Έντυπη Έκδοση

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ιθαγένεια για λίγους έπειτα από βάσανα

Στην κατεύθυνση της περαιτέρω αυστηροποίησης του νόμου για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας κινείται η πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χ. Αθανασίου.

Η ανάγκη αλλαγών στο νόμο για την ιθαγένεια προέκυψε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ως αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του «νόμου Ραγκούση».

Η «Ε» αποκαλύπτει όλες τις αλλαγές που προώθησε ο Αντ. Σαμαράς στους κυβερνητικούς εταίρους, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επένδυσε προεκλογικά υποσχόμενος αλλαγές στον τρόπο κτήσης της ιθαγένειας, κλείνοντας το μάτι προς το ακροατήριο της Χρυσής Αυγής. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, από την πρώτη στιγμή που τέθηκε ζήτημα αλλαγών στο «νόμο Ραγκούση», ξεκαθάρισαν ότι θα επιμείνουν να παραμείνει η βασική φιλοσοφία του, ανοίγοντας ένα νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Στο υπό διαμόρφωση νομικό πλαίσιο -ένα από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη- καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η απόκτηση ιθαγένειας για παιδιά και ενήλικες. Και, μάλιστα, τίθεται ως προϋπόθεση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας η αποποίηση της αλλοδαπής.

Από την άλλη πλευρά, παρακάμπτει τα εμπόδια για αλλοδαπούς που επενδύουν στη χώρα μας και θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Για αυτούς προβλέπεται ειδική διαδικασία με άλλες προϋποθέσεις, αλά «fast track» πολιτογράφηση, μέσω κοινής υπουργικής απόφασης. Αναλυτικά:

* Καταργείται η συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης των αιρετών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

* Σε κάθε περίπτωση, όποιος αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια πρέπει εντός ενός έτους να αποποιηθεί την αλλοδαπή. Αυτό και για τα παιδιά, που ως ανήλικα θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια: Θα πρέπει όταν ενηλικιωθούν να διαλέξουν ή την ελληνική ή αυτή της χώρας προέλευσής τους.

* Επεκτείνεται ως προϋπόθεση η περίοδος νόμιμης διαμονής στη χώρα μας από επτά σε 10 χρόνια.

* Αλλοδαπός που έχει υιοθετηθεί προ της ενηλικίωσής του δεν γίνεται Ελληνας από το χρόνο της υιοθεσίας, αλλά όταν γίνεται τελεσίδικη η δικαστική απόφαση για την υιοθεσία.

* Πιο αυστηρά κριτήρια για ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Θα αφορά σε όσους διαμένουν στη χώρα μας και «είναι συγγενείς εξ αίματος α' ή β' βαθμού ομογενών» με δελτίο ομογενούς ή ελληνική ιθαγένεια.

*Εντυπωσιακό είναι ότι προτείνεται να μην ζητείται απλό πιστοποιητικό γέννησης, αλλά πρωτότυπο της χώρας πρώτης ιθαγένειας! Γενικότερα τίθενται αυστηρότερα κριτήρια για όλα τα πιστοποιητικά που συνοδεύουν την αίτηση.

* Προστίθεται ότι αποτελεί κώλυμα η ποινική καταδίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα, ακόμη κι αν έχει παρέλθει ο χρόνος αναστολής, χωρίς αυτή να αρθεί ή να ανακληθεί.

* Απαλείφεται η «ειδική εκτίμηση στη βαρύτητα περί υιοθέτησης της ελληνικής πολιτικής ταυτότητας» εάν συμμετέχουν σε συλλογικούς φορείς, πολιτικές ενώσεις ή σωματεία που μετέχουν και Ελληνες. Αντ' αυτού περιορίζεται στην εξοικείωση του αλλοδαπού με την ελληνική ιστορία, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό.

* Στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δεν θα δημοσιεύεται ολόκληρη η απόφαση, αλλά περίληψη.

* Η πολιτογράφηση θα ανακαλείται εάν ο αλλοδαπός καταδικαστεί αμετάκλητα για πράξεις που τέλεσε προ της δημοσίευσης της απόφασης πολιτογράφησης.

Οι αλλαγές δεν αφορούν σε όσους έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια μέσω του «νόμου Ραγκούση» και έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια. Οσες εκκρεμούν στις υπηρεσίες των δήμων ή των αποκεντρωμένων διοικήσεων προτείνεται να παραμείνουν ανενεργές και να εξεταστούν υπό το νέο καθεστώς.

Πιο εύκολο για επενδυτές...

Εισάγεται η «πολιτογράφηση για εξαιρετικούς λόγους» για αλλοδαπούς που επενδύουν στην Ελλάδα, χωρίς να ισχύουν μια σειρά από προϋποθέσεις περί προηγούμενης νόμιμης μακρόχρονης παραμονής στη χώρα μας.

