Έντυπη Έκδοση

Διαστημικά μαρούλια στους πρόποδες της Πάρνηθας

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΙΣΑΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ NASA ΠΑΡΑΓΕΙ ΜΕ ΥΔΡΟΠΟΝΙΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΜΕ ΤΗ ΡΙΖΑ ΤΟΥΣ

Φαντάζει απίθανο, κι όμως μόλις δώδεκα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, στους πρόποδες της Πάρνηθας, εδρεύουν... διαστημικά μαρούλια. Αιτία, ο παραγωγός τρίτης γενιάς Κώστας Λουκίσας, ο οποίος κατάγεται από την Ανδρο.

Ο Κώστας Λουκίσας Ο Κώστας Λουκίσας Σπούδασε στο ΤΕΙ Θερμοκηπιακής Παραγωγής στο Ηράκλειο Κρήτης, με προοπτική να φτιάξει δική του μονάδα. Ταξίδεψε από τις ΗΠΑ ώς την Καμπότζη, για να δει τη σύγχρονη παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ώστε ν' ασχοληθεί επαγγελματικά με την υδροπονία.

Ως γνωστόν, υδροπονικές καλλιέργειες στο πέρασμα του χρόνου ανέπτυξαν Αιγύπτιοι, Βαβυλώνιοι, Αζτέκοι, που καλλιεργούσαν προϊόντα εντός νερού και θρεπτικών διαλυμάτων. Στη χώρα μας, η υδροπονία είχε εφαρμοστεί μέχρι τότε στα κηπευτικά και κυρίως στην τομάτα.

Επί δύο χρόνια πειραματιζόταν στο μαρούλι και πετούσε παραγωγή. Αναγκάστηκε να υποθηκεύσει οικογενειακή περιουσία, αφού οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 2003-11 ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα έχει μια πρότυπη μονάδα, που πολλοί θα ζήλευαν, η οποία εφαρμόζει υδροπονικό σύστημα επίπλευσης κλειστού τύπου, το οποίο αποτέλεσε έρευνα της NASA για τη διατροφή των αστροναυτών.

Προχώρησε πρώτος στην Ευρώπη στην εφαρμογή του living food, δηλαδή στην πώληση «ζωντανού μαρουλιού», το οποίο προωθείται στην αγορά μαζί με τη ρίζα του. Ετσι, ο πελάτης μπορεί να έχει πάντα φρέσκο μαρούλι, τοποθετώντας το απλά σ' ένα βαζάκι με νερό ώσπου να το καταναλώσει ολόκληρο. Η φήμη του έφτασε ώς την Αυστραλία, απ' όπου τον επισκέφθηκαν παραγωγοί για να πάρουν τεχνογνωσία.

Μαρούλια με τη ρίζα τους, έτοιμα για το... βάζο Μαρούλια με τη ρίζα τους, έτοιμα για το... βάζο Και κλασικά θερμοκήπια

Μαζί με το καινοτόμο σύστημα παραγωγής μαρουλιών, για το οποίο πρόσφατα βραβεύτηκε και στην Ευρώπη, συνυπάρχουν στην οικογενειακή επιχείρηση και άλλες παραδοσιακές μορφές καλλιέργειας και τα κλασικά θερμοκήπια.

Παρά το απαγορευτικό κόστος ίδρυσης της μονάδας, οι δαπάνες για αγροτικά εφόδια είναι πολύ περιορισμένες λόγω των ελεγχόμενων συνθηκών στη χρήση νερού και τη λίπανση.

Για την παραγωγή φυλλωδών λαχανικών και όχι μόνο, τηρεί στο ακέραιο τις προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση με πλήρη επίβλεψη της παραγωγικής διαδικασίας σε όλα τα στάδια: σπορά, ανάπτυξη, συγκομιδή, τυποποίηση, αποθήκευση, διάθεση.

Το υδροπονικό μαρούλι, που δοκιμάσαμε από τη μονάδα του, πράγματι μυρίζει μαρούλι και είναι τραγανό και γευστικό. Ο Κώστας Λουκίσας θεωρεί ότι είναι απολύτως φυσικό κάτι τέτοιο, διότι έχει επιλέξει τις κατάλληλες ποικιλίες.

Ρωτάμε κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί υγιεινό, όταν παράγεται υπό τέτοιες συνθήκες. Αφοπλιστικά μάς απαντά ότι το καταναλώνει καθημερινά μαζί με τη σύζυγο και τους τρεις γιους τους. «Ο ήλιος δεν είναι αυτός που ήταν παλιά, ούτε καν το νερό. Εμείς απλά τα φιλτράρουμε. Κι επειδή η παραγωγή δεν είναι στο χώμα, αποφεύγουμε τις ασθένειες του φυτού. Λίπανση και φυτοπροστασία είναι στο ελάχιστο. Η δε κατανάλωση νερού, που είναι ζητούμενο σήμερα για την οικολογία, είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Γι' αυτό ίσως είναι και καλύτερο», υποστηρίζει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Ερευνα και Ανάπτυξη
Σχετικά θέματα: Αγροτικά θέματα
Ενωμένοι για πρώτη φορά
Ευκαιρίες ανάπτυξης
Το Ελντοράντο της γεωργίας βρίσκεται στην Αφρική
Προώθηση προϊόντων
Ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ
Βιολογική καταπολέμηση της νοζεμίασης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό Φόρουμ
Οι μαύροι κύκνοι είναι ακόμη εδώ
Παραινέσεις Λαγκάρντ
Από Ελλάδα
Μέσα στο κρύο και το χιόνι...
Αποκρατικοποιήσεις
Χέρι χέρι κράτος, ΕΤΕ, Εκκλησία για την πώληση του «Αστέρα»
Το Δημόσιο μένει από... καύσιμα
Η είσοδος του Λάτση
Φορολογική πολιτική
Αποδείξεις: ποια λάθη κοστίζουν
Με ποιες δαπάνες γλιτώνετε φόρο
Θέρμανση
Τώρα ψάχνουν δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης!
Κλάδων κατασκευών
Θέματα που πρέπει να επιλυθούν
ΟΠΑΠ
Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου δεν επηρεάζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ
ΑΠΕ
Σε ελεύθερη πτώση η αγορά φωτοβολταϊκών
Κόλλησε της Κοζάνης
Η «πατάτα» στα αγροτικά Φ/Β
Οι δύο όψεις του θεσμικού πλαισίου
Τέλος εποχής για τα δημόσια έργα
Αγροτικά θέματα
Ενωμένοι για πρώτη φορά
Διαστημικά μαρούλια στους πρόποδες της Πάρνηθας
Ευκαιρίες ανάπτυξης
Το Ελντοράντο της γεωργίας βρίσκεται στην Αφρική
Προώθηση προϊόντων
Ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ
Βιολογική καταπολέμηση της νοζεμίασης
Ασφαλιστικά ταμεία
Μειώσεις στις νέες συντάξεις
ΜΕΒΓΑΛ
Στις ξένες αγορές στρέφεται η ΜΕΒΓΑΛ