Έντυπη Έκδοση

Ο πρόεδρος ωρίμασε και έγινε «ρεαλιστής»

Το 2009, ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ ζήτησε από τους συμπατριώτες του να σταθούν δίπλα του και να οικοδομήσουν μαζί τη Νέα Αμερική στην πολυαναμενόμενη ομιλία της πρώτης του ορκωμοσίας, που τελικά κρίθηκε κατώτερη των ρητορικών του δυνατοτήτων.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η ομιλία για την ορκωμοσία της δεύτερης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα κερδίζει τη δική της ξεχωριστή θέση δίπλα στις σπουδαίες ομιλίες των Αμερικανών προέδρων, συνδυάζοντας τις «αναλλοίωτες» αξίες της ισότητας, της ζωής, της ελευθερίας και της αναζήτησης της ευτυχίας, που καθοδηγούν το αμερικανικό έθνος από την ίδρυσή του, με τις τολμηρές αναφορές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, τη ρητή δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος, τη νέα πρόσκληση συνεργασίας με την «ανερχόμενη» μεσαία τάξη, που θα στηρίξει στους ώμους της την ευημερία της Αμερικής, και τον οδικό χάρτη που θα καλωσορίσει τους νέους μετανάστες στη χώρα.

Στη λεπτή γραμμή όπου ισορροπούν ο πραγματισμός αλλά και η ορατή ανάγκη ψυχικής ανάτασης ενός έθνους, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε το στίγμα της επόμενης θητείας του.

Περισσότερο ρεαλιστής από ποτέ, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να παραδεχτεί τα όρια της πολιτικής δράσης δηλώνοντας ότι οι «σημερινές νίκες δεν είναι ποτέ αρκετές», καλώντας όμως τους Αμερικανούς να αναγνωρίσουν πως η κυβερνητική δράση και μόνο δεν είναι ικανή να «θεραπεύσει όλες τις ασθένειες της κοινωνίας».

Ζητώντας κοινωνική και πολιτική ενότητα «μπροστά στις δύσκολες επιλογές για σειρά καίριων ζητημάτων», κυρίως αυτό της οικονομίας, του ορίου του χρέους και των περικοπών, ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε και στο θυμικό των Αμερικανών, απορρίπτοντας το δίλημμα στήριξης είτε της προηγούμενης γενιάς, που έχτισε τη χώρα, είτε της νέας γενιάς, που θα χτίσει το μέλλον.

Με τη φράση «η διαρκής ασφάλεια και η διαρκής ειρήνη δεν απαιτούν αιώνιο πόλεμο» έδωσε το στίγμα της εξωτερικής του πολιτικής, μαζί με την υπόσχεση να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ τη δημοκρατία σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Σε αυτή τη χώρα η ελευθερία δεν αφορά μόνο τους τυχερούς ή τους λίγους», είπε και κέρδισε ίσως το πιο ισχυρό του χειροκρότημα για να προσκαλέσει, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τους συμπατριώτες του «να αδράξουν τη μέρα και να συνεχίσουν το ταξίδι, καθώς οι δυνατότητες της Αμερικής είναι απεριόριστες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Στη «λίστα» του Ομπάμα υπάρχει και ο νέος Ψυχρός Πόλεμος...
Ενταση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Γαλλογερμανική υποκρισία
Η «ρύθμιση τραπεζών» κερδίζει
Πέερ Στάινμπρουκ: η εκδίκηση του «γκαφατζή»
ΗΠΑ
Στη «λίστα» του Ομπάμα υπάρχει και ο νέος Ψυχρός Πόλεμος...
Ενταση
Ο πρόεδρος ωρίμασε και έγινε «ρεαλιστής»
Βρετανία
Η «μπλόφα» του Κάμερον
Ισραήλ
Ενας «Βενιαμίν» πρωθυπουργός
Παγκόσμιος Απειλές
Ο πλανήτης Γη υπό διαρκή απειλή