Έντυπη Έκδοση

Μειώσεις στις νέες συντάξεις

ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΪΟ 10% ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ ΚΑΙ 30% ΣΕ ΤΕΒΕ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Νέος Αρμαγεδδώνας έρχεται στο ασφαλιστικό, με 6 παρεμβάσεις που φέρνουν τα πάνω κάτω σε συντάξεις, εισφορές, παροχές. Με τις νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα μειωθούν έως 10% οι νέες συντάξεις σε ΔΕΚΟ-τράπεζες και έως 30% οι συντάξεις στα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (ΤΕΒΕ), γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών.

Τα ταμεία καταρρέουν και η κυβέρνηση βρήκε τη λύση και πάλι:  ψαλίδι στις συντάξεις Τα ταμεία καταρρέουν και η κυβέρνηση βρήκε τη λύση και πάλι: ψαλίδι στις συντάξεις Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε αίφνης την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος μίλησε για «διοικητική ενσωμάτωση» στα συγχωνευμένα από το 2008 -με το νόμο Πετραλιά- ασφαλιστικά ταμεία σε επίπεδο εισφορών και παροχών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση και τον κ. Βρούτση, από το 2014, όπου σημειωτέον ξεκινούν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ που χορηγούν τα ταμεία Πρόνοιας -θα κυμαίνονται μέχρι 85%-, θα ξεκινήσει διάλογος για ενιαίες εισφορές και παροχές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», οι παρεμβάσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν νωρίτερα φέτος, και συγκεκριμένα από τον προσεχή Μάιο, καθώς τα οικονομικά των ταμείων έχουν ήδη καταρρεύσει.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τα τρία μεγαλύτερα ταμεία εμφανίζουν τεράστια ελλείμματα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ άλλο 1,2 δισ. ευρώ έλλειμμα έχει ο ΕΟΠΥΥ. Αναλυτικά, το έλλειμμα μέσα στο 2013 του ΙΚΑ, που είναι το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο των μισθωτών, θα ανέλθει στα 650 εκατ. ευρώ, του ΟΑΕΕ στα 700 εκατ. ευρώ και του ΟΓΑ στα 150 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας το ΑΕΠ κατά 1,35%, γεγονός για το οποίο η τρόικα θα απαιτήσει νέες μειώσεις. Ενας επιπλέον λόγος είναι ότι η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει έσοδα από την αύξηση των εισφορών για τους παλιούς ασφαλισμένους της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα δεν θα εισπραχθούν πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

Ετσι, στο κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζονται οι εξής παρεμβάσεις:

1Κατάργηση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ταμείων: Τα συγχωνευμένα ταμεία στο ΙΚΑ και στους υπόλοιπους τρεις ασφαλιστικούς φορείς (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) θα σταματήσουν να λειτουργούν ως αυτόνομοι λογαριασμοί με ξεχωριστό προσωπικό, διευθύνσεις, κ.λπ.

2 Ενιαίος υπολογισμός συντάξεων: Στα συγχωνευμένα ασφαλιστικά ταμεία θα υπάρχει νέος υπολογισμός συντάξεων. Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ σήμερα υπολογίζεται για τους ενδιάμεσα ασφαλισμένους (1983-1992) η καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας. Σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν συγχωνευτεί ως αυτόνομοι λογαριασμοί, όπως για παράδειγμα του ΗΣΑΠ, της ΔΕΗ, του ΤΑΠ-ΟΤΕ, κ.ά., ο συντελεστής υπολογισμού της σύνταξης είναι τελείως διαφορετικός. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τους νέους συνταξιούχους που θα βγουν στη σύνταξη από το 2014, οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις τους μειωμένες κατά 10% τουλάχιστον στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, κατά 30% στο ΤΕΒΕ, το οποίο αποκλίνει κατά πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα δύο ταμεία στον ΟΑΕΕ, το ΤΣΑ και το ΤΑΕ. Επίσης μειώσεις μεταξύ 15% και 20% θα υπάρξουν στο ταμείο των επιστημόνων (ΕΤΑΑ) καθώς και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

