Έντυπη Έκδοση

«Κεντροαριστερά με αριστερό κορμό»

Ο ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ προβλέπει κυβέρνηση με βασική συνιστώσα τον ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμεί σύνθεση στο εσωτερικό του κόμματος

Σημαντικές διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς που θα καταστήσουν ρεαλιστική την προοπτική μιας αριστερής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ , προβλέπει στο προσεχές διάστημα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Νίκος Βούτσης.

Ο γραμματέας  της Κ.Ο.  του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει επαρχιωτισμό τις επικρίσεις  για τις διεθνείς επαφές  του Αλέξη  Τσίπρα σε Γερμανία, ΗΠΑ Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει επαρχιωτισμό τις επικρίσεις για τις διεθνείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα σε Γερμανία, ΗΠΑ Παραδέχεται ακόμη την ανάγκη για σύνθεση εντός του ΣΥΡΙΖΑ και ενιαία έκφραση πολιτικών απόψεων, με σαφήνεια από όλους και για όλα τα θέματα. Εκτιμά ότι τα κοινωνικά προβλήματα θα οξυνθούν τους ερχόμενους μήνες καθώς, όπως λέει, εξατμίζονται οι ελπίδες για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

Χαρακτηρίζει «επαρχιωτισμό» τα επικριτικά σχόλια για τις διεθνείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ και διερωτάται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι αδιάφορος για το τι πρεσβεύουν οι BRICS, η ηγεσία του ΔΝΤ, ακόμα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Βούτσης καταλογίζει σε πυρήνα στελεχών και μελών της κυβέρνησης περί τον πρωθυπουργό, και με ευθύνη του ιδίου του Αντώνη Σαμαρά, τις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για φθορά και απαξία μεγάλου μέρους του πολιτικού προσωπικού.

«Η βλακεία είναι ανίκητη»

* Η Ν.Δ. σας κατηγορεί ότι επιδιώκετε την όξυνση. Μήπως έχετε και εσείς ευθύνη;

- Ενας πυρήνας στελεχών και μελών της κυβέρνησης περί τον πρωθυπουργό, και με προφανή ευθύνη του ιδίου του κ. Σαμαρά, έχει επεξεργαστεί και εφαρμόζει τη στρατηγική της τεχνητής όξυνσης και έντασης πάνω σε υπαρκτά ή και ανύπαρκτα ζητήματα, ακόμη και σε επικίνδυνα θέματα όπως αυτό της τρομοκρατίας. Η στόχευση είναι προφανής, καθώς, με την επικουρία των πιο πιστών και επιθετικών μέσων του ευρύτερου μιντιακού και μνημονιακού μπλοκ, επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν και να αποφύγουν την πραγματική και αδυσώπητη κοινωνική όξυνση και την πολιτική αντιπαράθεση στο έδαφος των άθλιων πολιτικών που οδηγούν το λαό μας σε απόγνωση. Αυτή η συνταγή εδράζεται ιδεολογικά σε μια καινοφανή, και για το ίδιο το κόμμα της Ν.Δ., θεωρία και αφήγηση για το τι συνέβη στη διάρκεια της μεταπολίτευσης και για το πώς έφτασε η χώρα εκεί που την έχουν φέρει. Είναι πεπεισμένοι, πέραν από τακτικισμούς και στοχοποιήσεις που φτάνουν μέχρι την πλαστογραφία ντοκουμέντων, ότι τώρα, μάλιστα μέσα σε συνθήκες βαθύτατης κρίσης, είναι καιρός για μια ιδιότυπη ρεβάνς απέναντι στην ηγεμονία της Αριστεράς που δήθεν «κυβερνούσε» επί δεκαετίες! Καμιά φορά η βλακεία είναι ανίκητη. Είναι πάντοτε όμως επικίνδυνη όταν συναντιέται με τον πρωτοφανή κυνισμό μιας πολιτικής που οδηγεί σε ανθρωπιστική καταστροφή το λαό μας.

* Με τη λίστα Λαγκάρντ και τώρα με την επίταξη των απεργών ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση αλλά επιτίθεται και στο ΠΑΣΟΚ. Τι ακριβώς του προσάπτετε;

- Το 2006 ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, που απορρίφθηκε από τη Ν.Δ. Σήμερα στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την αντεργατική πολιτική. Ακόμα και οι δημόσιοι διάλογοι για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποδεικνύουν τον απίστευτο βαθμό φθοράς και απαξίας μεγάλου μέρους του πολιτικού προσωπικού που ευθύνεται πολιτικά και ενδεχομένως ποινικά για την πορεία της χώρας.

Διαχείριση φόβου

* Λέγεται ότι η πολυσυλλεκτική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και η απειρία των περισσότερων βουλευτών, με δηλώσεις που κατά καιρούς γίνονται, δεν κάνουν καλό στην εικόνα του κόμματος.

- Εδώ μιλάμε για υποκρισία χωρίς προηγούμενο, που άλλωστε τη ζήσαμε μέσα και από τη λειτουργία του χαλκείου Ν.Δ. προεκλογικά, με κτυπήματα «κάτω από τη μέση», με δημιουργία και διαχείριση του φόβου προς τους πολίτες. Ποιος μιλάει για πολυσυλλεκτικότητα; Σε αυτόν τον τόπο ζούμε, που κυβέρνησαν δύο κόμματα τερατωδώς πολυσυλλεκτικά επί δεκαετίες, με συνύπαρξη στους κόλπους τους φιλοφασιστικών στοιχείων με ονοματεπώνυμο μέχρι και προοδευτικών ανθρώπων και πολιτικών. Αυτή είναι η ουσία. Κατά τα άλλα, σε ό,τι μας αφορά, έχουμε συνείδηση της ανάγκης για τη σύνθεση και την ενιαία έκφραση πολιτικών απόψεων, με σαφήνεια από όλους μας και, ει δυνατόν, για όλα τα θέματα. Δεν παράγεται όμως «αδυναμία κυβερνησιμότητας» όπως θα ήθελαν οι υποκριτές, επαναλαμβάνω, που βλέπουν με δέος τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων που αφορούν όλη την κλίμακα των νεότερων ηλικιών και των «δυναμικών» κοινωνικών στρωμάτων.

* Υπάρχει προβληματισμός για τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις;

- Η «στασιμότητα» αναφέρεται προφανώς στο ότι ναι μεν όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν εκτίμηση εκλογικής επιρροής πάνω από το υψηλό ποσοστό των εκλογών του Ιουνίου, αλλά δεν καταγράφεται, συγκυριακά κατά τη γνώμη μου, μια επιπλέον δυναμική «ανατροπής» των πολιτικών συσχετισμών υπέρ της Αριστεράς. Ολα έχουν την εξήγησή τους με αναγωγή στην αδυναμία του μαζικού κινήματος να αποτρέψει την ψήφιση του 3ου Μνημονίου το προηγούμενο διάστημα, όπως επίσης και με την ισχυρή «ένεση αυταπατών» που δημιούργησε η εκταμίευση της περίφημης δανειακής δόσης. Για μεν το πρώτο, που αποτελεί υποκειμενική αδυναμία δικιά μας, αλλά και της ευρύτερης κοινωνικής Αριστεράς, οι σημερινές εξελίξεις με τους αγώνες στον κλάδο των μεταφορών επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι οι εργαζόμενοι θα δώσουν πολύ σκληρή μάχη για να μην εφαρμοστούν οι πολιτικές που συρρικνώνουν εισοδήματα, χαρατσώνουν τα νοικοκυριά, εκποιούν τον δημόσιο πλούτο και καταστρέφουν το μέλλον των παιδιών μας. Για δε τη δεύτερη αιτία, πολύ γρήγορα εξατμίζεται η ελπίδα ότι θα αλλάξουν στην πραγματική οικονομία τα δεδομένα που οδηγούν σε χιλιάδες λουκέτα, σε άτυπη στάση πληρωμών του Δημοσίου και σε μια διαφορετική λειτουργία, πέραν της τοκογλυφικής, του τραπεζικού τομέα.

Οι συμμαχίες

* Στην παρούσα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει συμμάχους. Εκτιμάτε να προκύπτουν συνθήκες συμμαχιών;

- Μέσα σε αυτό το τοπίο των πυκνών μεταβολών στον αστερισμό της κρίσης, εκτιμούμε ότι θα αναδιαμορφωθούν απόψεις, συσχετισμοί και πολιτικές δυνάμεις. Αρα το ζήτημα των συμμαχιών έχει τη δικιά του δυναμική και σύντομα θα δούμε διεργασίες που θα καθιστούν ρεαλιστική την προοπτική της αριστερής διακυβέρνησης με κορμό τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η ίδια η κοινωνία θα δώσει τη λύση και σε αυτό το ζήτημα. Ας μην αγωνιούν οι δυνάμεις που σήμερα κυβερνούν για το αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση πραγματικής ευθύνης και σωτηρίας για τον τόπο. Τον δικό τους κύκλο τον κλείνουν γρήγορα και με τον χειρότερο τρόπο.

* Σχετικά με τις διεθνείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα, η Ν.Δ. αναφέρεται σε ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού. Τι απαντάτε;

- Πιστοποιούμε έμπρακτα την εκτίμησή μας για το ότι η κρίση του συστήματος είναι διεθνής και έχει την ιδιαίτερη ευρωπαϊκή της διάσταση. Πιστοποιούμε την ανάγκη να υπάρξουν λύσεις, μέσα από τον σκληρό πόλεμο που εξελίσσεται ανάμεσα στις δυνάμεις του κεφαλαίου και της εργασίας διεθνώς, λύσεις που θα αφορούν το σύνολο των δυνάμεων του ευρωπαϊκού Νότου και θα δρομολογούν μια νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, σε αντιπαράθεση με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδηγούν την κούρσα της λιτότητας και της δραματικής κοινωνικής υποβάθμισης για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Είμαστε αντίθετοι με τον ιδιότυπο επαρχιωτισμό των δυνάμεων που σήμερα κυβερνούν τη χώρα μας ως εκπρόσωποι και συνένοχοι σε αυτές τις πολιτικές επιλογές. Με τις συναντήσεις λοιπόν προσδιορίζουμε τα όρια της δικιάς μας πολιτικής και ανιχνεύουμε τα όρια των θέσεων των διεθνών παραγόντων. Αλίμονο αν μέναμε αδιάφοροι, π.χ. για το τι πρεσβεύουν σήμερα οι BRICS ή η ηγεσία του ΔΝΤ, ακόμα και ο Σόιμπλε. Το γιατί ενοχλούνται οι αντίπαλοί μας, ακόμα δεν το έχουμε καταλάβει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Σκληροί δεξιοί, με σιδηρά πυγμή
Νεύμα σε «καρχαρίες» να ορμήσουν στα δημόσια φιλέτα
Στρατηγική επιλογή η μηδενική ανοχή
Ελληνική Στατιστική Αρχή
10 χρόνια λογιστικές αλχημείες με ξένες πλάτες
Η ώρα της αλήθειας για το φούσκωμα
Νέα Δημοκρατία
Ο κύριος «Νόμος και Τάξη»
Οι ιντερνετικοί «ταλιμπάν» του Σαμαρά
Μνημόνιο
Τότε υπερθεμάτιζαν, τώρα τα μασάνε...
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Τα Μνημόνια εκτροχιάζουν και τη δημόσια συγκοινωνία
«Προκλητική παραβίαση του Συντάγματος»
«Αντιδημοκρατικές εκτροπές της κυβέρνησης»
Δικαιοσύνη
Ένταλμα σύλληψης για τον Αλ Ζαγιάτ, που εμπλέκεται με μίζες Άκη
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Νέος Κόσμος φλερτάρει με το νέο ηγέτη Αλέξη
ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΑΡ: η διαφωνούσα κυβερνώσα Αριστερά
Οικονομική κρίση
Αλλο το «κλίμα» και άλλο η πραγματική οικονομία...
Ευρωζώνη
Καθήκοντα γεφυροποιού αναλαμβάνει ο «κ. Euro»
Άλλες ειδήσεις
Ο Αθανασίου επιμένει να ζητάει ιδιώνυμο για την κουκούλα
Η ολέθρια σχέση Θέμιδας-Μαξίμου
«Κεντροαριστερά με αριστερό κορμό»
Χωνευτήρι κομματικών πρακτικών τα μέσα σταθερής τροχιάς
«Δεν θα πέσουμε, δεν θα λυγίσουμε»
Ενεργειακή διπλωματία για την πώληση ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ
Το κόμμα του είχε υποστηρίξει την Ελλάδα
«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης»
«Μια πιθανή ύφεση το 2013 θα αλλάξει την πορεία των γεγονότων»