Έντυπη Έκδοση

Ενα σπίτι για τη γενιά του '30

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ συναντά το παρόν, η ιστορία ξαναζωντανεύει, προς τέρψιν των νεότερων γενεών που έχουν την ευκαιρία να συνδιαλλαγούν μαζί της, μέσα από μια πιθανή συνέχεια ή και -γιατί όχι- μέσα από την ασυνέχειά της.

Αγγελος και Λητώ Κατακουζηνού Αγγελος και Λητώ Κατακουζηνού Η έκθεση με τίτλο «Ενα σπίτι για τη Γενιά του '30», σε επιμέλεια της ιστορικού Τέχνης, Ιριδας Κρητικού, στο Ιδρυμα Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, που συνεχίζεται λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητάς της, το αποδεικνύει.

Εκεί λοιπόν, στην ιστορική οικία των Κατακουζηνών, στην οδό Αμαλίας 9, απέναντι από τον Εθνικό Κήπο, οι περίτεχνες ζωγραφιστές πόρτες του Χατζηκυριάκου-Γκίκα, οι ψηφιδωτές γοργόνες του Βασιλείου, τα χαρακτικά του Pablo Picasso, τα αφιερωματικά πορτρέτα του Γιώργου Γουναρόπουλου και του Marc Chagall, τα φορητά έργα του Θεόφιλου, του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Γιάννη Τσαρούχη και τα άλλα έργα της συλλογής του ζευγαριού, βρίσκονται σε διάλογο με τις δημιουργίες σύγχρονων καλλιτεχνών.

Ο ψυχίατρος και νευρολόγος, Αγγελος Κατακουζηνός και η σύζυγός του, η συγγραφέας Λητώ Κατακουζηνού, ήταν δύο ξεχωριστοί άνθρωποι. Για περισσότερα από πενήντα χρόνια, το διαμέρισμά τους ήταν ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του '30. Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα, αλλά και πολλοί επιφανείς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ήταν φίλοι τους και τους επισκέπτονταν συχνά για να συνομιλήσουν μαζί τους.

Στο σπίτι αυτό, το ζευγάρι χώρεσε όλα όσα αγαπούσε, όλα όσα βρίσκονταν στο επίκεντρο των ιδεολογικών του αναζητήσεων: η τέχνη, ο πολιτισμός, οι ιδέες.

Αυτή τη ζωή «αφηγείται» η έκθεση «Ενα σπίτι για τη Γενιά του '30», στην οποία η νέα δημιουργία «συγκατοικεί» με τα έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που συντρόφευσαν τον κοινό βίο του Αγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού, ως αντίδωρα και πολύτιμες σφραγίδες φιλίας και όχι ως ακριβά τρόπαια των «επώνυμων» φίλων τους. Διάρκεια: έως 9 Φεβρουαρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
ΕΡΤ
Η Ελληνίδα Αννα Φρανκ
Θέατρο
Μάτεσις επί προσωπικού
«Εκάβη» από την Αλβανία
Κινηματογράφος
Και 3ο μέρος του Hobbit
Νουάρ από τον Λεχέιν
Φεστιβάλ
Ρόδινες κωμωδίες
Βιβλίο
Οταν ο Μίκι ερωτοτροπούσε με τη Μίνι
Το μακρύ χέρι της εξουσίας
Οι κλέφτες των παραμυθιών
Αρχιτεκτονική
Τετραγώνισες τον ταφικό κύκλο
Μουσική
Μεταξύ μπαλάντας και μπλουζ πανκ
Σκη σκηνή μέχρι τα βαθιά γεράματα
Άλλες ειδήσεις
Το μουσικό κουτί του Γιάννη Κότσιρα
Συμφωνικός Θεοδωράκης
Οι Twilight Sad σε μίνι τουρνέ
Τζαζ και μπλουζ με την Janice
Φινάλε στη Θεσσαλονίκη
Το κορίτσι με τις κοτσίδες
Η Κοκκίνου επιστρέφει
Το κοινό ανακρίνει
Τελευταίος εσπερινός
Κάφκα στο Μεταξουργείο
Στον καιρό της πανούκλας
Ενα σπίτι για τη γενιά του '30
Παιχνίδι με το φως και το χώρο
Εκθεση-σχόλιο της εποχής μας
Κάποτε ήταν παιχνίδια...