Έντυπη Έκδοση

Μέσα στο κρύο και το χιόνι...

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΚΡΥΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ

Η Επίσημη λίστα των παρευρισκομένων στο Νταβός περιλαμβάνει 2.655 προσκεκλημένους και μπορεί να αποθηκευτεί και να αντιγραφτεί εύκολα σε στικάκι (σε έναν ιδανικό κόσμο χωρίς... υποψίες φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και άλλων ευγενών δραστηριοτήτων). Το 65% των παρευρισκομένων σχετίζεται με επιχειρήσεις, ενώ μόνο οι CEO αποτελούν το ένα τέταρτο του συνόλου.

Ο διοργανωτής του Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, ο επονομαζόμενος «Σφίγγα του Νταβός» Ο διοργανωτής του Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, ο επονομαζόμενος «Σφίγγα του Νταβός»  Ακολουθούν οι επίσημοι των κρατών και οι προερχόμενοι από μη κερδοσκοπικούς φορείς, οι οποίοι καταγράφονται σε ποσοστό 18,5%. Με 8,7% ακολουθούν οι άνθρωποι των ΜΜΕ και τελευταίοι, με 6,9%, οι εκπρόσωποι των ανά τον κόσμο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Η κατάταξη είναι χαρακτηριστική.

Επιπλέον, υπάρχουν 22 συμμμετοχές από το χώρο των τεχνών, όπως η Γκανέζα παραστατική καλλιτέχνις Σενάμ Οκουντζέτο, αλλά και η Σαρλίζ Θερόν, που κάνει καμπάνια για το AIDS, και ο αρχηγός της αμερικανικής ομάδας μπέιζμπολ των Yankees, Ντέρεκ Τζέτερ, ο οποίος τον Ιούλιο του 2011 είχε συγκλονίσει την αμερικανική κοινωνία έχοντας γίνει ο πρώτος παίκτης της ομάδας και 28ος στην ιστορία του αθλήματος που έφτασε τα 3.000 χτυπήματα, ένα τουλάχιστον, όπως προκύπτει σήμερα, για κάθε παρευρισκόμενο στο Φόρουμ.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα διαρκέσει από τις 23 έως τις 27 Ιανουαρίου και θεωρείται μη κερδοσκοπικός οργανισμός και διοργανώνεται από το 1971. Εμπνευστής και ιδρυτής του είναι ο γεννημένος το 1938 Γερμανός οικονομολόγος Κλάους Σβαμπ. Ο Σβαμπ υπήρξε επί 30 χρόνια καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, είναι αυστηρός Προτεστάντης και του έχει αποδοθεί το προσωνύμιο «Σφίγγα του Νταβός». Υπέρμαχος, άλλοτε, του λεγόμενου τουρμποκαπιταλισμού, δήλωσε στο πλαίσιο της περυσινής συνάντησης ότι «στη σημερινή μορφή του, ο καπιταλισμός δεν ταιριάζει στον κόσμο που μας περιβάλλει».

Εχει και έσοδα

Τα έσοδα του Φόρουμ προκύπτουν από την προκαθορισμένη εισφορά 42.500 ελβετικών φράγκων για τις 1.000 επιχειρήσεις-μέλη του, που απαιτείται να έχουν αναπτυξιακή προοπτική και τζίρους άνω των 5 δισ. δολαρίων, από ποσά που συνεισφέρουν στρατηγικοί εταίροι και από το ποσό του εισιτηρίου που πληρώνουν όσοι καλούνται στις ετήσιες εκδηλώσεις του. Το μέσο κόστος για τη συμμετοχή στο Φόρουμ του Νταβός έχει υπολογιστεί στα 40.000 δολάρια κατ' άτομο και επιμερίζεται κατά μέσον όρο σε 6.000 δολάρια κόστος πτήσεων, 9.000 κόστος μετακινήσεων, 3.000 κόστος ξενοδοχείων, 2.000 κόστος διατροφής, 20.000 δολάρια κόστος διαπίστευσης.

Η μέση θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της συνάντησης είναι -6 βαθμοί Κελσίου, αν και αυτή τη φορά οι sur mesure καλεσμένοι ένιωσαν τη θερμοκρασία να πέφτει μέχρι και 15 βαθμούς κάτω από το μηδέν, σε μία από τις πιο κρύες συναντήσεις δισεκατομμυριούχων στην παγκόσμια ιστορία.

Ο Κλάους Σβαμπ μπορεί να μην ήταν απ' αυτούς που προέβλεψαν την παγκόσμια κρίση, αλλά θα μείνει σίγουρα στην ιστορία ως ο πιο επιτυχημένος οικονομολόγος δημοσίων σχέσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομικό Φόρουμ
Σχετικά θέματα: Οικονομικό Φόρουμ
Οι μαύροι κύκνοι είναι ακόμη εδώ
Παραινέσεις Λαγκάρντ
Από Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό Φόρουμ
Οι μαύροι κύκνοι είναι ακόμη εδώ
Παραινέσεις Λαγκάρντ
Από Ελλάδα
Μέσα στο κρύο και το χιόνι...
Αποκρατικοποιήσεις
Χέρι χέρι κράτος, ΕΤΕ, Εκκλησία για την πώληση του «Αστέρα»
Το Δημόσιο μένει από... καύσιμα
Η είσοδος του Λάτση
Φορολογική πολιτική
Αποδείξεις: ποια λάθη κοστίζουν
Με ποιες δαπάνες γλιτώνετε φόρο
Θέρμανση
Τώρα ψάχνουν δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης!
Κλάδων κατασκευών
Θέματα που πρέπει να επιλυθούν
ΟΠΑΠ
Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου δεν επηρεάζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ
ΑΠΕ
Σε ελεύθερη πτώση η αγορά φωτοβολταϊκών
Κόλλησε της Κοζάνης
Η «πατάτα» στα αγροτικά Φ/Β
Οι δύο όψεις του θεσμικού πλαισίου
Τέλος εποχής για τα δημόσια έργα
Αγροτικά θέματα
Ενωμένοι για πρώτη φορά
Διαστημικά μαρούλια στους πρόποδες της Πάρνηθας
Ευκαιρίες ανάπτυξης
Το Ελντοράντο της γεωργίας βρίσκεται στην Αφρική
Προώθηση προϊόντων
Ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ
Βιολογική καταπολέμηση της νοζεμίασης
Ασφαλιστικά ταμεία
Μειώσεις στις νέες συντάξεις
ΜΕΒΓΑΛ
Στις ξένες αγορές στρέφεται η ΜΕΒΓΑΛ