3 Ενιαίες εισφορές: Θα υπάρξουν ενιαίες εισφορές και άρα και παροχές. Το αρχικό σχέδιο που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα και έχει περιληφθεί στο 2ο Μνημόνιο προέβλεπε μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών για το ΙΚΑ σε ποσοστό 5%. Η μόνη μείωση που έγινε ήταν της τάξης του 1,1% από την κατάργηση των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας. Μέχρι σήμερα έχει επιχειρηθεί από τον κ. Στουρνάρα δύο φορές μείωση των εισφορών, που μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε στο επίπεδο των κυβερνητικών εταίρων (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), η ρύθμιση αποσύρθηκε.

4Παροχές σε χρήμα: Αφού θα έχουν ενσωματωθεί τα ομοειδή ταμεία, θα πρέπει να παρέχουν και τα ίδια επιδόματα (βρεφονηπιακοί σταθμοί, επιδόματα λοχείας, κ.ά.).

5 Εθνική σύνταξη: Εχει νομοθετηθεί να ισχύσει από το 2015, ενώ υπάρχουν σκέψεις να εφαρμοστεί από το 2014. Η εθνική σύνταξη θα είναι ένας κοινός συντελεστής για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της τάξης των 350 ευρώ, και στο ποσό αυτό θα υπολογίζονται οι νέοι συντελεστές που έχουν θεσπιστεί από το 2011.

6 Επικουρικά ταμεία: Εχουν προθεσμία μέχρι τις 28.2.2013 να ενταχθούν στον νέο φορέα (ΕΤΕΑ). Τα ταμεία αυτά λειτουργούν πλέον ως «ατομικοί λογαριασμοί», πράγμα που σημαίνει ότι, εφόσον μειώνονται οι μισθοί, άρα και οι κρατήσεις, είναι θέμα χρόνου η νέα ανακοίνωση στις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, ενώ εξετάζεται ακόμα και η κατάργησή τους και η ενσωμάτωση μικρού μέρους στην κύρια σύνταξη (ακραίο σενάριο προς το παρόν).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό Φόρουμ
Οι μαύροι κύκνοι είναι ακόμη εδώ
Παραινέσεις Λαγκάρντ
Από Ελλάδα
Μέσα στο κρύο και το χιόνι...
Αποκρατικοποιήσεις
Χέρι χέρι κράτος, ΕΤΕ, Εκκλησία για την πώληση του «Αστέρα»
Το Δημόσιο μένει από... καύσιμα
Η είσοδος του Λάτση
Φορολογική πολιτική
Αποδείξεις: ποια λάθη κοστίζουν
Με ποιες δαπάνες γλιτώνετε φόρο
Θέρμανση
Τώρα ψάχνουν δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης!
Κλάδων κατασκευών
Θέματα που πρέπει να επιλυθούν
ΟΠΑΠ
Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου δεν επηρεάζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ
ΑΠΕ
Σε ελεύθερη πτώση η αγορά φωτοβολταϊκών
Κόλλησε της Κοζάνης
Η «πατάτα» στα αγροτικά Φ/Β
Οι δύο όψεις του θεσμικού πλαισίου
Τέλος εποχής για τα δημόσια έργα
Αγροτικά θέματα
Ενωμένοι για πρώτη φορά
Διαστημικά μαρούλια στους πρόποδες της Πάρνηθας
Ευκαιρίες ανάπτυξης
Το Ελντοράντο της γεωργίας βρίσκεται στην Αφρική
Προώθηση προϊόντων
Ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ
Βιολογική καταπολέμηση της νοζεμίασης
Ασφαλιστικά ταμεία
Μειώσεις στις νέες συντάξεις
ΜΕΒΓΑΛ
Στις ξένες αγορές στρέφεται η ΜΕΒΓΑΛ