Έντυπη Έκδοση

Σκληροί δεξιοί, με σιδηρά πυγμή

Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Στουρνάρας. Αδιάλλακτοι στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, συνεπείς νεοφιλελεύθεροι στην ιδεολογία τους και ανελέητοι «διώκτες» του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό «δίδυμο» που λατρεύει το μεγάλο κόμμα των Ελλήνων «νοικοκυραίων»

Σαμαράς - Στουρνάρας σε κατάσταση... έντασης. Ο πρωθυπουργός αγορεύει, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει
Οταν ένας «σκληρός δεξιός» όπως είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κυβερνά σε εποχές Μνημονίου μαζί με έναν «σκληρό και νεοφιλελεύθερο τεχνοκράτη», όπως είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τότε η τακτική της σιδηράς πυγμής και αδιάλλακτης στάσης έναντι οποιασδήποτε κοινωνικής ή κλαδικής διεκδίκησης είναι μια φυσική εξέλιξη, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανάψει το φιτίλι της κοινωνικής έκρηξης.

Πλήρες θέμα...

 • Κυβέρνηση

  • Εντονο πολιτικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο για την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας Μύρισαν «πίτα»
   Σε συμπληγάδες ο Σαμαράς για την πώληση 4 φιλέτων Ευθέως ανάλογη της αναλγησίας προς τους εργαζομένους, η... στοργή των Σαμαρά, Στουρνάρα και λοιπών κυβερνητικών, προς τους μεγαλοκεφαλαιούχους Το ήρεμο κλίμα, αναγκαία προϋπόθεση για το «μεγάλο τσιμπούσι» που ξεκινά με τις ιδιωτικοποιήσεις * Πρώτο βήμα, το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ και των ΕΛΠΕ * Πωλητήριο βάζουν και στον «Αστέρα», Εθνική Τράπεζα και Εκκλησία * Το μοίρασμα της πίτας προκαλεί έντονες αναταράξεις σε κυβέρνηση και μνηστήρες
  • Στρατηγική επιλογή η μηδενική ανοχή
   Με βαρύ χέρι η κυβέρνηση δείχνει στους χειμαζόμενους νοικοκυραίους το δρόμο προς τη συντήρηση και την υπακοή Σταθερά αμετακίνητη παραμένει η κυβέρνηση στο δόγμα του νόμου και της τάξης, διεγείροντας τα συντηρητικά αντανακλαστικά μιας κοινωνίας, πιστεύοντας ότι η τελευταία, τρομοκρατημένη από τη θύελλα της οικονομικής κρίσης, θα συναινέσει στην πολιτική αυτή.
 • Ελληνική Στατιστική Αρχή

  • 10 χρόνια λογιστικές αλχημείες με ξένες πλάτες
   Η σκοτεινή διαδρομή από την είσοδο στην ΟΝΕ και την «απογραφή» έως τα Μνημόνια και την επέλαση της τρόικας Το σκάνδαλο με τις συνεχείς αναθεωρήσεις του δημόσιου ελλείμματος του 2009 από τις κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου και η όψιμη παραπομπή στον ανακριτή του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου για τεχνητή τότε διόγκωση του ελλείμματος προκειμένου να δικαιολογηθούν τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας, αποτελούν το τελευταίο επεισόδιο μιας δεκαετούς πορείας πολιτικών παρεμβάσεων, στατιστικών μαγειρεμάτων και επαναλαμβανόμενης αμφισβήτησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Η ώρα της αλήθειας για το φούσκωμα
   Πρώτη στον κατάλογο των μαρτύρων, που θα καλέσει ο ανακριτής, είναι η Ζωή Γεωργαντά, η οποία άλλωστε «προκάλεσε» την εισαγγελική παρέμβαση για διερεύνηση πιθανής διόγκωσης του ελλείμματος της χώρας για το 2009 στο 15,4% προς τη Eurostat.
 • Νέα Δημοκρατία

