Έντυπη Έκδοση

Η ολέθρια σχέση Θέμιδας-Μαξίμου

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκυβέρνηση επιλέγει τη στρατηγική της έντασης με το δικαστικό σώμα, και μάλιστα σε μια περίοδο που το κλίμα στον ευαίσθητο χώρο της δικαιοσύνης είναι βαρύ, παρά τη φαινομενικά προσωρινή ηρεμία που έφερε η λήξη των κινητοποιήσεων των δικαστών.

Κατά τη διάρκεια του 7μηνου βίου της, η κυβέρνηση έχει να επιδείξει μετωπικές αντιπαραθέσεις κορυφαίων υπουργών της με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δικαστών κάθε φορά που οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν ήταν αρεστές και έθεταν εν αμφιβόλω βασικές κυβερνητικές επιλογές.

Πιέσεις

Οι πολιτικές πιέσεις πολλαπλασιάζονται, την ώρα που οι λογαριασμοί της εκτελεστικής εξουσίας με τη δικαιοσύνη είναι ανοιχτοί. Κρίσιμα ζητήματα τα οποία συνδέονται άμεσα με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων περνούν μέσα από το δίαυλο της δικαιοσύνης και ελέγχονται από τα δικαστήρια. Ο φόβος να ανατραπούν με δικαστικές αποφάσεις κεντρικές νομοθετικές επιλογές, που ξεκινούν από το κούρεμα των ομολόγων, το νέο μισθολόγιο και φτάνουν μέχρι τη διαθεσιμότητα και την αύξηση του κόστους απονομής της δικαιοσύνης, είναι ορατός.

Ως κορυφαία περίπτωση απροκάλυπτης παρέμβασης των κυβερνώντων στη δικαιοσύνη καταγράφεται η παρότρυνση, τον περασμένο Δεκέμβριο, του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, προς τη ΔΕΗ να αγνοήσει την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός μέλος της κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα και να εντέλλεται ή να παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, παρά το νόμο και το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος, πράγμα που δεν είναι δυνατό να συμβαίνει σε συντεταγμένη, ευνομούμενη πολιτεία», ήταν η οργισμένη απάντηση της Ενωσης Εισαγγελέων.

Λίγο καιρό πριν και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των δικαστών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγ. Βενιζέλος, είχε δηλώσει ανοιχτά ότι οι παρατεταμένες διακοπές των συνεδριάσεων των δικαστηρίων είναι αντισυνταγματικές, διότι συνιστούν μορφή απεργίας. Αμεση ήταν και τότε η αντίδραση των δικαστών, με την πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, να δηλώνει δηκτικά πως «η κυβέρνηση θεωρεί ότι δικαιούται, κατά περίπτωση και κατά τρόπο αυθαίρετο, να παραβιάζει το Σύνταγμα, αλλά ουδείς δικαιούται να αντιδρά». Την επέκρινε μάλιστα ότι «αντί να προσπαθήσει να εξευρεθεί λύση και να αποκατασταθεί η ηρεμία στον ευαίσθητο χώρο της δικαιοσύνης, προκαλεί ακόμη περισσότερο με τις δηλώσεις αρχηγού κόμματος».

Ομως η πρόσφατη επίθεση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια, κατά δικαστών με όχημα το χειρισμό υποθέσεων τρομοκρατίας πυροδότησε το φιτίλι μιας οξύτατης αντιπαράθεσης, η οποία παραλίγο να πάρει χαρακτηριστικά ανεξέλεγκτης θεσμικής ρήξης. Η αναφορά του σε μειοψηφία δικαστών που εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση της ένοπλης τρομοκρατικής δράσης, όπως και η δήλωση του βουλευτή της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκη, ότι έχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά δεν έχει την ίδια σε κάποιους λειτουργούς της Θέμιδος, έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και ανέβασε στα ύψη τη σύγκρουση με το δικαστικό σώμα.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ενωση Εισαγγελέων με σκληρές ανακοινώσεις καταδίκασαν τις δηλώσεις, καταγγέλλοντας ότι αποτελούν πλήγματα στο κράτος δικαίου και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ ζήτησαν από τα σώφρονα όργανα της πολιτείας την ανάκλησή τους.

Ηχηρή διαφοροποίηση υπήρξε από την πλευρά του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντ. Ρουπακιώτη, ο οποίος με αλλεπάλληλες δημόσιες τοποθετήσεις του εξέφρασε την αντίθεσή του στη διατύπωση οποιασδήποτε γνώμης, άποψης, παρέμβασης σε εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη από παράγοντες με δύναμη εξουσίας. «Αρνούμαι το ότι εθελοτυφλούν, δέχομαι το ότι καθυστερούν», είπε.

Απαξίωση

Δικαστές, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, θεωρούν ότι, σε συνδυασμό με τις μεγάλες μισθολογικες περικοπές τους, εντάσσονται σε μια γενικευμένη και συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης, απαξίωσης και υπαλληλοποίησής τους, ενώ εκφράζουν φόβους ότι «στην επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση τα κόμματα εξουσίας σχεδιάζουν την περαιτέρω αλλοίωση της φυσιογνωμίας της δικαιοσύνης».

