Έντυπη Έκδοση

«ΒΟΗΘΕΙΑ» ΥΨΟΥΣ 70-80 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Πορτογαλία στο χείλος του μηχανισμού

Η αντιπολίτευση μπορεί να ανέτρεψε πριν από λίγες μέρες την κυβέρνηση, όμως και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν στις Βρυξέλλες να πάρουν σκληρά δημοσιονομικά μέτρα

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στη εβδομάδα ο πορτογάλος πρόεδρος Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, μετά την απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μη συναινέσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας,

Η προεκλογική περίοδος που θα διαρκέσει τουλάχιστον 55 ημέρες, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα.

Ο παραιτηθείς σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζοσέ Σόκρατες θα εκτελεί έως την εκλογή της νέας κυβέρνησης χρέη προσωρινού πρωθυπουργού, καθώς η Πορτογαλία έχει ανοικτά οικονομικά ζητήματα.

Εως την περασμένη Παρασκευή τα πολιτικά κόμματα στην Πορτογαλία αρνούνταν ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι τόσο άσχημη ώστε χρειάζεται τη στήριξη της Ε.Ε., ακόμη και του ΔΝΤ. Εκπρόσωποι της πορτογαλικής πλευράς ισχυρίζονταν ότι ούτε το έλλειμμα αλλά ούτε και το χρέος της χώρας είναι στα επίπεδα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, καθώς το τραπεζικό της σύστημα παραμένει υγιές και δεν αντιμετώπισε τη «φούσκα» της αύξησης των τιμών στην αγορά ακινήτων.

Οικονομικοί αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι η Πορτογαλία δεν είναι σε θέση να αποφύγει το μηχανισμό στήριξης, λέγοντας ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά σ' ένα χρόνο και είναι θέμα χρόνου το πότε οι Πορτογάλοι θα περάσουν από "το στάδιο της άρνησης" στην πραγματικότητα».

Αλλωστε, τα νέα μέτρα λιτότητας που επιχείρησε να περάσει από το Κοινοβούλιο την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση Σόκρατες, στο βωμό των οποίων θυσιάστηκε η κυβέρνησή του, αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της αδύναμης οικονομίας. Τόσο ο Σόκρατες όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία, δεσμεύτηκαν στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ότι θα δεχτούν την εφαρμογή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων ώστε να πάρουν την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών ότι εάν η Πορτογαλία ζητήσει τη βοήθεια της Ε.Ε. είναι έτοιμοι να την παρέχουν. Μια «βοήθεια» που υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 70-80 δισ. ευρώ και ενώ η εμπιστοσύνη των αγορών στην πορτογαλική οικονομία υποβαθμίζεται καθημερινά, με τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της να κυμαίνονται ήδη στο 7,6%.

Σε μια πρωτοφανή «παρέμβαση» στην πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Πορτογαλία, η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο, χαρακτήρισε αξιολύπητη την πορτογαλική αντιπολίτευση που απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης Σόκρατες για δημοσιονομικές περικοπές και αύξηση φόρων.

«Αυτό που χρειάζεται η Πορτογαλία είναι συνέπεια, συναίνεση και αναδιάρθρωση. Χθες (ημέρα παραίτησης της κυβέρνησης) έδειξαν πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Πορτογαλία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
Τι δώσαμε, τι πήραμε
Το παρασκήνιο και οι... συμβιβασμοί
Πέρασαν όλα όσα ήθελε η Μέρκελ
Μετεξεταστέοι οι Ιρλανδοί στις Βρυξέλλες
«Η ύφεση θα σας φέρει στα πρόθυρα εμφυλίου»
«Ονειδος η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη»
Τρεις προκλήσεις εντός των τειχών
Για το ίδιο θέμα
Τι δώσαμε, τι πήραμε
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
Τι δώσαμε, τι πήραμε
Το παρασκήνιο και οι... συμβιβασμοί
Πέρασαν όλα όσα ήθελε η Μέρκελ
Πορτογαλία στο χείλος του μηχανισμού
Μετεξεταστέοι οι Ιρλανδοί στις Βρυξέλλες
«Η ύφεση θα σας φέρει στα πρόθυρα εμφυλίου»
«Ονειδος η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη»
Τρεις προκλήσεις εντός των τειχών
Σκάνδαλο υποβρυχίων
Τα γερμανικά υποβρύχια πάνε... Βουλή
Ερευνα ΣΔΟΕ
Ψάχνουν καταθέσεις στην Ελβετία
Ιδιωτικοποίηση Αγροτικής
Υποθηκευμένο στην ΑΤΕ 70% της αγροτικής γης
Συνέντευξη: Αννα Διαμαντοπούλου
«Οι τράπεζες δεν στηρίζουν την πραγματική οικονομία»
Νέα Δημοκρατία
Απασφάλισαν οι γαλάζιοι τομεάρχες
Στη φόρα τηλεγραφήματα και... απωθημένα
ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο
Κόβουν οικόπεδα στην ελληνική ΑΟΖ
ΟΠΑΠ
50.000 ευρώ για... δωρεάν υπηρεσίες
Siemens και Greek Statistics
Εμπρός στο δρόμο της παραγραφής
Επίθεση βάσει σχεδίου
Μέγας ευεργέτης του ΣΥΡΙΖΑ ο... Πάγκαλος