Έντυπη Έκδοση

Πάρκα αντί για χώρους στάθμευσης

ΣΗΜΕΡΑ ο κανόνας θέλει τα αυτοκίνητα να κάνουν δύσκολη τη ζωή των πεζών. Δεν αποκλείεται όμως να αντιστραφούν οι όροι και ένα μέρος του δημόσιου χώρου να επιστρέψει στους πολίτες σε υποβαθμισμένες γειτονιές της πρωτεύουσας.

Η βασική ιδέα, που φιλοδοξεί να καταργήσει σταυροδρόμια ανάμεσα σε οδούς μικρής κυκλοφοριακής αξίας και να τα μετατρέψει σε κοινόχρηστους χώρους, ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι μια απλή και κυρίως φθηνή λύση, αφού είναι απαλλαγμένη από τα μεγάλα κονδύλια που απαιτούν οι απαλλοτριώσεις. Περιέχει όμως και μεγάλες δυσκολίες, γιατί με κάποιο μαγικό τρόπο πρέπει να ξεβολευτούν οι οδηγοί αναζητώντας αλλού θέσεις στάθμευσης. Ο διαγωνισμός, με τον γενικό τίτλο «Αρχιτεκτονική Χ4», προκηρύχθηκε στα τέλη του 2010 και 120 ομάδες νέων αρχιτεκτόνων κατέθεσαν τις προτάσεις τους, φέρνοντας μια γεύση από το μέλλον με αρκετή δόση ουτοπίας. Γωνιές πράσινου, χώροι για ποδήλατο, τζόκινγκ και σκέιτ, μικρά καθιστικά, σε ευφάνταστες παραλλαγές, προβλέπουν οι περισσότερες προτάσεις που διακρίθηκαν. Κοινός παρονομαστής το προβάδισμα στη φύση, με την έντονη παρουσία δένδρων και ελάχιστο έως ανύπαρκτο μπετόν. Μέσα στον Μάρτιο όλες οι προτάσεις που υπεβλήθησαν θα παρουσιαστούν στο κοινό, με την ελπίδα να μη μείνουν στα «θα» των αρμοδίων.

«Το ζητούμενο δεν ήταν να "ωραιοποιήσουμε" την πραγματικότητα με πλαστική εγχείρηση, αλλά να δημιουργήσουμε μια πόλη βιώσιμη, ζωντανή, που να δίνει ενέργεια στους κατοίκους» επισημαίνει η Στέλλα Παντελιά, που μαζί με τους Κ. Παπαδημητρακόπουλο και Jordi Barri απέσπασαν ένα από τους ισότιμους επαίνους του διαγωνισμού. Οραματίστηκαν το Νέο Οικοδομικό Τετράγωνο (ΝΟΤ) που θα προκύψει από την ενοποίηση τεσσάρων γετονικών τετραγώνων και την κατάργηση των δρόμων που δεν θα μετραπούν απλώς σε πεζόδρομους. Δημιουργούν έναν αστικό παράδεισο, ένα περιτειχισμένο κήπο που λειτουργεί ως ασπίδα στο αφιλόξενο περιβάλλον και εξασφαλίζει την άνετη πρόσβαση σε κοινωφελείς εστίες, όπως παιδικός σταθμός και βιβλιοθήκη.

Η βραβευμένη ιδέα «e_co_llectiva» της Κατερίνας Πέτσιου και του Αθανάσιου Πολυζωίδη παίζει με τις έννοιες της οικολογίας, της συνεργασίας και των νέων τεχνολογιών. Επέλεξαν το σταυροδρόμι που δημιουργείται από τις οδούς Φυλής και Σμύρνης για να στήσουν την ξύλινη πλατφόρμα τους, που διατρέχει ολόκληρη την υπό ανάπλαση περιοχή. Συνορεύει με μικρά αστικά αγροτεμάχια, με οπωροφόρα και καλλιέργειες στη διάθεση του κοινού.

Δένδρα και άνθρωποι παύουν να είναι κομπάρσοι και μετρέπονται σε πρωταγωνιστές της πόλης, στη βραβευμένη πρόταση της Ανδρονίκης Γιαννάτου. Εστίασε το ενδιαφέρον της στις οδούς Σάμου, Χίου και Ψαρρών, στην περιοχή του σταθμού Λαρίσης, που συγκεντρώνει μικρά καταστήματα, εκκλησία, αλλά και παραμελημένες γωνιές για μαθητές και ζωόφιλους. «Δημιουργούν μια γειτονιά που αντιστέκεται και επιβιώνει στα δύσκολα» εξηγεί και πιστεύει πως «η φύση είναι η μήτρα, το πρώτο μας σπίτι». Ο δρόμος μεταμορφώνεται σε αυλή με κατακόκκινο σφάνδαμο, μοβ γιακράντα, μπορντό δένδρο του Ιούδα και καρποφόρα.

Ενα εργαστήριο γειτονιάς, που λειτουργεί ως αφορμή για τη συνάντηση των κατοίκων, επινόησε η ομάδα της Στυλιανής Δαούτη, των Γιώργου Μητρούλια και Μιχαήλ Ιωάννη Ραυτόπουλου για το «σταυρό» των οδών Φυλής και Ολυμπίας, στα Κάτω Πατήσια. «Ρωγμές» στο τσιμέντο της πρωτεύουσας σχεδίασαν η Θάλεια Βογιατζόγλου και ο Θάνος Μπαμπανέλος. Το κεντρικό πράσινο διακλαδώνεται στον γειτινικό αστικό ιστό και λειτουργεί ως δίκτυο για την προσέλκυση των πολιτών στο δημόσιο χώρο.

Τα πέντε ισότιμα βραβεία απονεμήθηκαν από ομάδα καθηγητών της αρχιτεκτονικής, αποτελούμενη από τους Ανδρέα Κούρκουλα (Ε.Μ. Πολυτεχνείο), Γιάννη Πεπόνη (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Τζόρτζια, ΗΠΑ), Νίκο Κτενά (Αρχιτεκτονική Σχολή Μετρίτσιο, Ελβετία), Γιώργο Τζιρτζικάκη (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Ρένα Σακελλαρίδου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Γιάννη Αίσωπο (Πανεπιστήμιο Πάτρας) και τον Χαρίλαο Τζαννετάκη από την Εθνική Τράπεζα που ήταν ο χορηγός του διαγωνισμού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Αρχιτεκτονική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Μια ταινία χωρίς έξοδα
Η απεργία των γυναικών
Οικογενειακές υποθέσεις
Θέατρο
Οι λογοτέχνες στη σκηνή
«Θερμοκήπιο» γραφειοκρατίας
Η κρίση της αναπαράστασης
Χορός
«Μέσα» στην πρόβα
Εικαστικά
Η Ελλάδα μετά το φολκλόρ
Η δική τους Αφρική
Αρχιτεκτονική
Πάρκα αντί για χώρους στάθμευσης
Μοναχικές απώλειες
Η θανάσιμη μοναξιά του καλλιτέχνη
Μουσική
Οι χαμένοι, διάσημοι δίσκοι του ροκ
Φωνή σε μια ξεχασμένη γλώσσα
Το τραγούδι της ερήμου
Λογοτεχνία
Μυθιστορήματα, προοίμια εξεγέρσεων
Διαβάζοντας ελληνικά στο Παρίσι
Ο Εκο στο μάτι του κυκλώνα
Ενας ποιητής απέναντι στον Στάλιν
Το ανεξάντλητο '21