Έντυπη Έκδοση

Παρατηρητήριο τιμών... μειωμένης επαγρύπνησης

Το πάρτι στο ΕΣΥ συνεχίζεται! Την ώρα που η χώρα πασχίζει ακόμη να πάρει τις δόσεις των δανειστών, κάποιοι εν μέσω κρίσης εξακολουθούν να πλουτίζουν στις πλάτες των ασθενών και του συστήματος υγείας

Κερδοσκόποι εξακολουθούν να πωλούν υπερτιμολογημένα υλικά στα δημόσια νοσοκομεία, κυρίως ορθοπεδικά, θησαυρίζοντας ανενόχλητα τη στιγμή που τα νοσοκομεία κόβουν ακόμη και τρόφιμα για να κάνουν οικονομία.

Ολα αυτά βέβαια φαίνεται ότι είναι σε γνώση και έχουν τη συγκατάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών οι οποίες εδώ και περίπου ένα χρόνο και κάτι, διερευνούν ακόμη τη μείωση τιμών στα διάφορα ειδικά υλικά που φθάνουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Και το κλειδί της υπόθεσης ονομάζεται «παρατηρητήριο τιμών». Πρόκειται για τον κατάλογο με τις ανώτατες τιμές των υλικών που έχουν ορισθεί από το υπουργείο Υγείας, οι οποίες όμως σε κάποιες περιπτώσεις παραμένουν υψηλότερες ακόμη και 2 και 3 φορές σε σχέση με την αγορά.

Και το οξύμωρο είναι ότι το 2011 ανατέθηκε σε επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ με επικεφαλής τον Δημήτρη Μάρδα, καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, να ερευνήσει την αγορά και να παρουσιάσει ειδική μελέτη ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στις τιμές.

Αδιαφορία

Ωστόσο ακόμη και σήμερα, παρά τις προτάσεις των ειδικών, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) ποιεί τη νήσσαν! Δεν έχει αποδεχθεί ακόμη τη μελέτη και οι ελάχιστες διαφοροποιήσεις στις τιμές έγιναν μόλις τον περασμένο Αύγουστο. Οπως περιγράφει ο κ. Μάρδας, «οι προτάσεις της μελέτης παραδόθηκαν στους χρόνους που ορίστηκαν, παρά το γεγονός ότι οι προβλεπόμενες εργασίες άρχισαν 15 ημέρες αργότερα από τον αρχικά συμφωνηθέντα χρόνο έναρξής τους, λόγω υπαιτιότητας της ΕΠΥ. Μια τριμελής επιτροπή αξιολόγησης συστάθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου του 2012, για να παραδώσει το πόρισμά της. Το πόρισμα περιείχε, σε λιγότερο από μια σελίδα, γενικόλογα, ανούσια σχόλια, προσχηματικού χαρακτήρα κατά τους μελετητές.

Υστερα από οκτώ ολόκληρους μήνες (!!!) -στις 23 Αυγούστου 2012- από την ημέρα κατάθεσης και του τελευταίου μέρους της (επείγουσας) έρευνας, ταχυδρομήθηκε το εν λόγω πόρισμα στους μελετητές».

Επιπτώσεις

«Η όλη όμως ατέρμονη διαδικασία της κρίσης προκάλεσε τα εξής: τη μη άμεση υλοποίηση προτάσεων, που αφορούσαν τόσο στη μείωση των τιμών των υλικών που είναι αναρτημένες στο παρατηρητήριο υγείας όσο και στον εξορθολογισμό του συστήματος προμηθειών υγείας».

Να σημειωθεί ότι αν εφαρμόζονταν οι τιμές που πρότεινε η επιστημονική επιτροπή, θα υπήρχε δραστική μείωση της σπατάλης στο χώρο της υγείας, σε βάρος των κερδών που αποκομίζουν οι προμηθευτές και στον πλήρη έλεγχο των αποθεμάτων των προμηθειών που διαθέτουν τα νοσοκομεία.

Ομως οι αρμόδιοι ακόμη ψάχνουν το σωστό τιμοκατάλογο και για αυτό πολλά ορθοπεδικά υλικά εξακολουθούν να αγοράζονται από τα νοσοκομεία υπερτιμολογημένα και με βάση το παρατηρητήριο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σχετικά με τα όσα ευτράπελα παρατηρούνται στην προμήθεια υγειονομικού υλικού στο ΕΣΥ είναι το νοσοκομείο ΚΑΤ, που είναι και το πρώτο σε χρήση ορθοπεδικού υλικού. Αναγκάζεται εδώ και τρία χρόνια να αγοράζει με βάση τις ακριβές τιμές του παρατηρητηρίου, χωρίς διαγωνισμούς, ορθοπεδικό υλικό, επειδή η ΕΠΥ δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε ενιαίους διαγωνισμούς για όλα τα νοσοκομεία. Η διοίκηση του ΚΑΤ, βλέποντας τις υψηλές τιμές, αναγκάστηκε να συστήσει ειδική ομάδα υλικών χειρουργείου η οποία και ορίζει πλέον ακριβώς τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν.

