Έντυπη Έκδοση

Εμείς κι Ε.Σ.Υ.

ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ακούσει κατά καιρούς για τα δημόσια νοσοκομεία. Σπάνια όμως μαθαίνουμε λεπτομέρειες εκ των έσω - και μάλιστα από έναν γιατρό. Που συν τοις άλλοις διαθέτει και καλής ποιότητας χιούμορ.

Το μαρτυρά κι ο τίτλος της νέας ταινίας του Σωτήρη Γκορίτσα: «Απ' τα κόκαλα βγαλμένα» (που παραπέμπει βέβαια στα λεγόμενα «φακελάκια»). Ο σκηνοθέτης βασίστηκε στο ομότιτλο μυθιστόρημα («Κέδρος») του ορθοπεδικού Γιώργου Δενδρινού, τον οποίο γνώρισε σε νοσοκομείο ύστερα από ένα τροχαίο.

Η ταινία (στα σινεμά από την Πέμπτη), που γυρίστηκε σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής με ένα πολυπρόσωπο καστ καλών ηθοποιών (Μ. Χατζησάββας, Δ. Ημελλος, Γ. Σκιαδαρέσης κ.ά.) και πρωταγωνιστή τον Αργύρη Ξάφη, απέσπασε οκτώ υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο Γκορίτσας προσέθεσε κάποια νέα πρόσωπα και διάνθισε την πλοκή με άλλα δικά του -περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένα- περιστατικά. Ευτυχώς όμως κράτησε πολλές από τις σπαρταριστές σκηνές του βιβλίου, που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα: κάποια στιγμή ο ήρωας, ένας νεοδιορισμένος ορθοπεδικός, καλείται να καλύψει στην εφημερία του έναν πλαστικό χειρουργό που εκείνη την ώρα παίζει χαρτιά. Και αναγκάζεται να ράψει ο ίδιος το κομμένο αφτί ενός ασθενή!

Σε κάποια άλλη σκηνή, ένας διευθυντής ορθοπεδικής κλινικής, όταν βλέπει πως η συγγενής μιας ασθενούς δεν δίνει με τίποτα φακελάκι, την εκβιάζει λέγοντάς της πως την εγχείρηση θα πραγματοποιήσει ένας άπειρος αφρικανός ειδικευόμενος...

Ο Γκορίτσας κατάφερε να αποδώσει τη χαοτική, ζαλιστική αίσθηση ενός τυπικού ελληνικού νοσοκομείου, ενσωματώντας στην ταινία του και τα διάφορα «παράσιτα» που κατοικοεδρεύουν εκεί παρέχοντας λ.χ. «εκδουλεύσεις» σε ασθενείς. Δεξιός νεφρός για μεταμόσχευση σε τιμή ευκαιρίας, αριστερό άρβυλο από προσφάτως ακρωτηριασθέντα σε άριστη κατάσταση, θαυματουργά λείψανα, ιατρομεσίτες, βαποράκια...

Τώρα το αν όντως κάποιοι ασθενείς φέρνουν «βίζιτες» στο θάλαμο νοσηλείας μένει να διευκρινιστεί. Εστω και χωρίς αυτές, το σκηνικό στο ΕΣΥ παραμένει σουρεαλιστικό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Ατζέντα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Μια ταινία χωρίς έξοδα
Η απεργία των γυναικών
Οικογενειακές υποθέσεις
Θέατρο
Οι λογοτέχνες στη σκηνή
«Θερμοκήπιο» γραφειοκρατίας
Η κρίση της αναπαράστασης
Χορός
«Μέσα» στην πρόβα
Εικαστικά
Η Ελλάδα μετά το φολκλόρ
Η δική τους Αφρική
Αρχιτεκτονική
Πάρκα αντί για χώρους στάθμευσης
Μοναχικές απώλειες
Η θανάσιμη μοναξιά του καλλιτέχνη
Μουσική
Οι χαμένοι, διάσημοι δίσκοι του ροκ
Φωνή σε μια ξεχασμένη γλώσσα
Το τραγούδι της ερήμου
Λογοτεχνία
Μυθιστορήματα, προοίμια εξεγέρσεων
Διαβάζοντας ελληνικά στο Παρίσι
Ο Εκο στο μάτι του κυκλώνα
Ενας ποιητής απέναντι στον Στάλιν
Το ανεξάντλητο '21