Έντυπη Έκδοση

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

«Δεν θα πέσουμε, δεν θα λυγίσουμε»

«Θυμωμένοι και όχι ταπεινωμένοι επιστρέφουν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι», μετά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση για την πολιτική επιστράτευσή τους.

Μ' αυτούς τους χαρακτηρισμούς περιγράφει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος, το μετά της επεισοδιακής διακοπής των κινητοποιήσεών τους και δηλώνει ότι τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει: «Η μάχη συνεχίζεται έως ότου κερδηθεί»...

* Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε σχέση με τις κινητοποιήσεις σας, εννοώ την επιστράτευση των εργαζομένων και την επέμβαση των ΜΑΤ;

- Ηταν αδιάλλακτοι. Η κυβέρνηση κατήργησε τη Δημοκρατία. Για την επέμβαση των ΜΑΤ, τι να πω. Το είδε όλος ο κόσμος. Η πόρτα ήταν ανοιχτή και οι αστυνομικές δυνάμεις την έσπασαν σε επίδειξη ισχύος. Πρέπει όμως όλοι να καταλάβουν ότι δεν είμαστε εγκληματίες, είμαστε εργάτες που διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Οι εργαζόμενοι δεν επιστρέψαμε στη δουλειά ταπεινωμένοι με σκυμμένο κεφάλι. Επιστρέψαμε θυμωμένοι και αποφασισμένοι. Δεν θα πέσουμε, δεν θα λυγίσουμε. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Ολοι οι εργαζόμενοι, τις επόμενες μέρες θα φορέσουμε μπλουζάκια που θα γράφουν «επιστρατευμένος» και στα πόδια μας θα δέσουμε συμβολικά αλυσίδες.

* Η στάση της κυβέρνησης ήταν σταθερή: «Οπως όλοι, έτσι κι εσείς» Τι προσδοκούσατε;

- Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Από το υπουργείο Μεταφορών, και ειδικότερα από το γενικό γραμματέα, είχαμε μέχρι τις 15 Γενάρη διαβεβαιώσεις ότι θα διευθετηθεί η ανισότητα. Μετά μας είπαν ότι τα αιτήματά μας προσέκρουσαν στο υπουργείο Οικονομικών. Εμείς εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια διαλόγου. Στείλαμε δελτίο Τύπου και θα δεχόμασταν να σταματήσουμε την απεργία για να ξεκινήσει ο διάλογος. Αυτό που ζητήσαμε ήταν παράταση χρόνου. Να ισχύσει η υπάρχουσα Συλλογική Σύμβαση μέχρι τη λήξη της μετενέργειάς της, και έναρξη διαλόγου για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ. Αλλά η απάντηση της κυβέρνησης ήταν η επιστράτευση.

* Γιατί να ισχύσει όμως μία εξαίρεση για εσάς και όχι για τις άλλες ομάδες εργαζομένων;

- Εγώ είμαι για παράδειγμα εργάτης που δουλεύω κάτω από τη γη και καθαρίζω φρεάτια υπό αντίξοες συνθήκες, με θερμοκρασίες πολύ χαμηλές. Δεν μπορούμε να μπούμε στα κριτήρια του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο μας εξασφαλίζει μισθούς πείνας. Κι από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλές ομάδες εργαζομένων που δεν θα έπρεπε ενταχθούν σ' αυτό. Σε κάθε περίπτωση κάποιοι έπρεπε να αντισταθούν σε όλο αυτό που συμβαίνει.

* Διατυπώνεται από πολλές πλευρές το επιχείρημα της ταλαιπωρίας του κόσμου, με τις κινητοποιήσεις σας.

- Εμείς για τον κόσμο έχουμε κάνει απεργίες, καταλήψεις, έχουμε κινητοποιηθεί. Αντισταθήκαμε για να έχει ο πολίτης φθηνό εισιτήριο. Είχαμε 45 μέρες τα ρολά ανοιχτά στο Μετρό τις ημέρες που οι αγανακτισμένοι ήταν στην πλατεία Συντάγματος, για να μπορούν να προστατευτούν από τα χημικά και το ξύλο των ΜΑΤ. Ημασταν αλληλέγγυοι πολλές φορές και σε πολλούς. Είναι άδικο αυτό που κάποιοι προσπαθούν να περάσουν, ότι ταλαιπωρήσαμε δηλαδή τον κόσμο. Θέλουν να στρέψουν την κοινωνία εναντίον μας. Αυτή που ταλαιπωρεί τον κόσμο είναι η κυβέρνηση, όχι εμείς. Αυτή που τον έχει εξαθλιώσει με τις πολιτικές της. Αντίθετα, πιστεύω ότι ο κόσμος είναι μαζί μας. Αυτό φάνηκε κι από τους εκατοντάδες πολίτες που ήρθαν στο αμαξοστάσιο να μας συμπαρασταθούν. Πάρα πολλοί άνθρωποι αυτές τις μέρες μας έλεγαν: «Μπράβο, είμαστε μαζί σας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Σκληροί δεξιοί, με σιδηρά πυγμή
Νεύμα σε «καρχαρίες» να ορμήσουν στα δημόσια φιλέτα
Στρατηγική επιλογή η μηδενική ανοχή
Ελληνική Στατιστική Αρχή
10 χρόνια λογιστικές αλχημείες με ξένες πλάτες
Η ώρα της αλήθειας για το φούσκωμα
Νέα Δημοκρατία
Ο κύριος «Νόμος και Τάξη»
Οι ιντερνετικοί «ταλιμπάν» του Σαμαρά
Μνημόνιο
Τότε υπερθεμάτιζαν, τώρα τα μασάνε...
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Τα Μνημόνια εκτροχιάζουν και τη δημόσια συγκοινωνία
«Προκλητική παραβίαση του Συντάγματος»
«Αντιδημοκρατικές εκτροπές της κυβέρνησης»
Δικαιοσύνη
Ένταλμα σύλληψης για τον Αλ Ζαγιάτ, που εμπλέκεται με μίζες Άκη
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Νέος Κόσμος φλερτάρει με το νέο ηγέτη Αλέξη
ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΑΡ: η διαφωνούσα κυβερνώσα Αριστερά
Οικονομική κρίση
Αλλο το «κλίμα» και άλλο η πραγματική οικονομία...
Ευρωζώνη
Καθήκοντα γεφυροποιού αναλαμβάνει ο «κ. Euro»
Άλλες ειδήσεις
Ο Αθανασίου επιμένει να ζητάει ιδιώνυμο για την κουκούλα
Η ολέθρια σχέση Θέμιδας-Μαξίμου
«Κεντροαριστερά με αριστερό κορμό»
Χωνευτήρι κομματικών πρακτικών τα μέσα σταθερής τροχιάς
«Δεν θα πέσουμε, δεν θα λυγίσουμε»
Ενεργειακή διπλωματία για την πώληση ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ
Το κόμμα του είχε υποστηρίξει την Ελλάδα
«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης»
«Μια πιθανή ύφεση το 2013 θα αλλάξει την πορεία των γεγονότων»