«Δεν θα μείνουμε απαθείς σε άδικες επιθέσεις. Δεν επιθυμούμε να δημιουργούμε τριβές, αλλά δεν θα αφήνουμε τέτοιες συμπεριφορές αναπάντητες», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης, με αφορμή το μπαράζ παρεμβάσεων στο έργο της δικαιοσύνης αλλά και τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, με τις οποίες αποδίδει κομματική μεροληψία στους οικονομικούς εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κ. Ρούσσος υπογραμμίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση μείωσης και υποβάθμισης της δικαιοσύνης, αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως σημειώνει, ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα πάψουν να εκτελούν με σθένος τα καθήκοντά τους.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έχει κατακλυστεί από δεκάδες χιλιάδες προσφυγές, καλείται με τις αποφάσεις του, που θα χρησιμοποιηθούν ως πιλότος για τα κατώτερα δικαστήρια, να κρίνει τη συνταγματικότητα σημαντικών νομοθετημάτων. Υπό κρίση είναι:

- Το κούρεμα των ομολόγων που έγινε με το PSI. Περισσότεροι από 7.500 ομολογιούχοι, κυρίως ιδιώτες επενδυτές αλλά και ασφαλιστικά ταμεία, επιμελητήρια, επαγγελματικοί σύλλογοι κ.λπ. ζητούν με προσφυγές την ακύρωσή του. Μιλούν για «αρπαγή» και «λεηλασία», αφού επιβλήθηκε αναγκαστικά και χωρίς καμία διαπραγμάτευση, κόντρα στο Σύνταγμα και της ΕΣΔΑ.

- Το νέο μισθολόγιο που θεσπίστηκε για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πάνω από 9.000 υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του υπουργείου Πολιτισμού με ομαδικές προσφυγές ζητούν να καταπέσει ως αντισυνταγματικός και αντίθετος προς τις διεθνείς συμβάσεις ο νόμος 4024/11, που, όπως λένε, ανέτρεψε την οικογενειακή και προσωπική τους ζωή.

- Η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», που έγινε με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων. Εχουν προσφύγει ομοσπονδίες και ενώσεις εργαζομένων των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Αγροτικής Τράπεζας κ.λπ.

Η εφεδρεία

- Το μέτρο της εφεδρείας και της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ηδη τα κατώτερα δικαστήρια από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη δικαιώνουν υπαλλήλους, υποχρεώνοντας τους δήμους να αποδεχθούν την εργασία τους μέχρι να κριθούν οι κύριες αιτήσεις τους.

- Το μέτρο της αυτοδίκαιης αργίας στην οποία τίθενται υπάλληλοι που καταδικάζονται ή παραπέμπονται για κακουργήματα ή πλημμελήματα, το οποίο ισχύει ακόμη και για εκκρεμείς υποθέσεις. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη Βουλή, η ρύθμιση πέρασε υπό το μανδύα Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο -σχετική προσφυγή έχει καταθέσει η ΑΔΕΔΥ- έχει επικριθεί έντονα, με βασικό επιχείρημα το ότι μετατρέπει το τεκμήριο της αθωότητας σε τεκμήριο ενοχής.

- Η αναδρομική περικοπή των αποδοχών που επιβάλλει το Μνημόνιο ΙΙΙ από την 1η Αυγούστου 2012 σε δικαστές, στρατιωτικούς, λιμενικούς, αστυνομικούς.

- Η επιβολή υπέρογκων δικαστικών εξόδων σε όλο το φάσμα των δικαστικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα το κόστος απονομής της δικαιοσύνης να είναι απαγορευτικό για τους πολίτες που ζητούν έννομη προστασία. Ηδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η αύξηση του δικαστικού ενσήμου από 4% στο 8%, αφού, όπως λέει, μετά την εφαρμογή των δυο προηγούμενων Μνημονίων (Ι και ΙΙ) και τους νέους φορολογικούς νόμους, μειώθηκε η δικαστική δαπάνη για την απονομή της Δικαιοσύνης.

- Το τέλος επιτηδεύματος που επιβλήθηκε με υπουργική απόφαση σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες σε εκτέλεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Οι προσφυγές έχουν κατατεθεί κυρίως από δικηγορικούς συλλόγους, που κάνουν λόγο για συνταγματικά ανεπίτρεπτο φόρο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Σκληροί δεξιοί, με σιδηρά πυγμή
Νεύμα σε «καρχαρίες» να ορμήσουν στα δημόσια φιλέτα
Στρατηγική επιλογή η μηδενική ανοχή
Ελληνική Στατιστική Αρχή
10 χρόνια λογιστικές αλχημείες με ξένες πλάτες
Η ώρα της αλήθειας για το φούσκωμα
Νέα Δημοκρατία
Ο κύριος «Νόμος και Τάξη»
Οι ιντερνετικοί «ταλιμπάν» του Σαμαρά
Μνημόνιο
Τότε υπερθεμάτιζαν, τώρα τα μασάνε...
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Τα Μνημόνια εκτροχιάζουν και τη δημόσια συγκοινωνία
«Προκλητική παραβίαση του Συντάγματος»
«Αντιδημοκρατικές εκτροπές της κυβέρνησης»
Δικαιοσύνη
Ένταλμα σύλληψης για τον Αλ Ζαγιάτ, που εμπλέκεται με μίζες Άκη
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Νέος Κόσμος φλερτάρει με το νέο ηγέτη Αλέξη
ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΑΡ: η διαφωνούσα κυβερνώσα Αριστερά
Οικονομική κρίση
Αλλο το «κλίμα» και άλλο η πραγματική οικονομία...
Ευρωζώνη
Καθήκοντα γεφυροποιού αναλαμβάνει ο «κ. Euro»
Άλλες ειδήσεις
Ο Αθανασίου επιμένει να ζητάει ιδιώνυμο για την κουκούλα
Η ολέθρια σχέση Θέμιδας-Μαξίμου
«Κεντροαριστερά με αριστερό κορμό»
Χωνευτήρι κομματικών πρακτικών τα μέσα σταθερής τροχιάς
«Δεν θα πέσουμε, δεν θα λυγίσουμε»
Ενεργειακή διπλωματία για την πώληση ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ
Το κόμμα του είχε υποστηρίξει την Ελλάδα
«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης»
«Μια πιθανή ύφεση το 2013 θα αλλάξει την πορεία των γεγονότων»