Έντυπη Έκδοση

Ο κύριος «Νόμος και Τάξη»

Από το... έπος του «κουκουλονόμου» στο αίσχος του δήθεν «Ξένιου Δία», ο Κερκυραίος υπουργός Προ-Πο Νίκος Δένδιας ανακηρύσσεται επαξίως σε «Mr Low and Order»

Εχει πάρει πάνω του την επιχείρηση «Νόμος και Τάξη». Και αναφέρεται προσωπικά μόνο στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Η θητεία του στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., υπό τον Κ. Καραμανλή, ήταν απλώς η αρχή.

Ο 54χρονος υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, φαίνεται διαχρονικά πρόθυμος να εκτελεί ειδικές αποστολές αυξημένου ρίσκου. Τότε, αρχές του 2009, λίγο μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου από αστυνομικούς και την έκρηξη του Δεκέμβρη, ως υπουργός Δικαιοσύνης, εισήγαγε τον περίφημο «κουκουλονόμο». Ηταν η πρώτη πράξη ενός έργου που κατέληξε σε αλλεπάλληλους περιορισμούς ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, πάντα εν ονόματι της τάξης και της ασφάλειας.

Με τον Καραμανλή

Ο Κερκυραίος υπουργός, δικηγόρος το επάγγελμα, απόφοιτος και αυτός του Κολλεγίου Αθηνών, μπήκε στην ΟΝΝΕΔ το 1978. Τον ίδιο χρόνο εντάχθηκε στην Κεντρική της Διοίκηση και ορίσθηκε κατ' αρχάς στη Γραμματεία Ιδεολογικού, υπό τον Κώστα Καραμανλή.

Στην πολιτική σκηνή εμφανίσθηκε ουσιαστικά το 2004, οπότε και εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής στο νομό του. Μπήκε δυναμικά στο προσκήνιο, περίπου τρία χρόνια αργότερα, ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ο Ν. Δένδιας έδωσε τα πάντα για να υπερασπισθεί πολιτικά τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τους υπουργούς της κυβέρνησής του και τυπικά τα κατάφερε, αφού η επιτροπή δεν προχώρησε τελικά σε καταλογισμό ευθυνών.

Ως αντάλλαγμα της θετικής στάσης του προς την παράταξη, ο κ. Δένδιας προβιβάζεται στον επόμενο ανασχηματισμό σε υπουργό Δικαιοσύνης και, μεταξύ άλλων, δημιουργεί το νόμο που τιμωρεί αυστηρότερα διάφορα πλημμελήματα (π.χ. διατάραξη ειρήνης, αντίσταση, φθορές κ.ά.), όταν διαπράττονται από άτομα που έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Κουκουλονόμος

Ο κουκουλονόμος επικρίνεται από το σύνολο σχεδόν του νομικού κόσμου της χώρας, λόγω της επιλεκτικής ποινικής μεταχείρισης και της υπέρμετρης επιβάρυνσης που έφερε σε πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας. Την κατάργηση του νόμου είχαν υποσχεθεί βέβαια και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, αλλά ουδέποτε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου το επιχείρησε. Ας όψονται το Μνημόνιο και οι έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Ως αποτέλεσμα του νόμου αυτού, εκατοντάδες άνθρωποι παραπέμπονται και δικάζονται για κακουργήματα, επειδή κάποιος αστυνομικός καταθέτει ότι φορούσαν κουκούλα ή κάτι σαν κουκούλα τη στιγμή που συνελήφθησαν!

Ο κ. Δένδιας επανέρχεται δριμύτερος στα καθήκοντά του το καλοκαίρι του 2012, με την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά. Εχοντας την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού αναλαμβάνει να συνεχίσει την επιχείρηση «Νόμος και Τάξη» έχοντας το βλέμμα στραμμένο στους «νοικοκυραίους».

Βάζει σε εφαρμογή αλλεπάλληλες επιχειρήσεις σκούπας, χρησιμοποιώντας την οξύμωρη κωδική ονομασία «Ξένιος Ζευς» και κάνει ουσιαστικά το κρέας ψάρι... Οι συλλήψεις, οι φυλακίσεις και απελάσεις βαφτίζονται «φιλοξενία» και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών «κέντρα φύλαξης». Εξαθλιωμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στους χώρους αυτούς. Ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν χορηγούνται στους κρατούμενουες ούτε τα στοιχειώδη.

Οι κεραυνοί του BBC

Με εκτενές ρεπορτάζ του το BBC κατακεραυνώνει τις επιχειρήσεις, που όπως εξηγεί δεν στοχεύουν μόνο στην αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών, αλλά «συμπαρασύρουν» και ανύποπτους τουρίστες. Ο Κορεάτης Χιουν Γιανγκ Γιουνγκ και ο Αμερικανός νιγηριανής καταγωγής Κρίστιαν Ουκγουόρι καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια από άνδρες της Αστυνομίας στο πλαίσιο των εν λόγω επιχειρήσεων. Το βρετανικό δίκτυο κάνει αναφορά και στην ντροπιαστική σύλληψη του Ινδού δρος Σαϊλέντρα Κουμάρ Ράι, έξω από την ΑΣΟΕ, όπου εργάζεται ως λέκτορας. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, η Αστυνομία απαντά μόνο διά του εκπροσώπου της: «Οποιος μοιάζει με ξένο ή κινεί υποψίες μπορεί να ελεγχθεί».

