Έντυπη Έκδοση

Τώρα ψάχνουν δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης!

ΤΡΟΜΑΞΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε ένα ιδιότυπο κυνήγι έχει επιδοθεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) τον τελευταίο καιρό. Αυτή τη φορά δεν κυνηγά φορολογουμένους για να πληρώσουν, αλλά τους αναζητά για να τους δώσει λεφτά!

Για την ακρίβεια οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προσπαθούν να ενημερώσουν τους φορολογουμένους που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης να περάσουν να πάρουν τα χρήματά τους. Ταυτόχρονα, επιχειρούν να εντοπίσουν και όσους δικαιούνται επίδομα άλλα δεν έχουν κάνει αίτηση.

Διασταυρώσεις

Ο γενικός γραμματέας Χάρης Θεοχάρης έδωσε εντολή να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε διασταυρώσεις στοιχείων, ώστε να εντοπιστούν καταναλωτές που προμηθεύτηκαν πετρέλαιο, δικαιούνται επίδομα, αλλά δεν έχουν κάνει αίτηση να τους επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Η ΓΓΠΣ έχει αποστείλει ήδη 110.000 ειδοποιητήρια σε καταναλωτές και τους καλεί να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις, ώστε να εισπράξουν το επίδομα που δικαιούνται.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι μέχρι τώρα έχουν κάνει αίτηση για το επίδομα μόλις 400.000-450.000 νοικοκυριά, από τα 3 εκατομμύρια που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός. Η ιδιαίτερα χαμηλή ανταπόκριση των καταναλωτών, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι, που δικαιούνται το επίδομα, δεν έχουν τα χρήματα για να προμηθευτούν πετρέλαιο με την αυξημένη τιμή και στη συνέχεια να πάρουν την επιστροφή του φόρου.

Ηδη στα τέλη Δεκεμβρίου 50.000 φορολογούμενοι πήραν συνολικές επιστροφές ύψους 6,5 εκατ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς 160.000 δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης 15 εκατ. ευρώ για τις ποσότητες πετρελαίου που προμηθεύτηκαν έως τα μέσα Ιανουαρίου. Το ποσό κυμαίνεται από 100 έως 150 ευρώ ανά δικαιούχο.

Πορεία πωλήσεων

Την ίδια ώρα, πάντως, προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η πορεία πωλήσεων πετρελαίου στην αγορά. Το διάστημα Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2012, δηλαδή το πρώτο τρίμηνο που οι καταναλωτές προμηθεύτηκαν πετρέλαιο με τον αυξημένο ΕΦΚ, οι πωλήσεις έκαναν βουτιά κατά 71%, από τα 1,12 δισ. λίτρα μόλις στα 330 εκατ. λίτρα. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα για τις πρώτες 20 ημέρες του 2013.

Τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν μείωση στην κατανάλωση που πλησιάζει το 80%, από τα 618.443 λίτρα που ήταν τον Ιανουάριο 2011 σε μόλις 135.061. Παρ' όλα αυτά, η αύξηση του φόρου κατά 450% κρατά σε ανοδική πορεία τα έσοδα.

Το διάστημα Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2012 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 65%, από 73 εκατ. ευρώ στα 120 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσωρινά στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν 20% αύξηση εσόδων για τις πρώτες 20 ημέρες του έτους.

Πάντως, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι σε κάποιο ποσοστό η πτώση αυτή οφείλεται και στην πάταξη του λαθρεμπορίου, μετά την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης με το θέρμανσης.

Επίσης, παρατηρείται κάθετη πτώση στις πωλήσεις του πετρελαίου κίνησης. Στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών μιλούν για μειωμένη κατανάλωση εξαιτίας της αδυναμίας των οδηγών να πληρώσουν τα έξοδα κίνησης των οχημάτων τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις πρώτες 20 ημέρες του 2013, οι ποσότητες που πωλήθηκαν στο πετρέλαιο κίνησης μειώθηκαν σε 118.010 λίτρα τον Ιανουάριο του 2013, από 177.161 λίτρα τον Ιανουάριο του 2012. Για το ίδιο διάστημα του 2012 τα έσοδα από το πετρέλαιο κίνησης ήταν 72.984.926 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 υποχώρησαν στα 38.910.157 εκατ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο περιμένει να αυξηθούν οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς από αυτές το υπουργείο θα πρέπει να δώσει τις επιστροφές φόρου από το επίδομα θέρμανσης, αλλά και να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει η τρόικα. Παράγοντες τις αγοράς, πάντως, κάνουν λόγο για αναστάτωση της αγοράς με πολύ μικρά οφέλη για το κράτος, μεγάλη ταλαιπωρία για τους καταναλωτές και πολλά σπίτια χωρίς θέρμανση μέσα στο χειμώνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Θέρμανση
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό Φόρουμ
Οι μαύροι κύκνοι είναι ακόμη εδώ
Παραινέσεις Λαγκάρντ
Από Ελλάδα
Μέσα στο κρύο και το χιόνι...
Αποκρατικοποιήσεις
Χέρι χέρι κράτος, ΕΤΕ, Εκκλησία για την πώληση του «Αστέρα»
Το Δημόσιο μένει από... καύσιμα
Η είσοδος του Λάτση
Φορολογική πολιτική
Αποδείξεις: ποια λάθη κοστίζουν
Με ποιες δαπάνες γλιτώνετε φόρο
Θέρμανση
Τώρα ψάχνουν δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης!
Κλάδων κατασκευών
Θέματα που πρέπει να επιλυθούν
ΟΠΑΠ
Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου δεν επηρεάζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ
ΑΠΕ
Σε ελεύθερη πτώση η αγορά φωτοβολταϊκών
Κόλλησε της Κοζάνης
Η «πατάτα» στα αγροτικά Φ/Β
Οι δύο όψεις του θεσμικού πλαισίου
Τέλος εποχής για τα δημόσια έργα
Αγροτικά θέματα
Ενωμένοι για πρώτη φορά
Διαστημικά μαρούλια στους πρόποδες της Πάρνηθας
Ευκαιρίες ανάπτυξης
Το Ελντοράντο της γεωργίας βρίσκεται στην Αφρική
Προώθηση προϊόντων
Ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ
Βιολογική καταπολέμηση της νοζεμίασης
Ασφαλιστικά ταμεία
Μειώσεις στις νέες συντάξεις
ΜΕΒΓΑΛ
Στις ξένες αγορές στρέφεται η ΜΕΒΓΑΛ