Έντυπη Έκδοση

Η «ρύθμιση τραπεζών» κερδίζει

Η πρόταση του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Στάινμπρουκ, για διαχωρισμό των τραπεζικών ιδρυμάτων σε αποταμιευτικά και πιστωτικά, «κλειδί» για τη νίκη του επί της Μέρκελ και την «άλωση» της Καγκελαρίας τον Σεπτέμβριο

Αν οι πρόσφατες εκλογές στο γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας θεωρηθούν ένα είδος προοιμίου για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, τούτο προοιωνίζεται εν ταυτώ και ανάλογες μεταβολές σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Ο διαχωρισμός των τραπεζών έρχεται, η Μέρκελ φεύγει... Ο διαχωρισμός των τραπεζών έρχεται, η Μέρκελ φεύγει... Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η ευρωπαϊκή παράμετρος των ενδογερμανικών ανακατατάξεων σ' επίπεδο συσχετισμών δυνάμεων, είναι αναγκαίο να εντοπιστούν πρώτα τα βασικά θέματα που επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα μεγάλο κρατίδιο της Γερμανίας. Συνάμα δε να αναλυθεί και το κυρίως ζητούμενο, ήτοι εκείνο που το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) προέταξε με φόντο τις ομοσπονδιακές εκλογές, εκείνες που αναδεικνύουν και τον καγκελάριο.

Τοπικές απώλειες

Ενα από τα πολλά προεκλογικά παράδοξα στη Γερμανία συνιστά το γεγονός ότι, ενώ η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ χάνει τη μία μετά την άλλη τις τοπικές εκλογές, τα ποσοστά δημοτικότητας για την ίδια αυξάνονται διαρκώς! Τούτο φαίνεται όμως πως δεν θα ισχύσει και εφεξής, καθώς οι τοπικές εκλογές στην Κάτω Σαξονία προσέλαβαν χαρακτήρα «πρόωρης» ομοσπονδιακής αναμέτρησης. Η ίδια λέει μάλιστα ήδη με νόημα πως «δεν κερδίζεις εκλογές μόνο με δημοτικότητα». Οι Σοσιαλδημοκράτες προέβαλαν εκεί θέματα της γενικής τους προεκλογικής πλατφόρμας, όπου δεσπόζει πρώτιστα εκείνο της «ρύθμισης των τραπεζών», του καθορισμού κατώτατου μισθού, στήριξης του κοινωνικού κράτους κ.ά.

Βεβαίως όλα τούτα συνδυάστηκαν προεκλογικά και με σειρά τοπικών θεμάτων του βορειογερμανικού κρατιδίου, ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του οποίου, Ντέιβιντ Μακ Αλιστερ, θεωρείται μολαταύτα ως επιτυχημένος στο έργο του, ιδία στην οικονομική ανάπτυξη.

Οταν η Ανγκελα Μέρκελ, συνειδητοποιώντας την εκλογική ήττα έπειτα από ένα θρίλερ εναλλαγών του αποτελέσματος, δήλωνε ότι αυτό την «πόνεσε σκληρά», προσέδιδε παραστατικά το εύρος των συνεπειών της τελικής έκβασης. Η πρώτη τούτων είναι πως συρρικνώνεται πλέον η πλειοψηφία των κυβερνητικών εταίρων στο «Μπούντεσρατ», οιονεί Γερουσίας ή Ανω Βουλής. Δεύτερον, το γεγονός ότι η αντιπολίτευση και στα ομόσπονδα κρατίδια θα προτάσσει και θέματα «εθνικής ατζέντας», με πρώτα εκείνο των τραπεζών και τα μισθολογικά-κοινωνικά.

Εκείνο όμως που ενδιαφέρει πρώτιστα τους ψηφοφόρους όλων των πολιτικών χώρων είναι ακριβώς το ζήτημα της ρύθμισης των τραπεζών. Και η ρύθμιση ενός τέτοιου, κρίσιμου για τις εθνικές οικονομίες και τα νοικοκυριά, ζητήματος, θα έχει άμεσες επιπτώσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, μέλη και μη της ευρωζώνης.

Η ιδέα «ρύθμισης των τραπεζών» (Bankenregulierung) έχει τεθεί αρχικά από το σημερινό υποψήφιο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργό Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρουκ. Η ευρεία αποδοχή της πρότασής του, που αποσκοπεί σε ένα «κόψιμο στα δύο» των τραπεζών, συνέβαλε ώστε ο Στάινμπρουκ να επιλεγεί εν τάχει από την ηγεσία του SPD ως ο αντίπαλος της Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Με το νέο μοντέλο ρύθμισης των τραπεζικών εργασιών, ο Στάινμπρουκ διαχωρίζει σαφώς τον αποταμιευτικό και πιστωτικό τομέα των τραπεζικών εργασιών από εκείνον του καλούμενου διεθνώς ως «investment». Ο πρώτος τομέας τελεί υπό την εγγύηση του κράτους, ο δεύτερος μόνο υπό τον έλεγχό του. Το κράτος, εν ολίγοις, θα εγγυάται μόνο καταθέσεις και παροχή πιστώσεων.

Επίθεση λάσπης

Ασφαλώς και η ιδέα αυτή του Σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου για την καγκελαρία δεν επρόκειτο να ενθουσιάσει το τραπεζικό κεφάλαιο, ιδίως δε το μεγάλο και πολυεθνικό. Καθώς τελευταία τούτο επιδιδόταν με μανία στη συσσώρευση πολλών και «εύκολων» κερδών, ακόμη δε και με την εξαπάτηση των πελατών, ως συνέβη με τα τοξικά ομόλογα, hedge funds κ.ά. Αυτό φάνηκε με την εκστρατεία σπίλωσής του, όπου βρήκαν συμμάχους και μέσα στους κόλπους του SPD.

Η γνωστή, μεγάλης κυκλοφορίας «Μπιλντ», εν μέρει και το περιοδικό «Σπίγκελ», έσυραν το χορό των «σκανδάλων», όπως φορολογημένες αμοιβές για διαλέξεις του Στάινμπρουκ, αλλά και προβολής αρνητικών για τον ίδιο δημοσκοπήσεων. Ομως τα πράγματα και η ζωή η ίδια κάποτε εκδικούνται: η βεβαιότητα για μια άνετη επικράτηση του υποψηφίου της Μέρκελ στην Κάτω Σαξονία μεταβλήθηκε ήδη σε ένα μεγάλο πονοκέφαλο για τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Σχετικά θέματα: Γερμανία
Γαλλογερμανική υποκρισία
Πέερ Στάινμπρουκ: η εκδίκηση του «γκαφατζή»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Γαλλογερμανική υποκρισία
Η «ρύθμιση τραπεζών» κερδίζει
Πέερ Στάινμπρουκ: η εκδίκηση του «γκαφατζή»
ΗΠΑ
Στη «λίστα» του Ομπάμα υπάρχει και ο νέος Ψυχρός Πόλεμος...
Ενταση
Ο πρόεδρος ωρίμασε και έγινε «ρεαλιστής»
Βρετανία
Η «μπλόφα» του Κάμερον
Ισραήλ
Ενας «Βενιαμίν» πρωθυπουργός
Παγκόσμιος Απειλές
Ο πλανήτης Γη υπό διαρκή απειλή