Έντυπη Έκδοση

Με ποιες δαπάνες γλιτώνετε φόρο

Νέα δεδομένα στις δαπάνες που εκπίπτουν από το φόρο έφερε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς καταργείται πλήρως το αφορολόγητο των παιδιών και αντικαθίσταται με επίδομα τέκνων. Παράλληλα, καταργούνται και οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας και των παιδιών που σπουδάζουν, ασφάλιστρα και δίδακτρα φροντιστηρίων.

Αντίθετα, αμετάβλητες παραμένουν οι φοροαπαλλαγές για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, από τις οποίες εκπίπτει ποσοστό 10% της δαπάνης από το φόρο, εφόσον όμως δεν υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Δηλαδή, για φορολογούμενο με εισόδημα 20.000 ευρώ οι δαπάνες του δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, ώστε να ωφεληθεί της έκπτωσης του 10%. Επίσης, εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς πρώην συζύγους.

Αναλυτικά, ως έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής δαπάνης θεωρούνται:

- Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, γναθοχειρουργούς για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική.

Νοσήλια

- Εξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών.

- Εξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη γενικώς.

- Αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσοκόμο για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κλινική ή στο σπίτι.

- Δαπάνη για την αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά μέλη, καθώς και η δαπάνη για την αγορά ή τοποθέτηση στο σώμα του ασθενούς οργάνων τα οποία είναι αναγκαία για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

- Εξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης των τέκνων με ειδικές ανάγκες που παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό 40% και άνω με βάση τη γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, καθώς και η δαπάνη τους για δίδακτρα ή τροφεία που καταβάλλονται γι' αυτά τα τέκνα σε ειδικές για την πάθησή τους σχολές ή θεραπευτήρια.

- Ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα.

Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ατόμων που κατοικούν μαζί με το φορολογούμενο και παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

Διατροφή

Από το φόρο εκπίπτει επίσης το ποσό της διατροφής που έχει εκδικαστεί και καταβάλλεται από διαζευγμένους συζύγους. Το ποσό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.500 ευρώ.

Τέλος, για να εκπέσει του φόρου το ποσό από δωρεές, η κατάθεση θα πρέπει να γίνει σε τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου που αφορά η δωρεά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Σχετικά θέματα: Φορολογική πολιτική
Αποδείξεις: ποια λάθη κοστίζουν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό Φόρουμ
Οι μαύροι κύκνοι είναι ακόμη εδώ
Παραινέσεις Λαγκάρντ
Από Ελλάδα
Μέσα στο κρύο και το χιόνι...
Αποκρατικοποιήσεις
Χέρι χέρι κράτος, ΕΤΕ, Εκκλησία για την πώληση του «Αστέρα»
Το Δημόσιο μένει από... καύσιμα
Η είσοδος του Λάτση
Φορολογική πολιτική
Αποδείξεις: ποια λάθη κοστίζουν
Με ποιες δαπάνες γλιτώνετε φόρο
Θέρμανση
Τώρα ψάχνουν δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης!
Κλάδων κατασκευών
Θέματα που πρέπει να επιλυθούν
ΟΠΑΠ
Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου δεν επηρεάζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ
ΑΠΕ
Σε ελεύθερη πτώση η αγορά φωτοβολταϊκών
Κόλλησε της Κοζάνης
Η «πατάτα» στα αγροτικά Φ/Β
Οι δύο όψεις του θεσμικού πλαισίου
Τέλος εποχής για τα δημόσια έργα
Αγροτικά θέματα
Ενωμένοι για πρώτη φορά
Διαστημικά μαρούλια στους πρόποδες της Πάρνηθας
Ευκαιρίες ανάπτυξης
Το Ελντοράντο της γεωργίας βρίσκεται στην Αφρική
Προώθηση προϊόντων
Ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ
Βιολογική καταπολέμηση της νοζεμίασης
Ασφαλιστικά ταμεία
Μειώσεις στις νέες συντάξεις
ΜΕΒΓΑΛ
Στις ξένες αγορές στρέφεται η ΜΕΒΓΑΛ