Έντυπη Έκδοση

Ο Νέος Κόσμος φλερτάρει με το νέο ηγέτη Αλέξη

Η ατζέντα της πενταήμερης περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ περιελάμβανε όλα εκείνα τα συστατικά που προετοιμάζουν το έδαφος σε έναν «εν αναμονή πρωθυπουργό». Αυστηρό πρωτόκολλο, επαφές με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του ΔΝΤ, αλλά και με φιλελεύθερους διανοητές και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ

Παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες, ο αμερικανικός παράγοντας «άνοιξε» τις πόρτες του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, επιχειρώντας να δημιουργήσει για πρώτη φορά με ένα αριστερό κόμμα στην Ελλάδα διαύλους επικοινωνίας, σε μια κίνηση να εγκαινιαστεί ένας πολιτικός διάλογος σ' όλα τα επίπεδα με την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας.

Η ατζέντα της πενταήμερης περιοδείας Τσίπρα στις ΗΠΑ περιελάμβανε όλα εκείνα τα συστατικά που προλειαίνουν το έδαφος σε έναν «εν αναμονή πρωθυπουργό». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τις επαφές του με ένα -εκτός επίσημου προγράμματος- πέρασμα από το Σαν Φρανσίσκο, συναντώντας πρόσωπα της ομογένειας με ισχυρές διασυνδέσεις στην αμερικανική διοίκηση (Τσακόπουλος), μετέβη εν συνεχεία στην Ουάσιγκτον για την παρθενική του ομιλία σε μια φημισμένη δεξαμενή σκέψης (Brookings), αλληλοσυστήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του ΔΝΤ, γνώρισε φιλελεύθερους πυρήνες της ακαδημαϊκής κοινότητας, έδωσε σειρά συνεντεύξεων σε αμερικανικά ΜΜΕ και ολοκλήρωσε με ανοικτή συγκέντρωση στο κεντρικό Μανχάταν.

Την κεντρική επιδίωξη του ταξιδιού στις ΗΠΑ τη γνωστοποίησε ουκ ολίγες φορες στις δημόσιες εμφανίσεις του. «Η επίσκεψή μας στις ΗΠΑ έχει ήδη αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για εμάς όσο και για πολλούς και πολλές οι οποίοι είχαν ακούσει για τον ΣΥΡΙΖΑ από τρίτους και τώρα αξιοποίησαν τη δυνατότητα να μας ακούσουν και από κοντά. Χωρίς διαμεσολαβήσεις, που καμιά φορά υπόκεινται στον παραμορφωτικό φακό της πολιτικής σκοπιμότητας».

«Αποδαιμονοποίηση»

Η αρχή έγινε με την ομιλία του στο ίδρυμα Brookings την περασμένη Τρίτη, όπου πέρα από το γεγονός ότι είχε ως επιτακτική ανάγκη να «αποδαιμονοποιήσει» τον εαυτό του και τον ΣΥΡΙΖΑ «χωρίς μεσολαβητές», ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να συνδυάσει δύο πράγματα: μετριοπαθή ρητορική, με στόχο να καθησυχάσει το αμερικανικό ακροατήριο, και μηνύματα προς όλες τις πλευρές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του διαμεσολάβηση είναι ικανός, έχοντας τη λαϊκή εντολή με τα ερείσματα που διαθέτει στην ελληνική κοινωνία, να πετύχει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η αναγνωριστική πτήση με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, στελέχη του ΔΝΤ, του υπουργείου Οικονομικών, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, συνεχίστηκε σε μια «κλειστή» συζήτηση στογγύλης τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στο Brookings, παρουσία του Ολιβιέρ Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγων του ΔΝΤ, και του υπευθύνου του ελληνικού προγράμματος, Πολ Τόμσεν. Στην έτερη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργος Αλυφαντής, Ρένα Δούρου, Γιάννης Μηλιός, Νίκος Παππάς) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν διέφυγε της προσοχής ότι εκτός από τον ανερχόμενο στη διπλωματική ιεραρχία Ερικ Ρούμπιν, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, μετείχε και κρατούσε σημειώσεις στέλεχος του ευρωπαϊκού τμήματος του γραφείου του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που εκπροσώπησαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Οικονομικών, ο Ερικ Ρούμπιν και ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Κρίστοφερ Σμαρτ, συνέχισαν την ακτινογράφηση του «φαινομένου ΣΥΡΙΖΑ» λίγες ώρες αργότερα σε ένα δείπνο εργασίας σε ελληνικό εστιατόριο της Ουάσιγκτον, που παρέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του Brookings, Ουίλιαμ Ανθόλις.

Καχυποψίες και φόβοι

Στις διαδοχικές επαφές του ο Τσίπρας, έχοντας κάνει «κοινές διαπιστώσεις» με τους συνομιλητές του σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ΔΝΤ, ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δεν αποδίδει», παρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση. Η απάντηση που έλαβαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο ερώτημα «πείτε μας πώς δεν θα τρομάξουν οι αγορές όταν έρθετε στην εξουσία;», κινήθηκε στη λογική «ότι δεν υπάρχει πολιτική χωρίς ρίσκο».