  • Αστυνόμος Δένδιας
   Από το... έπος του «κουκουλονόμου» στο αίσχος του δήθεν «Ξένιου Δία», ο Κερκυραίος υπουργός Προ-Πο Νίκος Δένδιας ανακηρύσσεται επαξίως σε «Mr Low and Order» επιβάλλει «νόμο και τάξη»,
  • Οι ιντερνετικοί «ταλιμπάν» του Σαμαρά
   Ο σάλος που προκάλεσε η διακίνηση από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας του χαλκευμένου βίντεο δηλώσεων του βουλευτή Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, με στόχο να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με την τρομοκρατία, έφερε στο προσκήνιο τις αμφιλεγόμενες πρακτικές των ιντερνετικών «ταλιμπάν» του Αντώνη Σαμαρά.
 • Μνημόνιο

  • Τότε υπερθεμάτιζαν, τώρα τα μασάνε...
   Πληθαίνουν οι κορυφαίοι υπουργοί του Γ. Παπανδρέου που πιστεύουν πως ένα «συγγνώμη» για τα δεινά του Μνημονίου θα τους βάλει ξανά στην πολιτική σκηνή Ο Α. Λοβέρδος λέει τώρα ότι είχε διαφωνήσει με την έλευση του ΔΝΤ. Η Λούκα Κατσέλη τον διαψεύδει Με την ψευδαίσθηση ότι θα επιβεβαιωθεί η ρήση περί ασθενούς μνήμης του ελληνικού λαού και με το άγχος της επανατοποθέτησής τους σε ένα πολιτικό σκηνικό που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου έλαβαν και συνεχίζουν να λαμβάνουν αποστάσεις από την απόφαση για υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο.
 • Συγκοινωνίες-Μεταφορές

  • Τα Μνημόνια εκτροχιάζουν και τη δημόσια συγκοινωνία
   «Το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης ήταν επώδυνο. Εμείς δεν είμαστε απέναντι από τους εργαζομένους, αλλά απέναντι σε συντεχνιακές πρακτικές». Ετσι συνοψίζει το υπουργείο Μεταφορών τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στο έσχατο μέτρο, αυτό της επίταξης των συγκοινωνιακών μέσων Η κοινή γνώμη αναρωτιέται γιατί φτάσαμε ώς εδώ. Καθίσταται προφανές ότι η κυβερνητική πολιτική ασκείται με ένα και μοναδικό κριτήριο: τη δημοσιονομική προσαρμογή.
  • ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΙ «Προκλητική παραβίαση του Συντάγματος»
   Στην ενεργοποίηση του μηχανισμού της πολιτικής επιστράτευσης προσφεύγουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, κάθε φορά που θέλουν να σπάσουν το μέτωπο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων.
  • ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ «Αντιδημοκρατικές εκτροπές της κυβέρνησης»
   Δεκάδες διανοούμενοι, επιστήμονες και καλλιτέχνες καταγγέλλουν με κείμενό τους την επιστράτευση των απεργών και δηλώνουν τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό.
 • Δικαιοσύνη

  • Ένταλμα σύλληψης για τον Αλ Ζαγιάτ, που εμπλέκεται με μίζες Άκη
   Η περίοδος της ιδιότυπης και εν πολλοίς ανεξήγητης ασυλίας του επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάτ έλαβε τέλος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», την περασμένη Δευτέρα οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν εναντίον του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και διαβίβασαν αίτημα στις κυπριακές αρχές, ζητώντας τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την έκδοσή του στην Ελλάδα.
 • ΣΥΡΙΖΑ

  • Η Αμερική ανακάλυψε τον Τσίπρα
   Η ατζέντα της πενταήμερης περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ περιελάμβανε όλα εκείνα τα συστατικά που προετοιμάζουν το έδαφος σε έναν «εν αναμονή πρωθυπουργό». Αυστηρό πρωτόκολλο, επαφές με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του ΔΝΤ, αλλά και με φιλελεύθερους διανοητές και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ Αμερικανοί αξιωματούχοι επί μία εβδομάδα αποκρυπτογραφούσαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο πλευρές αποκατέστησαν μόνιμους διαύλους επικοινωνίας.
 • ΔΗΜΑΡ

