Έντυπη Έκδοση

Σκληροί δεξιοί, με σιδηρά πυγμή

Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Στουρνάρας. Αδιάλλακτοι στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, συνεπείς νεοφιλελεύθεροι στην ιδεολογία τους και ανελέητοι «διώκτες» του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό «δίδυμο» που λατρεύει το μεγάλο κόμμα των Ελλήνων «νοικοκυραίων»

Οταν ένας «σκληρός δεξιός» όπως είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κυβερνά σε εποχές Μνημονίου μαζί με έναν «σκληρό και νεοφιλελεύθερο τεχνοκράτη», όπως είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τότε η τακτική της σιδηράς πυγμής και αδιάλλακτης στάσης έναντι οποιασδήποτε κοινωνικής ή κλαδικής διεκδίκησης είναι μια φυσική εξέλιξη, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανάψει το φιτίλι της κοινωνικής έκρηξης.

Σαμαράς - Στουρνάρας σε κατάσταση... έντασης. Ο πρωθυπουργός αγορεύει, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει Σαμαράς - Στουρνάρας σε κατάσταση... έντασης. Ο πρωθυπουργός αγορεύει, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει Με αυτά τα λόγια ένας πολιτικός, που βρίσκεται για την ώρα εκτός της ενεργού πολιτικής, περιέγραψε το περίεργο πάντρεμα των δύο αντρών και τη σκληρή πολιτική που εφαρμόζουν, επιβάλλοντας ταυτόχρονα κι ένα άνευ προηγουμένου σιωπητήριο στις κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός -που για την εφαρμογή αυτής της πολυεπίπεδης σκληρής γραμμής προσφέρει σιωπηλή κάλυψη και στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος βάλλεται ακόμα και από δικούς του ανθρώπους- θεωρεί, λένε οι συνομιλητές του, ότι αν χαλαρώσει τότε θα χάσει κι αυτός τον έλεγχο της κυβέρνησής του και την εμπιστοσύνη της τρόικας, όπως τα έχασε και ο Γ. Παπανδρέου. «Δίνει κάθε μέρα εξετάσεις στους δανειστές ο κ. Σαμαράς...» λένε συνομιλητές του, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να τραβήξει μέχρι τέλους τη σύγκρουση με όλους και με όλα, που θα σταθούν εμπόδιο στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει έναντι της τρόικας...

Ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να εφαρμόσει σκληρή και αδιάλλακτη γραμμή:

Απέναντι στην κοινωνία της εργασίας, τα συνδικάτα και σε κάθε εργατική διεκδίκηση.

Απώτερος στόχος του πρωθυπουργού είναι να μην ανακόψουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες ήδη έχουν καθυστερήσει και αποτελούν βασικό πυλώνα του Μνημονίου. Για την κυβέρνηση η μάχη με τους απεργούς πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία, γιατί από αυτή θα εξαρτηθεί και η υλοποίηση του Μνημονίου 3.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός περιμένουν το επόμενο διάστημα οργανωμένες αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ κ.ά. τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους εργαζομένους σε αυτούς τους οργανισμούς.

Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έχουν υποστηρίξει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το οποίο θα προσπαθήσει το κόμμα του να ανατρέψει ξεσηκώνοντας την κοινωνία. Η «πίτα» πάντως έχει αρχίσει να μοιράζεται για μια χούφτα ευρώ.

Το θέμα είναι ότι μέχρι τώρα αυτή η τακτική τού βγαίνει, γι' αυτό δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει. Του βγήκε π.χ. η σκληρή γραμμή απέναντι στους απεργούς παρά τη διαφωνία της ΔΗΜΑΡ, αφού οι συρμοί του Μετρό βγήκαν ξανά στις ράγες. Με τον πόλεμο στις συντεχνίες, που έχει κηρύξει, επενδύει στο λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό, ο οποίος αντί να διεκδικεί, εχθρεύεται όσους διεκδικούν και εκφράζεται συνήθως ως εξής: «Αφού έχασα εγώ, να χάσεις κι εσύ, αφού έκοψαν από μένα, να κόψουν κι από σένα το μισθό...». Ο πρωθυπουργός εκμεταλλεύεται αυτό τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να κάμψει έστω και τις τελευταίες εστίες κοινωνικής και εργασιακής αλληλεγγύης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια γραμμή και ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοσθεί σε όλους γιατί υπάρχουν μεγάλες ανισότητες....