Το δόγμα της «μηδενικής ανοχής», που ακολουθείται, είναι μονόπλευρο.

Στις καταγγελίες για βασανισμούς αντιφασιστών στη ΓΑΔΑ από αστυνομικούς, που δημοσιεύονται και στον βρετανικό Τύπο («Guardian») -ρεπορτάζ που είχε προηγηθεί του BBC- ο υπουργός... απαντά. Αλλά όχι με τον τρόπο που θα έκανε οποιοσδήποτε υπουργός άλλης ευρωπαϊκής κυβέρνησης. Αντίθετα εκτοξεύει απειλές για μηνύσεις στην εφημερίδα. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάτι γι' αυτό. Ο υπουργός κάνει σαφές πως η ΕΛ.ΑΣ. χαίρει ακόμη μεγαλύτερης προστασίας από την εποχή του Κ. Μητσοτάκη («Το κράτος είστε εσείς»).

Η κυβερνητική παραφροσύνη φτάνει στο σημείο να κοπεί εκπομπή δημοσιογράφων της δημόσιας τηλεόρασης (Μ. Κατσίμη, Κ. Αρβανίτη), επειδή τολμούν να αμφισβητήσουν δημόσια την αυθεντία του κ. υπουργού επί του συγκεκριμένου θέματος! Χρησιμοποιεί συχνά το δόγμα περί «δύο άκρων» και καταφεύγει συνεχώς σε συσχετισμούς και συγκρίσεις, δύο εντελώς διαφορετικών πραγμάτων. Παρ' ότι αργεί να αντιληφθεί ότι οι επιθέσεις ρατσιστικού μίσους, σε Αθήνα και επαρχία, ρεζιλεύουν διεθνώς τη χώρα, δεν διαθέτει τα ανάλογα, αργά, αντανακλαστικά και στις περιπτώσεις κατειλημμένων αυτοδιαχειριζόμενων χώρων που ονομάζει «εστίες ανομίας».

Επειτα απ' όλα αυτά, δεν είναι παράξενο που ο κ. Νόμος και Τάξη ανέλαβε και προσωπικά την «επίθεση» κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι κάποια σχέση πρέπει να είχε με πράξεις βίας και ζητώντας από τα στελέχη του να υπογράψουν δήλωση μετανοίας.

Κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε η κριτική του απέναντι σε δικαστικές αποφάσεις που δεν ήταν της αρεσκείας του. Οι δηλώσεις του άνοιξαν ένα ακόμη μέτωπο...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
Οι ιντερνετικοί «ταλιμπάν» του Σαμαρά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Σκληροί δεξιοί, με σιδηρά πυγμή
Νεύμα σε «καρχαρίες» να ορμήσουν στα δημόσια φιλέτα
Στρατηγική επιλογή η μηδενική ανοχή
Ελληνική Στατιστική Αρχή
10 χρόνια λογιστικές αλχημείες με ξένες πλάτες
Η ώρα της αλήθειας για το φούσκωμα
Νέα Δημοκρατία
Ο κύριος «Νόμος και Τάξη»
Οι ιντερνετικοί «ταλιμπάν» του Σαμαρά
Μνημόνιο
Τότε υπερθεμάτιζαν, τώρα τα μασάνε...
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Τα Μνημόνια εκτροχιάζουν και τη δημόσια συγκοινωνία
«Προκλητική παραβίαση του Συντάγματος»
«Αντιδημοκρατικές εκτροπές της κυβέρνησης»
Δικαιοσύνη
Ένταλμα σύλληψης για τον Αλ Ζαγιάτ, που εμπλέκεται με μίζες Άκη
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Νέος Κόσμος φλερτάρει με το νέο ηγέτη Αλέξη
ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΑΡ: η διαφωνούσα κυβερνώσα Αριστερά
Οικονομική κρίση
Αλλο το «κλίμα» και άλλο η πραγματική οικονομία...
Ευρωζώνη
Καθήκοντα γεφυροποιού αναλαμβάνει ο «κ. Euro»
Άλλες ειδήσεις
Ο Αθανασίου επιμένει να ζητάει ιδιώνυμο για την κουκούλα
Η ολέθρια σχέση Θέμιδας-Μαξίμου
«Κεντροαριστερά με αριστερό κορμό»
Χωνευτήρι κομματικών πρακτικών τα μέσα σταθερής τροχιάς
«Δεν θα πέσουμε, δεν θα λυγίσουμε»
Ενεργειακή διπλωματία για την πώληση ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ
Το κόμμα του είχε υποστηρίξει την Ελλάδα
«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης»
«Μια πιθανή ύφεση το 2013 θα αλλάξει την πορεία των γεγονότων»