Έντυπη Έκδοση

ΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΣΟΚ

«Πρέπει να ντρέπονται αυτοί που μας εξαθλίωσαν»

Η 29χρονη Αναστασία κατοικεί με τη μικρή της κόρη σ' ένα παλιό διώροφο στον Κορυδαλλό. Εργαζόταν ως λογίστρια, αλλά πριν από ένα χρόνο απολύθηκε. Είναι χωρισμένη, και η σύνταξη των 700 ευρώ που παίρνει η μητέρα της δεν επαρκεί για να συντηρηθούν δύο νοικοκυριά. Ετσι η Αναστασία με την δύο ετών κόρη της αναγκάστηκαν να ζήσουν χωρίς ρεύμα για μία εβδομάδα. Η επανασύνδεση του ηλεκτρικού έγινε από συνεργείο του κινήματος «Δεν πληρώνω».

Ζουν σ' ένα δυάρι κατασκευής του 1950. Επιπλωμένο λιτά αλλά καλόγουστα. «Χρωστούσα τέσσερις λογαριασμούς, 650 ευρώ. Για να κάνω διακανονισμό, από τη ΔΕΗ μού ζητούσαν τουλάχιστον τα 400 ευρώ. Ηταν αδύνατο να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό. Αυτή η εβδομάδα, στα σκοτάδια, μου φάνηκε αιώνας. Ηρθαν μέσα σε λίγες ώρες για την επανασύνδεση. Μου έφεραν και τρόφιμα. Αν αλληλοβοηθιόμαστε, αν κοιτάξουμε τον διπλανό μας, ίσως βελτιωθεί η κατάσταση», λέει η Αναστασία. Ελπίζει «να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για την κόρη μου. Για μένα δεν το πιστεύω. Ψάχνω για οποιαδήποτε δουλειά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα».

Λέει ότι την τρομοκρατούν τα απλήρωτα χαράτσια του σπιτιού της. Οτι δεν την διευκόλυναν στην αποπληρωμή του λογαριασμού στη ΔΕΗ, παρ' όλο που δεν είχε κανένα εισόδημα. Οτι έζησε με τη μικρή χωρίς ζεστό νερό για να πλυθεί. Και ότι το παιδί της ήθελε να παίξει, αλλά δεν υπήρχε φως: «Δεν ντρέπομαι που τα λέω. Αυτοί που μας εξαθλίωσαν πρέπει να αισθανθούν ντροπή. Ευτυχώς που οργανώνονται ομάδες αλληλοβοήθειας στις γειτονιές και δεν είμαστε μόνοι».

«Να επιβιώσουμε, ακόμα κι αυτό προσπαθούν να μας το αφαιρέσουν», λέει. Το σπίτι ζεσταίνεται με την ηλεκτρική σόμπα. Μάνα και κόρη κοιμούνται μαζί, στο μοναδικό υπνοδωμάτιο. Θυμάται ότι όταν πήγαν να κόψουν το ρεύμα, η ίδια έλειπε. Χτύπησαν το κουδούνι των γειτόνων, λέγοντας ότι κάνουν μια έρευνα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Σχετικά θέματα: Φτώχεια
Οι Αθέατοι
Στη γωνιά του κόσμου
Το έσχατο έλεος!
«Πες μου, τι λάθος έκανα;»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πυρκαγιές
Πόρισμα-βόμβα για τις καταπατήσεις στην Ηλεία
Το όργιο της παρανομίας
«Καμπάνες» σε αιρετούς τοπικούς παράγοντες
ΔΕΗ
Επανασύνδεση με τη ζωή και την αξιοπρέπεια
Διαχείριση απορριμμάτων
Στα σκουπίδια και ο νόμος
Δικαστικό ρεπορτάζ
Γενναιόδωρος με το αζημίωτο
Εκπαίδευση
Βάλλονται και εκ των έσω οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ
Δημόσιος Τομέας
Ο δεκάλογος του «μόνιμου»
ΑΔΕΔΥ
«Λάφυρο και εργαλείο για κάθε εξουσία»
«Διαχρονικά υπεύθυνες οι κυβερνήσεις, όχι οι υπάλληλοι»
Φτώχεια
«Πρέπει να ντρέπονται αυτοί που μας εξαθλίωσαν»
Οι Αθέατοι
Στη γωνιά του κόσμου
Το έσχατο έλεος!
«Πες μου, τι λάθος έκανα;»
Άλλες ειδήσεις
Οκτώ οι παίκτες
Παρατηρητήριο τιμών... μειωμένης επαγρύπνησης