  • ΔΗΜΑΡ: η διαφωνούσα κυβερνώσα Αριστερά
   Ηστάση της ΔΗΜΑΡ, στην απόφαση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ την επίταξη των μέσων μαζικής μεταφοράς, έφερε για άλλη μία φορά τον τρίτο κυβερνητικό εταίρο να θέλει να κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη.
 • Οικονομική κρίση

 • Ευρωζώνη

  • Καθήκοντα γεφυροποιού αναλαμβάνει ο «κ. Euro»
   Συντηρητικός, μετριοπαθής, ασκητικός, υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γ. Ντάισελμπλουμ Γερούν Ντάισελμπλουμ Ανθρωπος μετριοπαθής, με αρχές, ευρωπαϊκές απόψεις και διάθεση να ακούσει όλες τις γνώμες, θεωρείται ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ανέλαβε την περασμένη Δευτέρα τα ηνία της Ευρωζώνης.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Ο Αθανασίου επιμένει να ζητάει ιδιώνυμο για την κουκούλα
   «Κανείς δεν εμποδίζεται να εκφράσει τις ιδέες του. Αλλά χωρίς έκνομες ενέργειες.
  • Η ολέθρια σχέση Θέμιδας-Μαξίμου
   Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκυβέρνηση επιλέγει τη στρατηγική της έντασης με το δικαστικό σώμα, και μάλιστα σε μια περίοδο που το κλίμα στον ευαίσθητο χώρο της δικαιοσύνης είναι βαρύ, παρά τη φαινομενικά προσωρινή ηρεμία που έφερε η λήξη των κινητοποιήσεων των δικαστών.
  • «Κεντροαριστερά με αριστερό κορμό»
   Ο ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ προβλέπει κυβέρνηση με βασική συνιστώσα τον ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμεί σύνθεση στο εσωτερικό του κόμματος Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει επαρχιωτισμό τις επικρίσεις για τις διεθνείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα σε Γερμανία, ΗΠΑ Σημαντικές διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς που θα καταστήσουν ρεαλιστική την προοπτική μιας αριστερής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ , προβλέπει στο προσεχές διάστημα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Νίκος Βούτσης.
  • Χωνευτήρι κομματικών πρακτικών τα μέσα σταθερής τροχιάς
   Αποτελεί με διαφορά το «διαμάντι» των αστικών συγκοινωνιών. Αποτελεί το «καμάρι» της πρωτεύουσας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
  • ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ «Δεν θα πέσουμε, δεν θα λυγίσουμε»
   «Θυμωμένοι και όχι ταπεινωμένοι επιστρέφουν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι», μετά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση για την πολιτική επιστράτευσή τους.
  • Ενεργειακή διπλωματία για την πώληση ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ
   Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της θυγατρικής ΔΕΣΦΑ αποτελεί τον δεύτερο μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ο οποίος θα κληθεί να λύσει το «γόρδιο δεσμό» που δημιουργεί το ενδιαφέρον των Αμερικανών και των Ρώσων.
  • Το κόμμα του είχε υποστηρίξει την Ελλάδα
   Ανώτατος αξιωματούχους χώρας του Νότου που συμμετείχε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και τις ζυμώσεις για τη διαχείριση της κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια στις Βρυξέλλες και που γνωρίζει τον Ντάισελμπλουμ, εκτιμά ότι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup είναι ευρωπαϊστής και ότι έχει τη διάθεση και το χαρακτήρα να ακούει όλες τις απόψεις και να πιστεύει στην αξία της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
  • HEINER FLASSBECK (Γερμανός οικονομολόγος) «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης»
   Ηεμμονή της Γερμανίας με τις πολιτικές λιτότητας καταστρέφει χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οδηγεί την Ευρωζώνη σε κατάσταση μόνιμης ύφεσης, φρενάρει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και απειλεί τη δημοκρατία και την ειρήνη.
  • «Μια πιθανή ύφεση το 2013 θα αλλάξει την πορεία των γεγονότων»
   * Κάτω από ποιες συνθήκες μπορείτε να φανταστείτε αλλαγές στην τρέχουσα χάραξη οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη;