Ελευθεροτυπία - 27/01/2013
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013
Χωνευτήρι κομματικών πρακτικών τα μέσα σταθερής τροχιάς
Αποτελεί με διαφορά το «διαμάντι» των αστικών συγκοινωνιών. Αποτελεί το «καμάρι» της πρωτεύουσας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
Ωστόσο, το Μετρό, από τις διεθνείς διακρίσεις και τους επαίνους, κινδυνεύει με απαξίωση. Πώς είναι δυνατόν ένα σύγχρονο μέσο, όπως επαίρεται ότι είναι το Μετρό, να παρουσιάζει ελλείψεις σε ακυρωτικά μηχανήματα και ελεγκτές; Πώς είναι δυνατόν, από το 2007 και έπειτα, τα περισσότερα διαφημιστικά πάνελ των σταθμών (ακόμα και του Συντάγματος) να είναι άδεια;
Δυστυχώς, από συστάσεώς του και έως το 2010, όπως επισημαίνουν ανεξάρτητοι παρατηρητές, το Μετρό χρησιμοποιούνταν ως χωνευτήρι κομματικών αντιλήψεων και πρακτικών. Κυβερνήσεις, κάνοντας χρήση του γεγονότος ότι το Αττικό Μετρό λειτουργεί βάσει ιδιωτικού δικαίου, προσλάμβαναν εργαζομένους χωρίς ΑΣΕΠ.
Στο μιλητό
Στην Αττικό Μετρό οι αποφάσεις για την πρόσληψη προσωπικού λαμβάνονταν, μέχρι πρόσφατα, βάσει της εισήγησης της αρμόδιας Δ/νσης και της αόριστης αναφοράς στη «διεξοδική συζήτηση» που πραγματοποιούνταν κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., χωρίς όμως, τις περισσότερες φορές, να καταγραφεί πουθενά το περιεχόμενο αυτών!
Πέρα των αρχικών προσλήψεων του 1999, οι οποίες έγιναν μέσω ΑΣΕΠ, σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρξαν καν ανακοινώσεις-καταχωρίσεις στον έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο για εκδήλωση ενδιαφέροντος για στελέχωση κενών θέσεων. Στην Αττικό Μετρό δεν τηρούνταν συστηματικά και πλήρη πρακτικά συνεντεύξεων, ενώ δεν υπήρχε επακριβή θεσμοθετημένη διαδικασία για εξέταση υποψηφίων.
Η σχετική διαδικασία εναπόκειτο στην κρίση του εκάστοτε προϊσταμένου της οργανικής μονάδας στην οποία αφορούν οι προς στελέχωση θέσεις, ο οποίος (μόνος ή με άλλους συναδέλφους του) έκανε τη συνέντευξη. Ενδεικτικό είναι ότι σε περίοδο μόλις 9 μηνών (πρώτο 9μηνο του 2009) προσελήφθησαν συνολικά 326 άτομα (αρκετών τα βιογραφικά στάλθηκαν από πολιτικά γραφεία)!
Φρένο στις ανωτέρω διαδικασίες μπήκε το 2010, αφού προηγήθηκε το αποκαλυπτικό πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τις προσλήψεις την περίοδο από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Σεπτέμβριο του 2009 (το διάστημα αυτό έγιναν 681 προσλήψεις, εκ των οποίων οι μισές το 2009). Ακολούθησε εξίσου αποκαλυπτικό πόρισμα για τις προσλήψεις στο Τραμ (το Τραμ από 185 άτομα τον Μάρτιο του 2004, έφτασε τα 687 τον Σεπτέμβριο του 2009). Ωστόσο, χρήσιμο θα ήταν ο γενικός επιθεωρητής, ειδικά στην περίπτωση του Μετρό, να εξετάσει το καθεστώς των προσλήψεων πριν από το 2004. Ειδικά, αν πολλοί εργαζόμενοι προέρχονταν από συγκεκριμένο νομό.