυστική διάσταση του Σκιαθίτη, άλλοτε καταφεύγει στον ασματικά ευρύ διασκελισμό ενός εσωτερικά εμπλουτισμένου έμμετρου στίχου και άλλοτε στα θραύσματα εξιστορήσεων από την προσωπική του περιπέτεια και τις ματαιώσεις της γενιάς του. Σε μιαν απόπειρα όπου το προσωπικό τροφοδοτείται από τα απηχήματα του συλλογικού και οι λέξεις φωτίζονται από την εκκλησιαστική υμνογραφική παράδοση και την αναστάσιμη εκφραστική, καθώς, όπως σημείωνε ο Δημαράς: «Ο Παπαδιαμάντης μάς πάει αλλού». Στη φωτογραφία, το κάστρο της Σκιάθου και ο κοσμοκαλόγερος των γραμμάτων μας, διά χειρός Σωτήρη Σόρογκα.

Για τον παμμέγιστο Σκιαθίτη διηγηματογράφο μάς αρκεί βεβαίως η αθάνατη ρήση του Γιάννη Τσαρούχη: «Με δυο-τρία θρησκόληπτα και αγράμματα γραΐδια του νησιού του αχρηστεύει τον Φρόιντ».

Εκδήλωση στη Νομική

Ο Εκπαιδευτικός Ομιλος - Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης και οι Αγωνιστικές Κινήσεις Φοιτητών και Εκπαιδευτικών, Αβέρωφ 23, τηλ.: 210-8227992, διοργανώνουν το Σάββατο το απόγευμα στις 6.00 στη Νομική Σχολή εκδήλωση-συζήτηση για την κατάσταση στην εκπαίδευση με σύνθημα «Η επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση αφορά όλο το λαό.

Η απάντηση του κινήματος». Μιλούν οι: Μαρία Σακελλάρη, δασκάλα, με θέμα «Κατευθύνσεις και στόχοι της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής τον καιρό του Μνημονίου. Τι να κάνουμε», Αγγελική Φατούρου, καθηγήτρια, «Οι αλλαγές στην Α'βάθμια και Β'βάθμια εκπαίδευση (δομή, πρόσβαση, προγράμματα) και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών», Δημήτρης Γαγγάδης, σπουδαστής ΤΕΙ Πειραιά, «Οι σχεδιασμοί κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΔΝΤ για την ανώτατη εκπαίδευση: Πανεπιστήμιο χωρίς δικαιώματα - νέοι χωρίς προοπτική», Θανάσης Τσιριγώτης, «Η απάντηση των κινημάτων της εκπαίδευσης». Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση. Την εκδήλωση στηρίζουν η ΕΡΓΑΣ και η Ταξική Πορεία.

Έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης στον Διεθνή Αερολιμένα

*Εως τα τέλη Απριλίου παρουσιάζεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα» με επιμέλεια του καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη.

Η έκθεση προσκαλεί τον επισκέπτη σ' ένα συνοπτικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Ξεκινώντας από τον κόσμο των θεών, των ηρώων και του Ερωτα, ο θεατής συνεχίζει την περιήγησή του στον κόσμο των ανθρώπων και παρακολουθεί τις δραστηριότητες των γυναικών στον ιδιωτικό χώρο και των ανδρών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο, τη θρησκευτική και την επέκεινα ζωή, στο βασίλειο του Κάτω Κόσμου. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε εννέα θεματικές ενότητες: Θεοί και ήρωες, Με τα φτερά του Ερωτα, Καλλωπισμός και γάμος, Γυναικείες δραστηριότητες, Αθλητισμός, Συμπόσιο, Στην Αθηναϊκή Αγορά, Πόλεμος, Φροντίζοντας τους νεκρούς.

Εικοσάχρονο Θεατρικό

Τα είκοσι χρόνια ζωής του συμπλήρωσε το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα γιόρτασε στη μεγάλη Αίθουσα Τελετών του ιδρύματος, όπου έγινε η τελετή έναρξης του συνεδρίου «Από τη χώρα των κειμένων στο βασίλειο της σκηνής».

Στις επετειακές εκδηλώσεις του Τμήματος, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, θα πάρουν μέρος 120 ομιλητές: θεατρολόγοι, καθηγητές πανεπιστημίων, διδάκτορες , απόφοιτοι μεταπτυχιακών και πτυχιακών σπουδών, αλλά και καλλιτέχνες της θεατρικής πράξης, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς. Η θεματική ευρύτητα του συνεδρίου αποκαλύπτει το μελετητικό εύρος του θεάτρου ως επιστήμης και τέχνης, ως θεωρίας και πράξης. Φανερώνει τον πολυσχιδή, τον συμπαντικό χώρο του θεάτρου, διαλέγεται με το παρελθόν και το παρόν του, μελετά τα σύγχρονα φαινόμενα και επιχειρεί να αναδείξει το μέλλον του.

Αντιθέσεις

Αλέξανδρος Μυράτ αρχιμουσικός

«Η Ελλάδα δεν είναι πίσω, είναι απλώς αλλού»

«Βήμα»

Νίκος Μαμαγκάκης συνθέτης

«Στην Ελλάδα, ο βιοπορισμός μας και η ζωή μας είναι μεγάλη φενάκη»

«Ε»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
7,6 εκατ. ευρώ στο ταμείο, ψάχνουν τα παλιά τεφτέρια
Πολεοδομία
Εκτός σχεδίου τα παραθυράκια
Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
Οι δήμαρχοι αντιδρούν στη ρύθμιση Κατάρ-α του Ελληνικού
Απόρριψη συγχώνευσης Aegean - Olympic Air
Σχόλασε ο γάμος, ακριβοπληρώσαμε τη νύφη
Ως 46% πάνω τα εισιτήρια λόγω αρραβώνα
Ο Αλμούνια δεν ήθελε μονοπώλιο
Οι εταιρείες ανακοίνωσαν λύση συνοικεσίου
Υγεία
Πάρε - δώσε μέχρι τέλους
«Ναι μεν, αλλά» από Θεσσαλονικείς
Εκπαίδευση
Από τον Μύτικα στο ΜΙΤ
«Κλείνουν σχολεία χωρίς να μας ρωτήσουν»
Δίκη για τη «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς»
«Παραμένουμε συνήγοροι»
Συγκοινωνίες
ΠΑΜΕ δωρεάν
Ελληνας ναυτικός σε ομηρία
Ρεσάλτο στο «Περσέας», Ελληνας όμηρος
Κάπνισμα
Αδειες τσέπες άδεια πακέτα
Οι επιθεωρητές δεν επιθεωρούν
Αμερικανίδα ακτιβίστρια
Μήνυσε τους νταήδες της ΔΙΑΣ και της ΔΕΛΤΑ
ΑμεΑ
Γονείς ΑμΕΑ: Υπάρχει εξοπλισμός, αν υπήρχε και προσωπικό...
Άλλες ειδήσεις
Τρεις τραυματίες σε άσκηση του Ναυτικού
63 οι εταιρείες