Έντυπη Έκδοση

Παιχνίδι με το φως και το χώρο

Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ για τον οποίο ζωγραφίζει είναι η ελπίδα τού απρόοπτου αλλά και η ανάγκη του να αιφνιδιαστεί από το έργο τέχνης, το δικό του έργο τέχνης.

Οι μεγάλες επιφάνειες, η συγκίνηση που μπορούν να δημιουργούν οι γραμμές, τα σχήματα και τα χρώματα επάνω τους, το όνειρο, ο υπαινιγμός μεταξύ αυτού που φαίνεται και της αόρατης διάστασής του, το σπάσιμο μιας αφηγηματικής φόρμας, η απόσταση από την όποια συναισθηματική εμπλοκή του θεατή με το έργο, είναι μερικές μόνο από τις θέσεις που υποστηρίζει στην 30χρονη εικαστική του πορεία ο Γιάννης Αδαμάκος.

Μαθητής του Γιώργου Μαυροΐδη, του Δημήτρη Μυταρά και του Παναγιώτη Τέτση, κάνει την πρώτη του εμφάνιση το '78 στην ιστορική αίθουσα τέχνης «Νέες Μορφές». Η ανθρώπινη φιγούρα, η φύση, τα καιρικά φαινόμενα ήταν μερικά από τα αγαπημένα του θέματα. Ολα σε μια κατάσταση ρευστότητας, η οποία του έδινε τη δυνατότητα να εξελίξει το προσωπικό εικαστικό του ιδίωμα. Ενα ιδίωμα που χαρακτηρίζεται από μία εξπρεσιονιστική διάθεση, από την εναλλαγή φωτεινών και σκοτεινών περιοχών, από τις υπαινικτικές διαβαθμίσεις του χρώματος. Στα έργα του ο Γιάννης Αδαμάκος αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες των υλικών του -λάδι σε μουσαμά και γραφίτη σε χαρτί- για να παίξει με επιτυχία ένα γοητευτικό παιχνίδι με το φως και τη σκιά.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε την ευκαιρία να χαρούμε την τέχνη του μέσα από μια έκθεση εκατό περίπου έργων -πολλά από τα οποία παρουσιάζονται πρώτη φορά- στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Δημιουργίες μεγάλων διαστάσεων, στις διαβαθμίσεις του γκρι και του μαύρου, τα οποία ισορροπούν ανάμεσα στο φως και στη σκιά, αλλά και ασπρόμαυρα έργα μικρότερης κλίμακας, φιλοτεχνημένα με γραφίτη σε χαρτί, έργα της τελευταίας δεκαετίας, συνθέτουν την έκθεση αυτή που έχει τον τίτλο «Lumen».

Η επιλογή του τίτλου της έκθεσης δεν είναι τυχαία. Λούμεν είναι η μονάδα SI (International System) της φωτεινής ροής. Το Λούμεν μετρά τη δύναμη του φωτός όπως γίνεται αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι και η ζωγραφική του Γιάννη Αδαμάκου, περιστρέφεται γύρω από τρία θεμελιώδη στοιχεία: το χώρο, τη φιγούρα και το φως. Από αυτά προκύπτουν σχέσεις που καθορίζουν το εικαστικό έργο, σχέσεις που επαναλαμβάνονται και επανεξετάζονται σε όλη τη διάρκεια της τριαντάχρονης δημιουργικής του πορείας. Διάρκεια: 1/2/13 - 31/3/13.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
ΕΡΤ
Η Ελληνίδα Αννα Φρανκ
Θέατρο
Μάτεσις επί προσωπικού
«Εκάβη» από την Αλβανία
Κινηματογράφος
Και 3ο μέρος του Hobbit
Νουάρ από τον Λεχέιν
Φεστιβάλ
Ρόδινες κωμωδίες
Βιβλίο
Οταν ο Μίκι ερωτοτροπούσε με τη Μίνι
Το μακρύ χέρι της εξουσίας
Οι κλέφτες των παραμυθιών
Αρχιτεκτονική
Τετραγώνισες τον ταφικό κύκλο
Μουσική
Μεταξύ μπαλάντας και μπλουζ πανκ
Σκη σκηνή μέχρι τα βαθιά γεράματα
Άλλες ειδήσεις
Το μουσικό κουτί του Γιάννη Κότσιρα
Συμφωνικός Θεοδωράκης
Οι Twilight Sad σε μίνι τουρνέ
Τζαζ και μπλουζ με την Janice
Φινάλε στη Θεσσαλονίκη
Το κορίτσι με τις κοτσίδες
Η Κοκκίνου επιστρέφει
Το κοινό ανακρίνει
Τελευταίος εσπερινός
Κάφκα στο Μεταξουργείο
Στον καιρό της πανούκλας
Ενα σπίτι για τη γενιά του '30
Παιχνίδι με το φως και το χώρο
Εκθεση-σχόλιο της εποχής μας
Κάποτε ήταν παιχνίδια...