Έντυπη Έκδοση

Η «μπλόφα» του Κάμερον

Ρισκάροντας την πολιτική του καριέρα, αλλά και το μέλλον του κόμματός του, των Τόρις, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον «έπαιξε» το χαρτί της παραμονής της χώρας του στην Ε.Ε., στηριζόμενος τόσο στην καχύποπτη έως αντιευρωπαϊκή στάση των Βρετανών όσο και σε ποικίλα, άλλα οφέλη...

Το πολιτικό πόκερ της ζωής του, που όμως ενέχει γιγάντιο ρίσκο για την πολιτική του καριέρα, το κόμμα των Συντηρητικών, τη Βρετανία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, παίζει ο Ντέιβιντ Κάμερον με την υπόσχεση να θέσει σε δημοψήφισμα την παραμονή ή μη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα στην επόμενη πενταετία, εφόσον φυσικά οι Τόρις κερδίσουν την εκλογική αναμέτρηση του 2015.

Και ενώ τα ευρωπαϊκά κράτη εκφράζουν εκ νέου την επιθυμία να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η χώρα παρουσιάζεται βαθιά κοινωνικά, πολιτικά και επιχειρηματικά διχασμένη, με το 40% των Βρετανών να ζητεί την έξοδό της, το 37% να επιθυμεί την παραμονή της και ένα 23% να δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει εάν θα ψηφίσει «ναι» ή «όχι» σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Populus για τους «Τάιμς» του Λονδίνου.

«Φεύγω, τώρα φεύγω...»

Η βρετανική εφημερίδα ερμηνεύει το αποτέλεσμα ως «συντριπτικό όχι» υποστηρίζοντας ότι μπροστά στο «ναι» ή στο «όχι» της κάλπης, ο τρόπος που θα ψηφίσουν οι αναποφάσιστοι θα διαμορφώσει τα ποσοστά σε 53% υπέρ της αποχώρησης και σε 47% υπέρ της παραμονής. Για πολλούς πολιτικούς αναλυτές η δημοσκόπηση υποδεικνύει ότι η πλειονότητα των Βρετανών έχει ήδη διαμορφώσει παγιωμένη άποψη για το θέμα ανεξαρτήτως της νέας συμφωνίας που υποστηρίζει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Με τη δήλωση «κινδυνεύουμε να δεθούμε στους κόμπους, που πάμε να λύσουμε», ο φιλοευρωπαϊστής αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, διαχώρισε τη θέση του από τους Συντηρητικούς εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Είναι ακατανόητο να πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες θα ξαναγραφτούν αποκλειστικά προς όφελός μας και θα οδηγούν τα άλλη κράτη-μέλη σε μειονεκτική θέση», είπε ο Κλεγκ τονίζοντας ότι με τη στρατηγική του δημοψηφίσματος έχουν παραμεληθεί σοβαρότερα θέματα για τη χώρα. Εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός υπέκυψε και «παντρεύτηκε τους ευρωσκεπτικιστές» του κόμματός του, ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση το κόμμα του δεν θα στηρίξει τα σχέδια για δημοψήφισμα.

Η επιχειρηματική ελίτ

Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά στον επιχειρηματικό κόσμο της Βρετανίας, με 55 μέλη της επιχειρηματικής ελίτ να υποστηρίζουν τις κινήσεις του Κάμερον με ανοιχτή επιστολή τους σε βρετανικά ΜΜΕ, ενώ άλλοι με μεμονωμένες δηλώσεις τους εκτιμούν ότι η υπόσχεση για δημοψήφισμα, που δημιουργεί αβεβαιότητα, θα πλήξει την οικονομία και θα αυξήσει το κόστος δανεισμού της χώρας στις αγορές.

Σε παράλληλες εξελίξεις, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη στη Λισαβόνα με τον Πορτογάλο ομόλογό του, δήλωσε ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει «να πείσει τους Βρετανούς ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ενωση». Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπογράμμισε πάντως πως είναι «σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Ευρώπη είναι μια κοινότητα στην οποία έχουμε τις παροχές όπως το ενιαίο νόμισμα, αλλά σε αντάλλαγμα έχουμε επίσης καθήκοντα».

Η Βρετανική... Ε.Ε.

Στον ίδιο άξονα και ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Πόρτας, ανέφερε ότι η Λισαβόνα επιθυμεί να έχει ενεργό ρόλο η Μεγάλη Βρετανία ως μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη και αποφασισμένη, αυτή την Ευρώπη χρειαζόμαστε, να μην είναι αδύναμη ή διαιρεμένη, να βασίζεται στη συμμετοχή», δήλωσε σχολιάζοντας πάντως ότι η κυβέρνησή του «δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά χωρών με τις οποίες τη συνδέουν πολλά».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Γαλλογερμανική υποκρισία
Η «ρύθμιση τραπεζών» κερδίζει
Πέερ Στάινμπρουκ: η εκδίκηση του «γκαφατζή»
ΗΠΑ
Στη «λίστα» του Ομπάμα υπάρχει και ο νέος Ψυχρός Πόλεμος...
Ενταση
Ο πρόεδρος ωρίμασε και έγινε «ρεαλιστής»
Βρετανία
Η «μπλόφα» του Κάμερον
Ισραήλ
Ενας «Βενιαμίν» πρωθυπουργός
Παγκόσμιος Απειλές
Ο πλανήτης Γη υπό διαρκή απειλή