Απέναντι σε κάθε μορφή εναλλακτικής δράσης και κοινωνικής αλληλεγγύης, που δεν κινείται στην παραδοσιακή δεξιά λογική των λεγόμενων «νοικοκυραίων». Σε αυτό τον τομέα η σκληρή γραμμή έχει τον κωδικό «νόμος και τάξη». Οσοι γνωρίζουν τον πρωθυπουργό από παλιά λένε ότι εφαρμόζει αυτή τη γραμμή όχι μόνο για να ανακόψει τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής, στα στρώματα της κοινωνίας, που είναι επιφυλακτικά και φοβικά απέναντι σε τέτοιες μορφές δράσης, αλλά γιατί και ο ίδιος κατά βάθος αυτές τις απόψεις έχει σε θέματα πειθαρχίας στο κράτος. Και σε αυτό τον τομέα τού βγαίνει αυτή η γραμμή, αφού καλλιεργώντας το φόβο, η Ν.Δ. συσπειρώνει τους πολίτες εκείνους που δεν βλέπουν με θετικό μάτι τέτοιες δράσεις. Τα κέρδη του τα βλέπει στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες, παρά τη σκληρή οικονομική πολιτική, δίνουν στη Ν.Δ. υψηλά ποσοστά.

Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει βασικός διεκδικητής της εξουσίας, όσο αποδεικνύεται ότι η πολιτική του Μνημονίου είναι αδιέξοδη. Η επίθεση της Ν.Δ. στον ΣΥΡΙΖΑ, που γίνεται με μεθόδους ασυνήθιστους στην πολιτική αντιπαράθεση και οι οποίες καλλιεργούν την ένταση και το φανατισμό, έχει στόχο να τον καταστήσει αναξιόπιστο, αφερέγγυο στην κοινωνία.

Ωστόσο την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτούν συνομιλητές στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον, κάνουν γνωστές τις θέσεις τους, βγαίνουν σταδιακά από την απομόνωση, στην οποία τους είχαν βάλει οι δανειστές, και διατηρούν υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά.

Απέναντι στους κυβερνητικούς εταί- ρους του, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που τους έχει καταστήσει αδύναμες κυβερνητικές συνιστώσες, επιβάλλοντάς τους πολιτικές που ο ίδιος αποφασίζει. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν συναντά και αντιδράσεις από τους κυβερνητικούς του συμμάχους.

Απέναντι στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, στην οποία κανένας δεν αντιδρά, αλλά και στην κυβέρνηση, στην οποία κανείς δεν διαφοροποιείται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Μνημόνιο
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Νεύμα σε «καρχαρίες» να ορμήσουν στα δημόσια φιλέτα
Στρατηγική επιλογή η μηδενική ανοχή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Σκληροί δεξιοί, με σιδηρά πυγμή
Νεύμα σε «καρχαρίες» να ορμήσουν στα δημόσια φιλέτα
Στρατηγική επιλογή η μηδενική ανοχή
Ελληνική Στατιστική Αρχή
10 χρόνια λογιστικές αλχημείες με ξένες πλάτες
Η ώρα της αλήθειας για το φούσκωμα
Νέα Δημοκρατία
Ο κύριος «Νόμος και Τάξη»
Οι ιντερνετικοί «ταλιμπάν» του Σαμαρά
Μνημόνιο
Τότε υπερθεμάτιζαν, τώρα τα μασάνε...
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Τα Μνημόνια εκτροχιάζουν και τη δημόσια συγκοινωνία
«Προκλητική παραβίαση του Συντάγματος»
«Αντιδημοκρατικές εκτροπές της κυβέρνησης»
Δικαιοσύνη
Ένταλμα σύλληψης για τον Αλ Ζαγιάτ, που εμπλέκεται με μίζες Άκη
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Νέος Κόσμος φλερτάρει με το νέο ηγέτη Αλέξη
ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΑΡ: η διαφωνούσα κυβερνώσα Αριστερά
Οικονομική κρίση
Αλλο το «κλίμα» και άλλο η πραγματική οικονομία...
Ευρωζώνη
Καθήκοντα γεφυροποιού αναλαμβάνει ο «κ. Euro»
Άλλες ειδήσεις
Ο Αθανασίου επιμένει να ζητάει ιδιώνυμο για την κουκούλα
Η ολέθρια σχέση Θέμιδας-Μαξίμου
«Κεντροαριστερά με αριστερό κορμό»
Χωνευτήρι κομματικών πρακτικών τα μέσα σταθερής τροχιάς
«Δεν θα πέσουμε, δεν θα λυγίσουμε»
Ενεργειακή διπλωματία για την πώληση ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ
Το κόμμα του είχε υποστηρίξει την Ελλάδα
«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης»
«Μια πιθανή ύφεση το 2013 θα αλλάξει την πορεία των γεγονότων»