Έντυπη Έκδοση

Η ώρα της αλήθειας για το φούσκωμα

Πρώτη στον κατάλογο των μαρτύρων, που θα καλέσει ο ανακριτής, είναι η Ζωή Γεωργαντά, η οποία άλλωστε «προκάλεσε» την εισαγγελική παρέμβαση για διερεύνηση πιθανής διόγκωσης του ελλείμματος της χώρας για το 2009 στο 15,4% προς τη Eurostat.

Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να είχε ξεχαστεί, μετά και το «άδοξο» τέλος της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή το Μάρτιο του 2012, όπου το πόρισμα ήταν αθωωτικό, όμως τον τελευταίο λόγο φαίνεται πως είχε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης.

Η εντολή για άσκηση προσωποποιημένων ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος έφερε και πάλι στο «φως» τις καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλους της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ζωής Γεωργαντά, που είχε δημοσιεύσει η «Ε» το Σεπτέμβριο του 2011. Καταγγελίες οι οποίες είχαν ενισχυθεί και από τον αντιπρόεδρο της Αρχής, Νίκο Λογοθέτη, καθώς και από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Κώστα Σκορδά. Και οι τρεις, γνώστες για τις ημέρες και τα έργα της ΕΛΣΤΑΤ, έχουν υποστηρίξει ότι το έλλειμμα του συγκεκριμένου έτους διογκώθηκε από το 13,6% στο 15,4% και μάλιστα... εν μια νυκτί.

Καταγγελία

«Το έλλειμμα μεγάλωσε λόγω του γεγονότος ότι 151 ΔΕΚΟ και ΟΤΑ εισήχθηκαν όχι με φυσιολογικό τρόπο στο πακέτο της «γενικής κυβέρνησης», που αποτελεί το στενό δημόσιο τομέα και πλευρές του ευρύτερου», έχει καταγγείλει η Ζωή Γεωργαντά, προσθέτοντας ότι ένα κομμάτι απ' αυτό θα μπορούσε ίσως να ενταχθεί, αλλά μόνο ύστερα από εκτενή μελέτη.

Οπως αναφέρουν άνθρωποι που έχουν μελετήσει την υπόθεση, σε κάθε περίπτωση εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την ΕΛΣΤΑΤ. «Εφόσον κριθεί από τη Δικαιοσύνη ότι οι καταγγελίες είναι σωστές, τότε υπάρχουν ποινικές ευθύνες εις βάρος όσων αποφάσισαν να περιληφθούν οι ΔΕΚΟ στη "γενική κυβέρνηση". Στην αντίθετη περίπτωση, αν τελικώς κριθεί ότι ορθώς υπολογίστηκε το έλλειμμα του 2009, τότε οι ευθύνες "βαραίνουν" τις προηγούμενες αρχές και κυβερνήσεις, που τόσα χρόνια δεν το είχαν πράξει, με αποτέλεσμα τα στοιχεία να είναι ψευδή», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ποινικές διώξεις

Από την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, καθώς και δύο μέλη της Αρχής, ο Κωνσταντίνος Μολφέτας (προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών) και η Ευσταθία Ξενάκη (προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών) διώκονται πλέον ποινικά για την κακουργηματική πράξη της ψευδούς βεβαίωσης εις βάρος του Δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών. Πρόκειται για το νόμο 1608/50, ο οποίος προβλέπει έως και ισόβια ποινή κάθειρξης. Ο Ανδρ. Γεωργίου δε, θα ελεγχθεί και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθησιν. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή τους.

Το λόγο πλέον έχει ο ανακριτής, ο οποίος πρέπει από την αρχή να εξετάσει όλα τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί από μάρτυρες και υπόπτους κατά την προκαταρκτική έρευνα, αλλά και αυτά που υπεβλήθησανσ από εμπλεκόμενους στη Βουλή, όταν είχε διενεργηθεί η εξεταστική επιτροπή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Σχετικά θέματα: Ελληνική Στατιστική Αρχή
10 χρόνια λογιστικές αλχημείες με ξένες πλάτες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Σκληροί δεξιοί, με σιδηρά πυγμή
Νεύμα σε «καρχαρίες» να ορμήσουν στα δημόσια φιλέτα
Στρατηγική επιλογή η μηδενική ανοχή
Ελληνική Στατιστική Αρχή
10 χρόνια λογιστικές αλχημείες με ξένες πλάτες
Η ώρα της αλήθειας για το φούσκωμα
Νέα Δημοκρατία
Ο κύριος «Νόμος και Τάξη»
Οι ιντερνετικοί «ταλιμπάν» του Σαμαρά
Μνημόνιο
Τότε υπερθεμάτιζαν, τώρα τα μασάνε...
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Τα Μνημόνια εκτροχιάζουν και τη δημόσια συγκοινωνία
«Προκλητική παραβίαση του Συντάγματος»
«Αντιδημοκρατικές εκτροπές της κυβέρνησης»
Δικαιοσύνη
Ένταλμα σύλληψης για τον Αλ Ζαγιάτ, που εμπλέκεται με μίζες Άκη
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Νέος Κόσμος φλερτάρει με το νέο ηγέτη Αλέξη
ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΑΡ: η διαφωνούσα κυβερνώσα Αριστερά
Οικονομική κρίση
Αλλο το «κλίμα» και άλλο η πραγματική οικονομία...
Ευρωζώνη
Καθήκοντα γεφυροποιού αναλαμβάνει ο «κ. Euro»
Άλλες ειδήσεις
Ο Αθανασίου επιμένει να ζητάει ιδιώνυμο για την κουκούλα
Η ολέθρια σχέση Θέμιδας-Μαξίμου
«Κεντροαριστερά με αριστερό κορμό»
Χωνευτήρι κομματικών πρακτικών τα μέσα σταθερής τροχιάς
«Δεν θα πέσουμε, δεν θα λυγίσουμε»
Ενεργειακή διπλωματία για την πώληση ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ
Το κόμμα του είχε υποστηρίξει την Ελλάδα
«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης»
«Μια πιθανή ύφεση το 2013 θα αλλάξει την πορεία των γεγονότων»