Έντυπη Έκδοση

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, χωρίς πρωταγωνιστή ή κεντρικό θέμα, αφηγείται η Μαρία Γρηγοριάδη με τα ακρυλικά και λάδια μεγάλων διαστάσεων στην έκθεση «"Togetherness". Η χαρά της συνύπαρξης», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη στην αίθουσα τέχνης Μέδουσα (Ξενοκράτους 7). «Μέσα από ατέρμονη πάλη και κατάθεση ψυχής, διασκεδαστική, σαρκοβόρα ενίοτε, το ίδιο το τελάρο αποφασίζει ερήμην σου, τι κρατά και τι απορρίπτει», όπως σημειώνει η ζωγράφος. «Ο παραμορφωτικός καθρέφτης της ζωγραφικής είναι ο τρόπος μου για να κατανοώ την πραγματικότητα. Σημαίνει, πολεμώ, αντέχω, αντιστέκομαι». Μέχρι τις 21 Μαΐου.

ΔΕΙΤΕ

* Η πρώτη ατομική έκθεση της Μαρίας Παριανού εγκαινιάζεται την Τρίτη στην a.antonopoulou.art (Αριστοφάνους 20). Ογκοι κτιρίων συνωστίζονται ασφυκτικά στο τελάρο της, δημιουργώντας τη χαοτική κατάσταση των μεγαλουπόλεων, όπου οι άνθρωποι παγιδεύονται, βιώνοντας αδιέξοδα.

* Οπτική ποίηση στον «Τεχνοχώρο» (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη). Η ομαδική έκθεση «Η καθημερινότητα μέσα από τον καθρέπτη» που εγκαινιάζεται την Τετάρτη, συνδυάζει κείμενο και εικόνα. Επικεντρώνεται στο «έξω», αυτό που ζούμε ή που νομίζουμε ότι ζούμε και το «μέσα», στον καθρέφτη της ψυχής. Συμμετέχουν οι: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Γιούλια Γαζετοπούλου, Κωστής (Τριανταφύλλου), Μιχαήλ Μήτρας, Ερση Σωτηροπούλου, Στάθης Χρυσικόπουλος, Τηλέμαχος Χυτήρης, κ.ά.

* Με εκρήξεις χρωμάτων στο τελάρο ο δανός καλλιτέχνης εκφράζει την εσωτερική του αγωνία για την εποχή που ζούμε αλλά και τη διέξοδο που προσφέρει η δημιουργία. Στην αίθουσα «Καπλανών 5» μέχρι τις 2/4 (Καπλανών 5 και Μασσαλίας).

* Από τη ραψωδία της «Οδύσσειας» γνωστή ως «Νέκυια» εμπνέονται η Πάολα Παλαβίδη και ο Γιάννης Κολιόπουλος, για να απεικονίσουν με τη ζωγραφική και τη γλυπτική τους μεταφορικά και προφητικά τη ζωή των ανθρώπων που πέφτουν θύματα των πράξεών τους και καταρρέουν. Ενας ζοφερός παιχνιδότοπος που θυμίζει Ιερώνυμο Μπος είναι το σκηνικό που στήθηκε στην γκαλερί Qbox (Αρμοδίου 10), μέχρι τις 29/4.

* «11 +-./...μια ιστορία αγάπης στον Ενδιάμεσο Χρόνο./» ζωγραφίζει η Ελλη Γρίβα, με την ιδιαίτερη εξπρεσιονιστική γραφή της και με έμπνευση το κάθε άλλο παρά απρόσωπο, κατά την άποψή της, facebook. Στον «Αστρολάβο» (Ξανθίππου 11) μέχρι τις 2/4.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ στον ρεθύμνιο εικαστικό Νίκο Αλεξίου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, είναι η επίκαιρη έκθεση με θέμα τη μετανάστευση, «Οι δρόμοι του μετά», στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο Ρέθυμνο.

Το έργο του Κανιάρη «Μετανάστης», δανεισμός της γκαλερί Καλφαγιάν, ανήκει στην περίοδο της μετανάστευσης που επέβαλε η επτάχρονη δικτατορία. Τα έργα των κύπριων καλλιτεχνών, Γιούλας Χατζηγεωργίου και Αντρέα Σάββα, άκρως ευαισθητοποιημένων στο ζήτημα της βίαιης αποχώρησης, εκτέθηκαν πρώτη φορά στους Δελφούς και θα εκτεθούν στη συνέχεια στην Ελευσίνα και την Κύπρο.

