Έντυπη Έκδοση

Στη «λίστα» του Ομπάμα υπάρχει και ο νέος Ψυχρός Πόλεμος...

Χρέος, περικοπές δαπανών, ύφεση, σύστημα Υγείας, Ασφαλιστικό, οπλοκατοχή, τρομοκρατία, πυρηνικά Ιράν αλλά και Ισραήλ. Μερικά από τα «πρώτα πιάτα» του «μενού» της δεύτερης θητείας του Αμερικανού προέδρου στο Λευκό Οίκο

Το στοίχημα της επανεκλογής κερδήθηκε, η εναρκτήρια ομιλία ήταν αρκούντως εντυπωσιακή και οι εορτασμοί είχαν τη δέουσα έκταση και ένταση.

Με τον ενθουσιασμό της νέας αρχής να έχει πια καταλαγιάσει, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει μπροστά του μια δεύτερη θητεία γεμάτη προκλήσεις. Από την οικονομία, την υγεία και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις μέχρι την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, η τετραετία ξεκινά φέροντας το βάρος παλιών και νέων δεσμεύσεων.

Η οικονομία αναμένεται να αναδειχθεί σε κύριο πεδίο αντιπαράθεσης με τους Ρεπουμπλικανούς, που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο συμβιβασμός που επετεύχθη στα τέλη του 2012 και ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη από τη Βουλή (εκκρεμεί η έγκριση της Γερουσίας, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί) μεταθέτουν για το Μάιο την απόφαση για την άνοδο του πλαφόν του χρέους των ΗΠΑ, στην οποία αντιτίθενται παγίως οι Ρεπουμπλικανοί.

Αυτή η μικρή ανάσα δεν αλλάζει όμως τις προθεσμίες της 1ης Μαρτίου, όταν θα τεθούν σε ισχύ αυτόματες περικοπές αμυντικών και κοινωνικών δαπανών ύψους 110 δισ. δολαρίων, και της 27ης Μαρτίου, όταν θα λήξει το μέτρο που επέτρεπε την έκτακτη χρηματοδότηση κρατικών αναγκών, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, αλλά ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δηλώσει ότι αυτή τη φορά δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας εξαιτίας μιας ατέλειωτης διαπραγμάτευσης για το πλαφόν του χρέους. Η απειλή της χρήσης έκτακτου προεδρικού διατάγματος είναι κεκαλυμμένη αλλά υπαρκτή.

Υγεία να 'χουμε...

Το άλλο μεγάλο στοίχημα είναι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στον τομέα της Ασφάλισης-Υγείας, την οποία ο Ομπάμα θεωρεί ως το σημαντικότερο κομμάτι της πολιτικής του κληρονομιάς. Αν και η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε το 2010 και ορισμένες διατάξεις της έχουν τεθεί σε εφαρμογή, οι μεγάλες αλλαγές δεν θα ξεκινήσουν πριν από το 2014. Οι Ρεπουμπλικανοί έβαλαν στο στόχαστρο τη μεταρρύθμιση για την Υγεία από τη στιγμή που ψηφίστηκε και, εάν ο Ομπάμα δεν επανεκλεγόταν, σχεδίαζαν τη σταδιακή αποδόμησή της. Τώρα εκείνος έχει την ευκαιρία να την εδραιώσει.

Στην ομιλία μετά την επίσημη ορκωμοσία του, ο Ομπάμα υποσχέθηκε να προσφέρει τη δυνατότητα πολιτογράφησης στα 11 εκατομμύρια μεταναστών, κυρίως από την κεντρική και νότια Αμερική, που ζουν στις ΗΠΑ.

Εχοντας επανεκλεγεί και με τη βοήθεια των δύο τρίτων των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, οφείλει να προσπαθήσει να φέρει εις πέρας τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση. Αν μη τι άλλο, για να εξασφαλίσει στο Δημοκρατικό Κόμμα την υποστήριξη των ισπανόφωνων για χρόνια. Οι Ρεπουμπλικανοί θα δυσκολευτούν να χωνέψουν την επιβράβευση ανθρώπων που μπήκαν στις ΗΠΑ παρανόμως και τα σχετικά μέτρα αναμένεται να προσκρούσουν σε έντονη αντίσταση στη Βουλή. Δεδομένης πάντως της συνεισφοράς των μεταναστών στην αμερικανική οικονομία και των επιμέρους πολιτικών συμφερόντων, δεν αποκλείεται να βρεθεί μια κοινή βάση.

...να οπλοφορούμε

Πολύ δυσκολότερη θα είναι όπως φαίνεται η μάχη για τον περιορισμό των όπλων, ένα ζήτημα που δεν βρισκόταν στην προεκλογική ατζέντα αλλά μετά την τραγωδία στο δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ με τους 26 νεκρούς αναβαθμίστηκε σε κύρια προτεραιότητα της δεύτερης θητείας.

Πριν από μερικές ημέρες ο Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να περάσει επειγόντως νομοθεσία για την απαγόρευση των αυτόματων όπλων, τη μείωση του μεγέθους των γεμιστήρων και την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων για τους αγοραστές όπλων. Θα αναγκαστεί ίσως να αρκεστεί στο τελευταίο. Οι πιθανότητες να πετύχει τα δύο πρώτα στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή είναι ελάχιστες. Αλλά ούτε οι Δημοκρατικοί δείχνουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τον περιορισμό των όπλων καθώς, αναλόγως της Πολιτείας όπου εκλέγονται, διακινδυνεύουν και τις δικές τους έδρες.

Το «δίδυμο» Ιράν - Ισραήλ

Πολλά είναι, τέλος, τα ανοιχτά μέτωπα στην εξωτερική πολιτική, με κρισιμότερο ίσως αυτό του Ιράν. Ο Ομπάμα θα κληθεί να πάρει καθοριστικές αποφάσεις σε περίπτωση που η Τεχεράνη αποκτήσει τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού όπλου ή το Ισραήλ προχωρήσει μονομερώς σε στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Η ισορροπία μεταξύ διαπραγματεύσεων με τους Ιρανούς και ενίσχυσης των διεθνών κυρώσεων εναντίον τους είναι ιδιαιτέρως εύθραυστη.

(Πηγές: Ας.Πρες-Γαλλικό-Ρόιτερς-www.guardian.co.uk-www.nytimes.com)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Ενταση
Ο πρόεδρος ωρίμασε και έγινε «ρεαλιστής»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Γαλλογερμανική υποκρισία
Η «ρύθμιση τραπεζών» κερδίζει
Πέερ Στάινμπρουκ: η εκδίκηση του «γκαφατζή»
ΗΠΑ
Στη «λίστα» του Ομπάμα υπάρχει και ο νέος Ψυχρός Πόλεμος...
Ενταση
Ο πρόεδρος ωρίμασε και έγινε «ρεαλιστής»
Βρετανία
Η «μπλόφα» του Κάμερον
Ισραήλ
Ενας «Βενιαμίν» πρωθυπουργός
Παγκόσμιος Απειλές
Ο πλανήτης Γη υπό διαρκή απειλή