Οι προϋποθέσεις θα καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Οικονομικών. Στο «νόμο Ραγκούση» υπήρχε μόνο η πρόβλεψη για αλλοδαπό που προσέφερε στην Ελλάδα «εξαιρετικές υπηρεσίες ή του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας».

Πιο δύσκολο για τα παιδιά

Για να πάρει ένα παιδί την ελληνική ιθαγένεια, προτείνεται η αύξηση της νόμιμης διαμονής των γονιών του στη χώρα μας από 5 σε 7 ή 8 χρόνια.

Προστίθεται ακόμη η προϋπόθεση τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς να έχει συγκεκριμένο τύπο άδειας διαμονής, αποδεικνύοντας ότι διαμένει επί μακρόν νομίμως στην Ελλάδα.

Για την απόκτηση ιθαγένειας λόγω της φοίτησης σε ελληνικό σχολείο προτείνονται δύο εκδοχές:

* Αύξηση των τάξεων επιτυχούς παρακολούθησης από 6 σε 9 χρόνια.

* Διατήρηση των 6 τάξεων, προσθέτοντας την προϋπόθεση το παιδί να αποκτήσει τίτλο αποφοίτησης σχολείου υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή να ολοκληρώσει με επιτυχία την Γ' Γυμνασίου.

Γνωρίζουν μια πατρίδα που δεν τους αναγνωρίζει

«Με το νόμο Ραγκούση έχουν πολιτογραφηθεί Ελληνες μόλις 6.072 παιδιά αλλοδαπών, από τα 200.000 παιδιά που ζουν στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά, δικαιώματα κι ελπίδα.

Η Μαριάνθη Ιντοου και η Σόλες Γκόλντγουιν, δύο από τα παιδιά μεταναστών που, ενώ μεγάλωσαν στην Ελλάδα, δεν έχουν δικαιώματα Η Μαριάνθη Ιντοου και η Σόλες Γκόλντγουιν, δύο από τα παιδιά μεταναστών που, ενώ μεγάλωσαν στην Ελλάδα, δεν έχουν δικαιώματα Τουλάχιστον, ας συνεχίσει να ισχύει ο νόμος Ραγκούση, παρ,ότι θέτει πολλά εμπόδια για την απόκτηση ιθαγένειας», είπαν νεαροί μετανάστες, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσαν 21 σύλλογοι μεταναστών, αντιρατσιστικές οργανώσεις και η επιτροπή δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από τις περίπου 200.000 αιτήσεις για ιθαγένεια που κατατέθηκαν με το νόμο Ραγκούση, πολιτογραφήθηκαν μόλις 6.072 παιδιά. Το παράδοξο είναι ότι οι ίδιοι βουλευτές που ψήφισαν το νόμο, τώρα ζητούν να τον καταργήσουν», είπε ο Γ. Αλμπάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η 27χρονη Σόλες Γκόλντγουιν ήρθε 14 ετών στη χώρα μας. Κατάγεται από τη Νιγηρία: «Το 2011 αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Σήμερα, οι συμφοιτητές μου κάνουν ειδικότητα. Δεν βρίσκομαι ανάμεσά τους επειδή δεν έχω την ελληνική ιθαγένεια» είπε και τόνισε: «Πάγωσε και η ζωή μου. Κατάφερα να κάνω μόνο ορισμένες εφημερίες σε ιδιωτικές κλινικές». Η ίδια χαρακτήρισε «άδικη» την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ως αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση.

Στην Ευρώπη

Από το 2000 μέχρι το 2008 στην Ελλάδα δόθηκε συνολικά ιθαγένεια σε 29.600 άτομα. Το ίδιο διάστημα στην Αυστρία και τη Σουηδία είχε δοθεί ιθαγένεια σε 300.000 σε κάθε χώρα. Στο Βέλγιο σε 250.000 άτομα, ενώ στην Ιταλία η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει την ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν στη γειτονική χώρα, λέει η Μαριάνθη Ιντοου, 21 ετών, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και κατάγεται από τη Νιγηρία:

«Η φτώχεια έπληξε πρώτα τους μετανάστες. Οι νέοι βυθίζονται στο περιθώριο. Σπούδασα προσχολική αγωγή, αλλά δεν μπορώ να εργασθώ σε παιδικό σταθμό. Κάθε χρόνο πληρώνω ένσημα και παράβολο. Είμαι πολίτης αυτής της χώρας, που οφείλει να δώσει δικαιώματα στους πολίτες της. Δεν βρίσκω τον λόγο να βρισκόμαστε στον πάτο της κοινωνίας», είπε.

