Έντυπη Έκδοση

Γενναιόδωρος με το αζημίωτο

Την απόλυτη απεμπλοκή του από την υπόθεση των 400 στρεμμάτων στο Κορωπί, η οποία ελέγχεται ποινικά, επιχείρησε ο επιχειρηματίας Βίκτωρ Ρέστης, κάνοντας χρήση του περιβόητου νόμου για το ακαταδίωκτο

Με ειδική συμβολαιογραφική πράξη, η εταιρεία «Μαχητής Α.Ε.», συμφερόντων του επιχειρηματία, αποποιείται την κυριότητα του συνόλου των εκτάσεων στην περιοχή, ακόμα και των... ιδιωτικών ακινήτων, και τα κάνει «δώρο» στο ελληνικό Δημόσιο.

Στο σχετικό έγγραφο, που έχει την υπογραφή του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας, η οποία ανήκει στον Ομιλο Ρέστη, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η εταιρεία παραιτείται από την κυριότητα των ακινήτων (...), με σκοπό αυτά να καταστούν άμεσα αδέσποτα, ώστε να περιέλθουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το άρθρο 972 του Αστικού Κώδικα».

Νομικά τερτίπια

Πρόκειται για μια δήλωση που είναι ανέκκλητη, απευθύνεται προς το ελληνικό Δημόσιο και -όπως αναγράφεται- θα ζητηθεί η μεταγραφή της στο κατά τόπο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο, καθώς «περιέχει κατάργηση εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτων». Αναφέρεται δε, ρητά ότι «ουδέποτε η εταιρεία κατέστη κύρια των ακινήτων, τα οποία ανέκαθεν ανήκαν ως δημόσιες δασικές εκτάσεις στο Ελληνικό Δημόσιο, τα δε συμβόλαια είναι εκ του λόγου άκυρα».

Ερωτήματα, πάντως, προκαλούνται από την κίνηση του εφοπλιστή. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι μέσω αυτής ο Βίκτωρ Ρέστης επιδιώκει τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για το ακαταδίωκτο, και συγκεκριμένα το άρθρο 406 Α του Ποινικού Κώδικα.

Η συμβολαιογραφική πράξη, όμως, φέρεται να έχει ημερομηνία την 29η Μαΐου 2012, και είναι μεταγενέστερη τόσο των γραπτών του εξηγήσεων όσο και των ποινικών διώξεων, που ασκήθηκαν στις αρχές του ίδιου μήνα. Οπως ορίζεται, μεταξύ άλλων, από το άρθρο 406 Α του Π.Κ., μέχρι το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης ο υπαίτιος ποινικών διωκόμενων πράξεων έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωμένο (σ.σ.: στην περίπτωση αυτή το ελληνικό Δημόσιο), εφόσον κάποιος τρίτος δεν έχει υποστεί βλάβη. Με τον τρόπο αυτό, ο υπαίτιος δεν τιμωρείται και η υπόθεση τίθεται στο αρχείο με αιτιολογημένη πράξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

Η περίπτωση του μεγαλοεπιχειρηματία, που έχει να κάνει με την προσπάθεια αγοραπωλησίας 400 στρεμμάτων στο Κορωπί το χρονικό διάστημα 2005-2008 και αποτελούσε μια «επένδυση» η οποία φέρεται ότι θα στοίχιζε στον μεγαλοεπιχειρηματία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί ένα μόνο σκέλος της δικογραφίας του αποκαλούμενου «παραδικαστικού κυκλώματος Νο 2».

Στη Δικαιοσύνη

Ο φάκελος βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες στα χέρια του εφέτη ανακριτή Νικήτα Χριστόπουλο, ο οποίος, αναζητώντας τη διάπραξη κακουργηματικών αδικημάτων, έχει ξεκινήσει την εξέταση των πρώτων μαρτύρων. Δεν αποκλείεται πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το επόμενο χρονικό διάστημα να έρθουν στο προσκήνιο νέα στοιχεία τα οποία θα ξεδιαλύνουν το ρόλο του μεγαλοεπιχειρηματία και άλλων προσώπων που ακόμα δεν έχει φανεί η εμπλοκή τους στην υπόθεση, αν και ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη για άλλες δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πυρκαγιές
Πόρισμα-βόμβα για τις καταπατήσεις στην Ηλεία
Το όργιο της παρανομίας
«Καμπάνες» σε αιρετούς τοπικούς παράγοντες
ΔΕΗ
Επανασύνδεση με τη ζωή και την αξιοπρέπεια
Διαχείριση απορριμμάτων
Στα σκουπίδια και ο νόμος
Δικαστικό ρεπορτάζ
Γενναιόδωρος με το αζημίωτο
Εκπαίδευση
Βάλλονται και εκ των έσω οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ
Δημόσιος Τομέας
Ο δεκάλογος του «μόνιμου»
ΑΔΕΔΥ
«Λάφυρο και εργαλείο για κάθε εξουσία»
«Διαχρονικά υπεύθυνες οι κυβερνήσεις, όχι οι υπάλληλοι»
Φτώχεια
«Πρέπει να ντρέπονται αυτοί που μας εξαθλίωσαν»
Οι Αθέατοι
Στη γωνιά του κόσμου
Το έσχατο έλεος!
«Πες μου, τι λάθος έκανα;»
Άλλες ειδήσεις
Οκτώ οι παίκτες
Παρατηρητήριο τιμών... μειωμένης επαγρύπνησης