Ελευθεροτυπία - 27/01/2013
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013
Η είσοδος του Λάτση
Το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ. έγινε το Μάιο του 2003, όταν η κυβέρνηση Σημίτη ανακοίνωσε τη συγχώνευση των ΕΛ.ΠΕ. με απορρόφηση της Πετρόλα, του ομίλου Λάτση. Η συμφωνία προέβλεπε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα πουλούσε το 16,65% των μετοχών του στα ΕΛ.ΠΕ. σε εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Λάτση, αντί περίπου 326 εκατ. ευρώ.
Ο Σπύρος Λάτσης
Η εταιρεία Paneuropean, συμφερόντων του ομίλου Λάτση, είχε τότε το 71,9% της Πετρόλα και απέκτησε και ποσοστό στα ΕΛ.ΠΕ.
Ακολούθως έγινε η συγχώνευση, με όλους τους μετόχους της Πετρόλα να δίνουν 1.853 μετοχές τους για να πάρουν 1.000 νέες μετοχές της νέας εταιρείας που περιελάμβανε ΕΛ.ΠΕ. και Πετρόλα. Συγκεκριμένα, η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε σε μία νέα μετοχή των ΕΛ.ΠΕ. για 1,853066 παλαιές μετοχές της Πετρόλα.
Τη συμφωνία είχαν ανακοινώσει στις 30 Μαΐου 2003 ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, και ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος. Με την πώληση των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ. στην Paneuropean και τη συγχώνευση, το Δημόσιο έχανε την πλειοψηφία στα ΕΛ.ΠΕ., αφού έως τότε το Δημόσιο είχε το 49,86% της εταιρείας και η κρατική ΔΕΚΑ το 8,98% των Ελληνικών Πετρελαίων.
Μάλιστα ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, δήλωνε πως «μετά τη συγχώνευση, το ελληνικό Δημόσιο θα διαθέτει το 35% των μετοχών της νέας εταιρείας, ενώ περίπου 8% θα αντιστοιχούσε σε μετατρέψιμα ομόλογα που είχαν εκδοθεί από το ελληνικό Δημόσιο με αντικείμενο μετοχές των ΕΛ.ΠΕ.».
Ο όμιλος Λάτση συνέχιζε να αυξάνει σταδιακά τη συμμετοχή του στα Ελληνικά Πετρέλαια και πλέον διαθέτει ποσοστό 40,98%, από το Δεκέμβρη του 2010, στην εταιρεία. Στη διασπορά, σε μικρότερους μετόχους, είναι το 23,54% της εταιρείας.
Η πορεία της εταιρείας με το νέο διυλιστήριο έχει ενθουσιάσει τους αναλυτές των διεθνών χρηματιστηριακών οίκων, αλλά όταν προχωρήσει η διαδικασία πώλησης θα αποδειχθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών. Το ερώτημα που θέτουν εδώ οι ειδικοί των χρηματιστηρίων σχετίζεται με την καταλυτική παρουσία ενός μεγάλου ιδιώτη στα ΕΛ.ΠΕ., όπως είναι ο όμιλος Λάτση. Με 41% ο όμιλος ελέγχει ήδη πολύ σοβαρό ποσοστό και ίσως ένας υποψήφιος επενδυτής να πρέπει να «κλειδώσει» την καλή συνεργασία με τον όμιλο Λάτση για να αγοράσει το 35%.