Έντυπη Έκδοση

Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου δεν επηρεάζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

«Δεν επηρεάζει την ιδιωτικοποίηση η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον ΟΠΑΠ», δηλώνει στην «Κ.Ε.» εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ. Με τη δήλωση αυτή, ο φορέας των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας θέλει να δείξει ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά, παρά τα όσα ακούγονται για καθυστερήσεις.

Κ. Λουρόπουλος (ΟΠΑΠ) Κ. Λουρόπουλος (ΟΠΑΠ) Στην ερώτηση εάν επηρεάζει το τίμημα, ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στην πτώση της τιμής της μετοχής στο Χρηματιστήριο.

Επενδυτικοί κύκλοι κάνουν λόγο για άγριο επιχειρηματικό «πόλεμο» στο παρασκήνιο με αφορμή τις προσφυγές ξένων εταιρειών στοιχηματισμού (StanleyBet, SportingBet & William Hill) ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την εκχώρηση του 34% των μετοχών του ΟΠΑΠ που είναι στον έλεγχο του Δημοσίου, με τους ξένους να πιέζουν σε τριπλό ταμπλό. Δηλαδή, το τίμημα στο οποίο θα πωληθεί ο ΟΠΑΠ, ο έλεγχος της εσωτερικής αγοράς και οι προμήθειες συστημάτων εξοπλισμού, σε συνδυασμό με τα μακροχρόνια προγράμματα υποστήριξης του οργανισμού.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ενδέχεται να τρωθεί ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ για έσοδα 800 εκατ.-1 δισ. ευρώ από τη διαδικασία.

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ, πάντως, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Με ανακοίνωση σημειώνει πως πρόκειται για απόφαση σε προδικαστικό ερώτημα το οποίο απέστειλε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αίτηση που υπέβαλαν εταιρείες παροχής υπηρεσιών στοιχήματος για εγκατάσταση πρακτορείων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, το Δικαστήριο για ακόμη μία φορά επιβεβαίωσε την πάγια νομολογία του, σύμφωνα με την οποία είναι καταρχήν δυνατή η χορήγηση αποκλειστικών δικαιωμάτων για επιτακτικούς λόγους γενικού συμφέροντος, όπως η προστασία των καταναλωτών και η αποτροπή της απάτης και της παρότρυνσης των πολιτών σε υπερβολική δαπάνη συνδεόμενη με τα τυχερά παίγνια.

Την απόφαση του Δικαστηρίου καλωσόρισαν και οι εταιρείες που προσέφυγαν, σημειώνοντας ότι σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα για την άρση του μονοπωλίου στο επίγειο αθλητικό στοίχημα και προωθεί την εναρμόνιση της ελληνικής αγοράς με τη Συνθήκη της Ε.Ε.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρει ότι ρύθμιση που παρέχει σε έναν και μόνον οργανισμό το μονοπώλιο των τυχερών παιγνίων αντιβαίνει προς το Κοινοτικό Δίκαιο. Ομως υπάρχει και η ερμηνεία πως αν το κράτος-μέλος επιλέξει την ελευθέρωση της αγοράς -η οποία δεν του επιβάλλεται κατ' ανάγκην από το Δίκαιο της Ενωσης- οφείλει να τηρεί τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της απαγόρευσης των διακρίσεων. Επιπρόσθετα, τον τελευταίο λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΠΑΠ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό Φόρουμ
Οι μαύροι κύκνοι είναι ακόμη εδώ
Παραινέσεις Λαγκάρντ
Από Ελλάδα
Μέσα στο κρύο και το χιόνι...
Αποκρατικοποιήσεις
Χέρι χέρι κράτος, ΕΤΕ, Εκκλησία για την πώληση του «Αστέρα»
Το Δημόσιο μένει από... καύσιμα
Η είσοδος του Λάτση
Φορολογική πολιτική
Αποδείξεις: ποια λάθη κοστίζουν
Με ποιες δαπάνες γλιτώνετε φόρο
Θέρμανση
Τώρα ψάχνουν δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης!
Κλάδων κατασκευών
Θέματα που πρέπει να επιλυθούν
ΟΠΑΠ
Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου δεν επηρεάζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ
ΑΠΕ
Σε ελεύθερη πτώση η αγορά φωτοβολταϊκών
Κόλλησε της Κοζάνης
Η «πατάτα» στα αγροτικά Φ/Β
Οι δύο όψεις του θεσμικού πλαισίου
Τέλος εποχής για τα δημόσια έργα
Αγροτικά θέματα
Ενωμένοι για πρώτη φορά
Διαστημικά μαρούλια στους πρόποδες της Πάρνηθας
Ευκαιρίες ανάπτυξης
Το Ελντοράντο της γεωργίας βρίσκεται στην Αφρική
Προώθηση προϊόντων
Ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ
Βιολογική καταπολέμηση της νοζεμίασης
Ασφαλιστικά ταμεία
Μειώσεις στις νέες συντάξεις
ΜΕΒΓΑΛ
Στις ξένες αγορές στρέφεται η ΜΕΒΓΑΛ