«Ο Ελληνας ξέρει καλά το πρόβλημα και τις δυσκολίες του αφού υπήρξε οικονομικός μετανάστης πότε στην Αμερική, πότε στην Αυστραλία αλλά και πολιτικός μετανάστης στη διάρκεια της επταετίας της χούντας», επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Μαραγκού, καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

«Οι έλληνες καλλιτέχνες, πάλι, μετανάστες σε τόπους επιβίωσης στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες ή ανάγκης συλλογής ερεθισμάτων στις δεκαετίες από το 1960 και ύστερα και έως την ισχυροποίηση της παρουσίας του Διαδικτύου, δημιούργησαν και ενίοτε επέβαλαν το έργο τους, στο πλαίσιο της νεωτερικότητας και των κινημάτων που εκφράστηκαν μετά το μοντερνισμό».

ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

ΕΡΓΑ μερικών από τους σημαντικότερους έλληνες ζωγράφους διαφορετικών γενεών θα εκτεθούν από τη Δευτέρα στο κτίριο της Ελληνογερμανικής Αγωγής, στην Παλλήνη. Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν τα εκπαιδευτήρια, γιορτάζοντας τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή τους.

Θα παρουσιαστούν πρωτότυπα έργα των Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Τσαρούχη, Βασιλείου, Τέτση, Μυταρά, Φασιανού, Σπεράντζα, Πρέκα, Στεφάνου, Πατρικαλάκι, Παρμακέλη, Αρμακόλα, Λάμπερτ και Ράμμου, εικαστικών δηλαδή που, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν συμμετάσχει σε εκθέσεις του σχολείου. Την επιμέλεια της έκθεσης, που θα διαρκέσει ώς τις 6 Απριλίου, έχει η κριτικός Αθηνά Σχινά, η οποία και θα μιλήσει τη βραδιά των εγκαινίων.

ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ

«DISTANT Cousins» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας των Ζωής Καραμανή και Θοδωρή Βρανά που εγκαινιάζεται την Πέμπτη στο ισόγειο της οδού Βλαχάβα 6 (Μοναστηράκι). Η αγάπη των δυο φωτογράφων για τις αθλητικές δραστηριότητες στο βουνό αποτελούν έναυσμα καλλιτεχνικής αλληλεπίδρασης.

Ο Θοδωρής Βρανάς έχει στο ενεργητικό του επαγγελματικές φωτογραφίσεις χειμερινών αθλημάτων από το 2003. Η Ζωή Καραμανή φωτογραφίζει τη γυναίκα εν δράσει (στήνοντας τραμπολίνα στο βουνό και τοποθετώντας χορεύτριες να ακροβατούν απάνω τους). Το αποτέλεσμα είναι ο θεατής να θαυμάζει την ανθρώπινη κίνηση που εμπνέει η δυναμική του βουνού.

Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ

«ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ κόσμημα του κόσμου, που όμοιό του μετά βίας θα κατόρθωναν να φτιάξουν όλοι οι χριστιανοί βασιλείς μαζί». Με αυτά τα λόγια, ο βασιλιάς Πέτρος Δ' της Αραγωνίας έκανε την πρώτη αισθητική αποτίμηση για την Ακρόπολη των Αθηνών.

Φέτος συμπληρώνονται 700 χρόνια καταλανο-αραγωνικής παρουσίας στην Αθήνα. Το Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23) συνδιοργανώνει με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Μεσογείου την έκθεση «Μια θάλασσα από νόμους», θέλοντας να αναδείξει τη δημιουργία της ποικίλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μεσόγειο.

Παρουσιάζονται πρώτη φορά στην Ελλάδα χειρόγραφα, ντοκουμέντα, κώδικες, νομίσματα, χάρτες εκείνης της περιόδου, καθώς και η εξαιρετική τοιχογραφία του 15ου αι. «Παναγία των Καταλανών». Η έκθεση πλαισιώνεται από κύκλο διαλέξεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Ατζέντα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Μια ταινία χωρίς έξοδα
Η απεργία των γυναικών
Οικογενειακές υποθέσεις
Θέατρο
Οι λογοτέχνες στη σκηνή
«Θερμοκήπιο» γραφειοκρατίας
Η κρίση της αναπαράστασης
Χορός
«Μέσα» στην πρόβα
Εικαστικά
Η Ελλάδα μετά το φολκλόρ
Η δική τους Αφρική
Αρχιτεκτονική
Πάρκα αντί για χώρους στάθμευσης
Μοναχικές απώλειες
Η θανάσιμη μοναξιά του καλλιτέχνη
Μουσική
Οι χαμένοι, διάσημοι δίσκοι του ροκ
Φωνή σε μια ξεχασμένη γλώσσα
Το τραγούδι της ερήμου
Λογοτεχνία
Μυθιστορήματα, προοίμια εξεγέρσεων
Διαβάζοντας ελληνικά στο Παρίσι
Ο Εκο στο μάτι του κυκλώνα
Ενας ποιητής απέναντι στον Στάλιν
Το ανεξάντλητο '21