Έντυπη Έκδοση

Βάλλονται και εκ των έσω οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ

Δεν έχουν ακόμη «κλειδώσει» από το υπουργείο Παιδείας όλες οι αλλαγές του σχεδίου «Αθηνά» που προβλέπει συγχωνεύσεις και μεταφορές τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η «Αθηνά» των συγχωνεύσεων και των μεταφορών φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο σοφή... Η «Αθηνά» των συγχωνεύσεων και των μεταφορών φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο σοφή... Η τελική πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμώνων του υπουργείου προσκρούει όχι μόνο σε τεχνικής φύσεως θέματα που συνδέονται με τη μεταφορά εδρών των ιδρυμάτων, αλλά και σε διαφωνίες που προέρχονται από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Οι διαφωνίες προέκυψαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχε την περασμένη Τετάρτη ο κ. Αρβανιτόπουλος με τον Φ. Κουβέλη και την αρμόδια για θέματα Παιδείας, Μαρία Ρεπούση.

Η λιτή ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, ότι «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα συνεργασίας», σε συνδυασμό με προγενέστερη δήλωση της Μαρίας Ρεπούση, παραπέμπει τουλάχιστον σε ουσιαστικές αντιρρήσεις.

Τι είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες η Μαρία Ρεπούση: «Η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τον επανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη, στο βαθμό που οι επιλογές που θα γίνουν θα είναι συναρτημένες με επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια και δεν υπακούουν σε τοπικιστικές, πελατειακές και μικροκομματικές επιλογές ή στην αυθαίρετη συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης».

«Εξορθολογισμός»

Το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, που έγινε κυρίως με στόχο τον εξορθολογισμό της ανώτατης εκπαίδευσης και την εξοικονόμηση πόρων, προβλέπει διοικητικές ενώσεις των ιδρυμάτων. Το χωροταξικό κριτήριο είναι αυτό που έχει χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για όλες τις συγχωνεύσεις. Ετσι, στις περιπτώσεις που ένα ίδρυμα είναι σκορπισμένο σε τρεις και τέσσερις πόλεις, όπως είναι τα περισσότερα περιφερειακά πανεπιστήμια, τότε διοικήσεις και γραμματείες ενώνονται και μεταφέρονται στην έδρα του πανεπιστημίου.

Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας σχεδιάστηκε από επιτροπή εμπειρογνωμώνων χωρίς τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας και της ΠΟΣΔΕΠ. Δεν έχουν συγκληθεί ούτε τα Συμβούλια του ΕΣΥΠ (Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) ούτε η Ολομέλεια του ΕΣΥΠ που είναι το κατεξοχήν όργανο για τον σχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μετά τις συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους κυρίους Κουβέλη και Βενιζέλο, ο κ. Αρβανιτόπουλος θα ενημερώσει και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, με πρώτο τον κ.Τσίπρα μόλις επιστρέψει από το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Με το δεδομένο ότι το σχέδιο «Αθηνά» θα προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις στις τοπικές κοινωνίες, θέλει να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Λιγότερες επιλογές

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι οι φετινοί υποψήφιοι θα βρουν περίπου 100 λιγότερα τμήματα στο μηχανογραφικό δελτίο που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Τα τμήματα που θα υποστούν τις μεγαλύτερες μεταβολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι αυτά που:

* Εχουν μεγάλη διασπορά σε δυο και τρεις πόλεις της περιφέρειας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

* Δεν έχουν καθόλου ή έχουν ελάχιστη ζήτηση από τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα η αναλογία φοιτητών - διδασκόντων να καθίσταται προβληματική.

* Τα γνωστικά τους αντικείμενα είναι συναφή ή αλληλοεπικαλύπτονται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Για το ίδιο θέμα
Ψαλίδι στους εισακτέους, λουκέτο σε τρία ΑΕΙ
Σχέδιο «Αθηνά» με καταργήσεις και συγχωνεύσεις στα ΑΕΙ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πυρκαγιές
Πόρισμα-βόμβα για τις καταπατήσεις στην Ηλεία
Το όργιο της παρανομίας
«Καμπάνες» σε αιρετούς τοπικούς παράγοντες
ΔΕΗ
Επανασύνδεση με τη ζωή και την αξιοπρέπεια
Διαχείριση απορριμμάτων
Στα σκουπίδια και ο νόμος
Δικαστικό ρεπορτάζ
Γενναιόδωρος με το αζημίωτο
Εκπαίδευση
Βάλλονται και εκ των έσω οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ
Δημόσιος Τομέας
Ο δεκάλογος του «μόνιμου»
ΑΔΕΔΥ
«Λάφυρο και εργαλείο για κάθε εξουσία»
«Διαχρονικά υπεύθυνες οι κυβερνήσεις, όχι οι υπάλληλοι»
Φτώχεια
«Πρέπει να ντρέπονται αυτοί που μας εξαθλίωσαν»
Οι Αθέατοι
Στη γωνιά του κόσμου
Το έσχατο έλεος!
«Πες μου, τι λάθος έκανα;»
Άλλες ειδήσεις
Οκτώ οι παίκτες
Παρατηρητήριο τιμών... μειωμένης επαγρύπνησης