Έντυπη Έκδοση

Πέερ Στάινμπρουκ: η εκδίκηση του «γκαφατζή»

Οταν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επέλεξαν τον περασμένο Δεκέμβριο τον Πέερ Στάινμπρουκ για να ηγηθεί της προεκλογικής καμπάνιας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, πολλοί σκέφτηκαν ότι θυσιάζεται στο βωμό της απόλυτης κυριαρχίας της Μέρκελ.

Οι μνημειώδεις γκάφες που ακολούθησαν από μέρους του, μεταξύ των οποίων ότι «η Μέρκελ απολαμβάνει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας επειδή είναι γυναίκα», έκαναν πολλά κεφάλια να χαμηλώσουν βλέποντας ότι οι πιθανότητες για μια νίκη ελαχιστοποιούνται.

Ολα αυτά μέχρι την περασμένη εβδομάδα, που το κόμμα πέτυχε μια αναπάντεχη νίκη στην Κάτω Σαξονία, με το σοσιαλδημοκράτη Στέφαν Βέιλτ να κατατροπώνει, αν και οριακά, το αδιαμφισβήτητο μέχρι τότε φαβορί, τον Ντέιβιντ ΜακΑλιστερ. Ηταν τότε που ξεκίνησαν οι συγκρίσεις με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς πολλοί σχολίασαν ότι μπορεί να επαναληφθεί η έκπληξη και η Ανγκελα Μέρκελ, αν και φαβορί, να πάθει ό,τι ο προστατευόμενός της ΜακΑλιστερ.

Ο 66χρονος Πέερ Στάινμπρουκ, παρά την αρνητική εικόνα που έχει καλλιεργήσει γύρω από το πρόσωπό του το τελευταίο διάστημα, δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα.

«...και χωρίς εμένα»

Απολαμβάνει σχεδόν σε ολόκληρη την πολιτική του καριέρα την πλήρη αποδοχή των μελών το κόμματός του, είναι δημοφιλής, γνωστός για την ειλικρίνειά του, τον αυθορμητισμό του, αλλά και το οικονομικό θαύμα που φέρει το όνομά του ως υπουργού Οικονομικών το 2007-2009 στην πρώτη κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ.

Οταν επελέγη για να οδηγήσει το SPD στη σκληρή μάχη του Σεπτεμβρίου με σλόγκαν «μαζί για τη Γερμανία», είχε δηλώσει ότι «η χώρα χρειάζεται περισσότερο το εμείς και λιγότερο εμένα». Μια αλτρουιστική στάση που έχει τηρήσει όλο αυτό το διάστημα, με τους ψηφοφόρους να το εκτιμούν, καθώς δεν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ούτε τη νίκη στην Κάτω Σαξονία, λέγοντας ότι «το κόμμα τα πήγε περίφημα χωρίς αυτόν απ' ό,τι θα τα πήγαινε με αυτόν».

Το αγκάθι ωστόσο στις σχέσεις του με τους σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόρους είναι το 1,25 εκατ. ευρώ που κέρδισε μετά την απομάκρυνσή του από την πολιτική, το 2009, δίνοντας λιγότερες από 100 ομιλίες. Τότε είχε υποστηρίξει ότι ο μισθός του καγκελάριου είναι «ψίχουλα», δήλωση που θεωρήθηκε μία ακόμη γκάφα. «Πώς θα μιλήσει στη γλώσσα των ψηφοφόρων του που ανήκουν στη μεσαία τάξη εάν προβάλλει την πολυτελή ζωή του;» είχαν σχολιάσει πολιτικοί αναλυτές.

Στην προεκλογική του καμπάνια για τις εκλογές του Σεπτέμβρη έχει προτεραιότητα την ανακοπή της αύξησης των ενοικίων, σκληρότερους κανόνες για τις τράπεζες και την πάταξη της φοροδιαφυγής σε πολύ υψηλές κλίμακες. Επιπλέον, ο Στάινμπρουκ επέλεξε να επαναφέρει μια πάγια αλλά «ξεχασμένη» πρόταση του SPD για καθιέρωση κατώτατου μισθού σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες καταφέρουν να συνεχίσουν τα «θαύματα» έως το Σεπτέμβριο, δεν αποκλείεται η Μέρκελ να αναγκαστεί να τείνει «χείρα συνεργασίας» στον Στάινμπρουκ, δημιουργώντας μια κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων, ίσως και με τη συμμετοχή των Πρασίνων.

(Πηγή: SPIEGEL)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Σχετικά θέματα: Γερμανία
Γαλλογερμανική υποκρισία
Η «ρύθμιση τραπεζών» κερδίζει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Γαλλογερμανική υποκρισία
Η «ρύθμιση τραπεζών» κερδίζει
Πέερ Στάινμπρουκ: η εκδίκηση του «γκαφατζή»
ΗΠΑ
Στη «λίστα» του Ομπάμα υπάρχει και ο νέος Ψυχρός Πόλεμος...
Ενταση
Ο πρόεδρος ωρίμασε και έγινε «ρεαλιστής»
Βρετανία
Η «μπλόφα» του Κάμερον
Ισραήλ
Ενας «Βενιαμίν» πρωθυπουργός
Παγκόσμιος Απειλές
Ο πλανήτης Γη υπό διαρκή απειλή