Και μέσα από αυτή τη διαδικασία βγήκαν και εκτός νοσοκομείου τα λεγόμενα «κουβανέζικα», υλικά που δεν είναι φυσικά από την Κούβα αλλά για τον... κουβά, δηλαδή άχρηστα και επιλέγονταν συνήθως με το αζημίωτο. Ενδεικτικό είναι ότι με το που σταμάτησε το πάρτι με τα «κουβανέζικα» από το ΚΑΤ, οι δαπάνες προμηθειών έπεσαν κατακόρυφα από 48 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009 σε μόλις 10 εκατ. ευρώ το 2012 και φαίνεται πως ακόμη υπάρχει περιθώριο. Χαρακτηριστική περίπτωση τα αιμοστατικά (τύπου υποκατάστατα αίματος). Τα έξοδα προμήθειάς τους από 6,5 εκατ. ευρώ έπεσαν στα 150.000 ευρώ!

Τιμές στα ύψη

Αντίστοιχα πάντως σε υψηλές τιμές κινούνται και τα αντιδραστήρια στα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα να είναι πολύ ακριβότερα από τον ιδιωτικό τομέα. Υπόθεση προφανώς καθόλου τυχαία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας: το κόστος ενός επαρχιακού νοσοκομείου για εξετάσεις 6 μηνών άγγιξε το 1.539.349―, ενώ το κόστος των ίδιων εξετάσεων σε ιδιωτικό εργαστήριο αναφοράς υπολογίσθηκε μόλις στις 241.620 ευρώ, (όφελος 84%). Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η δαπάνη αγοράς των αντιδραστηρίων στο ΕΣΥ το 2011 (στοιχεία esy.net) ήταν 187 εκατ. ―, ενώ οι αντίστοιχες αγορές στον ιδιωτικό τομέα δεν θα ξεπερνούσαν τα 38,25 εκατ. ευρώ.

Μόλις πρόσφατη είναι και η υπόθεση με τα φίλτρα τεχνητού νεφρού που ανακάλυψε το υπουργείο Υγείας. Τα φίλτρα επί σειρά ετών και παρά τις υποτιθέμενες μειώσεις εξακολουθούσαν μέχρι τα τέλη του 2012 να αγοράζονται σε υπέρογκες τιμές σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η χώρα μας τα προμηθευόταν μέχρι και το Δεκέμβριο του 2012 σε αρκετές περιπτώσεις έως και 200% ακριβότερα. Και είναι αξιοσημείωτο ότι κάθε χρόνο τα δημόσια νοσοκομεία προμηθεύονται 725.760 φίλτρα, δαπανώντας περί τα 24 εκατ. ευρώ, ενώ οι προμήθειες θα μπορούσαν να γίνουν με πολύ μικρότερη επιβάρυνση για τα νοσηλευτικά ιδρύματα και κατά συνέπεια για το ελληνικό Δημόσιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΣΥ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πυρκαγιές
Πόρισμα-βόμβα για τις καταπατήσεις στην Ηλεία
Το όργιο της παρανομίας
«Καμπάνες» σε αιρετούς τοπικούς παράγοντες
ΔΕΗ
Επανασύνδεση με τη ζωή και την αξιοπρέπεια
Διαχείριση απορριμμάτων
Στα σκουπίδια και ο νόμος
Δικαστικό ρεπορτάζ
Γενναιόδωρος με το αζημίωτο
Εκπαίδευση
Βάλλονται και εκ των έσω οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ
Δημόσιος Τομέας
Ο δεκάλογος του «μόνιμου»
ΑΔΕΔΥ
«Λάφυρο και εργαλείο για κάθε εξουσία»
«Διαχρονικά υπεύθυνες οι κυβερνήσεις, όχι οι υπάλληλοι»
Φτώχεια
«Πρέπει να ντρέπονται αυτοί που μας εξαθλίωσαν»
Οι Αθέατοι
Στη γωνιά του κόσμου
Το έσχατο έλεος!
«Πες μου, τι λάθος έκανα;»
Άλλες ειδήσεις
Οκτώ οι παίκτες
Παρατηρητήριο τιμών... μειωμένης επαγρύπνησης