Αξιοσημείωτο ήταν και το κλίμα που συνάντησε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην «κοιλιά του κήτους», την έδρα του ΔΝΤ, όπου ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του συμπέρανε ότι το Ταμείο δεν ήταν τελικά εκείνο που εισηγήθηκε την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού. Παρά τη στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Πολ Τομσεν στην τελευταία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, «ως δύναμη που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην πτώχευση και στην έξοδο από το ευρώ», το κλίμα ήταν ήρεμο.

Ο Αλέξης Τσίπρας και το ΔΝΤ συναντήθηκαν σε δυο σημεία. Πρώτον, ότι χρειάζεται ένα γενναίο κούρεμα για τη βιωσιμότητα του χρέους και δεύτερον ότι χρειάζεται να διατηρηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας ώστε να είναι «σαφές τι εισηγείται το ΔΝΤ». Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής το «διαβατήριο» για την αμερικανική διπλωματία, σε μια σχέση που ξεκίνησε να οικοδομείται, είναι η εγγύηση και η φράση-κλειδί που εκστόμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για «συνέπεια και συνέχεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Η συγκεκριμένη αναφορά στην αρχική του τοποθέτηση ξεδιάλυνε τις οποιεσδήποτε ανησυχίες είχε η αμερικανική διπλωματία για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περι θεμάτων εθνικής ασφαλείας (ΝΑΤΟ, βάση Σούδας κ.ά.) δεδομένου ότι παγίως και πρωτίστως η Ουάσιγκτον βάζει ως προτεραιότητά της, ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων, να μη θίγονται τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Δύο ώρες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Από τη δίωρη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πέρα από τα εθνικά θέματα (Κύπρος, ΠΓΔΜ, ελληνοτουρκικά) ξεχώρισε η λεπτομερής ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα της ΑΟΖ.

Η συζήτηση των δύο αντιπροσωπειών «απογειώθηκε» όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε ότι η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποδυναμώσει την Ελλάδα και ότι θα απαιτήσουν, αν έρθουν στην εξουσία, να εκμεταλλευτούν όλες τις ενεργειακές πηγές και ειδικότερα εκείνες που βρίσκονται εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν σαφές: «Εκμεταλλευθείτε την ΑΟΖ αλλά όχι με προκλητικό τρόπο». Οπερ σημαίνει ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιδοκιμάζει κινήσεις οριοθέτησης, χάρτες κ.ο.κ.

Η αμερικανική εισήγηση, όπως διατυπώθηκε, κινήθηκε στο παράδειγμα της Κύπρου και επέδειξε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τη δική της ΑΟΖ ως το καλύτερο παράδειγμα: δηλαδή ένα μείγμα εταιρειών που θα συμπεριλαμβάνει αμερικανικές εταιρείες και γεωτρήσεις σε περιοχή που δεν θα δημιουργήσει τριβές με την Τουρκία.

Εν κατακλείδι, το πολικό ψύχος που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ «δεν επηρέασε και ούτε μεταφέρθηκε» τόσο στις κατ' ιδίαν όσο και στις δημόσιες επαφές του Αλέξη Τσίπρα. Αλλωστε έμμεσα το παραδέχθηκε δημοσίως και ο Αλέξης Τσίπρας: «Οι Αμερικανοί προτιμούν να κάνουν φίλους, παρά να δημιουργούν εχθρούς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Σκληροί δεξιοί, με σιδηρά πυγμή
Νεύμα σε «καρχαρίες» να ορμήσουν στα δημόσια φιλέτα
Στρατηγική επιλογή η μηδενική ανοχή
Ελληνική Στατιστική Αρχή
10 χρόνια λογιστικές αλχημείες με ξένες πλάτες
Η ώρα της αλήθειας για το φούσκωμα
Νέα Δημοκρατία
Ο κύριος «Νόμος και Τάξη»
Οι ιντερνετικοί «ταλιμπάν» του Σαμαρά
Μνημόνιο
Τότε υπερθεμάτιζαν, τώρα τα μασάνε...
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Τα Μνημόνια εκτροχιάζουν και τη δημόσια συγκοινωνία
«Προκλητική παραβίαση του Συντάγματος»
«Αντιδημοκρατικές εκτροπές της κυβέρνησης»
Δικαιοσύνη
Ένταλμα σύλληψης για τον Αλ Ζαγιάτ, που εμπλέκεται με μίζες Άκη
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Νέος Κόσμος φλερτάρει με το νέο ηγέτη Αλέξη
ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΑΡ: η διαφωνούσα κυβερνώσα Αριστερά
Οικονομική κρίση
Αλλο το «κλίμα» και άλλο η πραγματική οικονομία...
Ευρωζώνη
Καθήκοντα γεφυροποιού αναλαμβάνει ο «κ. Euro»
Άλλες ειδήσεις
Ο Αθανασίου επιμένει να ζητάει ιδιώνυμο για την κουκούλα
Η ολέθρια σχέση Θέμιδας-Μαξίμου
«Κεντροαριστερά με αριστερό κορμό»
Χωνευτήρι κομματικών πρακτικών τα μέσα σταθερής τροχιάς
«Δεν θα πέσουμε, δεν θα λυγίσουμε»
Ενεργειακή διπλωματία για την πώληση ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ
Το κόμμα του είχε υποστηρίξει την Ελλάδα
«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης»
«Μια πιθανή ύφεση το 2013 θα αλλάξει την πορεία των γεγονότων»