Η Εμμανουέλα Ραπούση, 30 ετών και με καταγωγή από την Αλβανία, υπογράμμισε: «Ηρθαμε με τους γονείς μου το 1992. Μεγάλωσα στη Χίο. Πέρασα σε πανεπιστημιακή σχολή στα Χανιά αλλά δεν κατάφερα να σπουδάσω, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Σπουδάζω γραφίστρια, πληρώνω ασφαλιστικό φορέα και Εφορία. Αλλά διαρκώς αισθάνομαι ανασφάλεια και φοβάμαι ότι θα με διώξουν από την Ελλάδα. Διότι κάθε φορά που καταφέρνω να συγκεντρώσω τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ανανέωση της άδειας παραμονής, μου τη δίνουν ληγμένη. Πέρυσι δεν κατάφερα ν' ανανεώσω τα χαρτιά μου. Γιατί δεν είχα 100 ευρώ, από τα 300 που κοστίζουν τα ένσημα και το παράβολο. Φέτος πλήρωσα τα 300 ευρώ, αλλά η άδεια παραμονής μού δόθηκε αφού είχε λήξει. Ο μικρός μου αδελφός την παίρνει κάθε χρόνο ληγμένη».

Μετανάστες κι Ελληνες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 6 Μαρτίου, στις 5 το απόγευμα στο Θησείο. Διοργανώνουν από κοινού μια συναυλία, ζητώντας να μην υπάρχουν παιδιά χωρίς δικαιώματα.

Μικρές αλλαγές θέλουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος άσκησε έντονη κριτική στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι το σκεπτικό της απόφασης δεν οδηγεί στην ανάγκη ριζικής αλλαγής στο νόμο, που θα οδηγούσε και σε αλλαγή της φιλοσοφίας του. Ως εκ τούτου, αναγνωρίζει μόνο την ανάγκη «σημειακών αλλαγών». Σε αυτή τη βάση συζητούν από την Ιπποκράτους τις αλλαγές στο νόμο περί ιθαγενείας.

Παρόμοια είναι και η στάση της Αγίου Κωνσταντίνου, που επικεντρώνεται στα παιδιά. «Δεν πρέπει να αλλάξουν το πνεύμα και η φιλοσοφία του νόμου, παρά μόνο εκείνες οι διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας», δηλώνει στην «Ε» ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Δ. Αναγνωστάκης.

«Επιμένουμε να αποκτάται η ιθαγένεια με τη γέννηση» προσθέτει ο ίδιος, ιδιαίτερα όταν «ένας ή και οι δύο γονείς είναι μακροχρόνια διαμένοντες στην Ελλάδα». Ο κ. Αναγνωστάκης υπογραμμίζει, επίσης, ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κτήσης της ιθαγένειας και μέσω του πεδίου της εκπαίδευσης. «Η 9χρονη εκπαίδευση απαντά στην απόφαση του ΣτΕ και είναι ικανοποιητικός χρόνος για να αποκτήσει κάποιος ελληνική κουλτούρα και γνώσεις» σημειώνει, και θεωρεί ότι αποτελεί θέμα ερμηνείας το θέμα για «πλήρη ολοκλήρωση των σπουδών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Σχετικά θέματα: Ιθαγένεια
Πιο εύκολο για επενδυτές...
Πιο δύσκολο για τα παιδιά
Γνωρίζουν μια πατρίδα που δεν τους αναγνωρίζει
Μικρές αλλαγές θέλουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Για το ίδιο θέμα
Επιστράτευσαν την «ΥΕΝΕΔ» για την επίσκεψη Κουβέλη στο Πεντάγωνο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σκασιαρχεία και δωροληψίες από 18 επίορκους υπαλλήλους
Ιθαγένεια
Ιθαγένεια για λίγους έπειτα από βάσανα
Πιο εύκολο για επενδυτές...
Πιο δύσκολο για τα παιδιά
Γνωρίζουν μια πατρίδα που δεν τους αναγνωρίζει
Μικρές αλλαγές θέλουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Βουλή
Δεξιά συμμαχία κατά Ρουπακιώτη
Κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για ξένα συμφέροντα
Μέτρα για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής
Λιτότητα με ανάπτυξη ή ανάπτυξη με λιτότητα
«Μαν του μαν» με αλληλοκάλυψη κατά Τσίπρα
Η κυβέρνηση έχει τον Ιούνιο ημερομηνία λήξης
Αναξιόπιστος ο Σαμαράς
Ο Σαμαράς για τους αγρότες
Δημόσιος Τομέας
Κόντρα Μανιτάκη με εργατολόγους
Πάλι διαπραγμάτευση για απολύσεις στο Δημόσιο
Φοροδιαφυγή
Ανοχή στη φοροδιαφυγή
Ένοπλες δυνάμεις
Τριπλή αντίδραση στο κριτήριο γένους για τους στρατιωτικούς
Κύπρος
Συμβιβασμοί και καραμπόλες στο νέο υπουργικό
Επανέναρξη συνομιλιών με Μπαν Κι Μουν
Άλλες ειδήσεις
Πέθανε 92 χρόνων ο Γιώργος Τσαπόγας