Έντυπη Έκδοση

ΣΤΡΟΦΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Τρεις προκλήσεις εντός των τειχών

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, πιθανός ένας ανασχηματισμός στα μέσα Απριλίου, έντονος προβληματισμός στο μέγαρο Μαξίμου για τις αποδοκιμασίες κατά κυβερνητικών στελεχών

Εχουν περάσει μόλις 18 μήνες από τις μέρες της προεκλογικής «αποθέωσης» για τον Γ. Παπανδρέου και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όμως το κλίμα έχει αλλάξει δραματικά. Σήμερα κάποιοι από τους υπουργούς σκέφτονται ακόμη και να χρησιμοποιούν ομάδες προστασίας όταν κατεβαίνουν στο λαό. Εχουν περάσει μόλις 18 μήνες από τις μέρες της προεκλογικής «αποθέωσης» για τον Γ. Παπανδρέου και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όμως το κλίμα έχει αλλάξει δραματικά. Σήμερα κάποιοι από τους υπουργούς σκέφτονται ακόμη και να χρησιμοποιούν ομάδες προστασίας όταν κατεβαίνουν στο λαό. Η Ευρώπη αποφάσισε, όπως τέλος πάντων αποφάσισε, η Ελλάδα πήρε όσα μπορούσε να πάρει τη δεδομένη στιγμή, οι προβολείς στρέφονται προς την Πορτογαλία και σε δεύτερο επίπεδο προς την Ισπανία, ίσως και την Ιταλία, και τώρα ο πρωθυπουργός πρέπει να εστιάσει την προσοχή του στα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία, στο πολιτικό σύστημα και στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτή είναι η εκτίμηση συνεργατών του Γ. Παπανδρέου με το σκεπτικό ότι οι μάχες τελικώς κρίνονται στο εσωτερικό. Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, ο κ. Παπανδρέου πρέπει να αναμετρηθεί με τρεις προκλήσεις: με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προωθήσει τα νέα μέτρα για τα οποία δεσμεύθηκε στους δανειστές μας· με το έλλειμμα συντονισμού και τις αιτίες που παράγουν διαρκώς εντάσεις μεταξύ των μελών της κυβέρνησης· και με τα κινήματα ανυπακοής, τις διαμαρτυρίες και τους προπηλακισμούς κατά υπουργών του.

- Σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Παπανδρέου, πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, όπως και του δημοψηφίσματος. Στην παρούσα φάση όσοι εισηγούνται κάλπες ή δημοψήφισμα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Φαίνεται επίσης ότι το μέγαρο Μαξίμου δεν συμφωνεί με την πρόταση να περάσει το σύμφωνο του ευρώ από τη Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία (180), παρά το γεγονός ότι αρκετοί υπουργοί τάσσονται υπέρ αυτής της γραμμής (Ρέππας, Σκανδαλίδης, Σηφουνάκης, Μπεγλίτης). Οσοι είναι αντίθετοι επισημαίνουν ότι, «αφού για το μείζον, που ήταν το μνημόνιο, πήγαμε στο 151, δεν μπορούμε για το έλασσον να πάμε στο 180. Χώρια που, αν δεν τα καταφέρουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να προκηρύξουμε εκλογές».

- Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, η επίσημη πληροφόρηση επιμένει ότι «ο πρωθυπουργός δεν το σκέφτεται». Ωστόσο η κοινή λογική, την οποία επικαλούνται υπουργοί και κορυφαία κομματικά στελέχη, λέει ότι, «αφού ο Παπανδρέου έχει διαπιστώσει τις δυσλειτουργίες της κυβέρνησής του, κάτι πρέπει να κάνει για να τις θεραπεύσει. Κι αυτό το κάτι, αν αποκλείσουμε τις πρόωρες εκλογές, είναι ο ανασχηματισμός, ο οποίος πρέπει να γίνει σύντομα, γιατί η φημολογία σέρνεται επί καιρό προκαλώντας αρρυθμίες στην κυβέρνηση».

Ολα τα σχετικά σενάρια που κυκλοφορούν, κυρίως από κυβερνητικούς παράγοντες, συμφωνούν σ' ένα πράγμα: υπό κανονικές συνθήκες δεν απειλείται η θέση του οικονομικού επιτελείου (Παπακωνσταντίνου, Σαχινίδης). Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν περίπου βέβαιο ότι το οικονομικό επιτελείο θα ενισχυθεί με αναπληρωτή υπουργό, πιθανότατα και με υφυπουργό, στους οποίους θα ανατεθούν η εποπτεία για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού και η παρακολούθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Προσφορότερος χρόνος για τον ανασχηματισμό είναι, σύμφωνα με τις προβλέψεις συνεργατών του πρωθυπουργού, το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου. Κι αυτό γιατί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός η κυβέρνηση πρέπει να στείλει στις Βρυξέλλες το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει τις περικοπές δαπανών ανά υπουργείο, τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση και το σχεδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Οι «τροϊκανοί» θα κάνουν τις παρατηρήσεις τους και το τελικό κείμενο θα εγκριθεί μέχρι τις 15 Απριλίου από το υπουργικό συμβούλιο.

- Τα συνεχή περιστατικά με τις αποδοκιμασίες του πρωθυπουργού και πρωτοκλασάτων υπουργών από πολίτες απασχολούν έντονα την κυβέρνηση. Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους υφισταμένους του να μην φοβούνται να βγουν στον λαό, αλλά το κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ των υπουργών την Πέμπτη ήταν το ενδεχόμενο να βρεθούν απέναντι σε διαμαρτυρόμενους την ημέρα της παρέλασης. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν έχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων και ότι θα περιοριστεί στον στιγματισμό αυτών των πρακτικών, χρεώνοντάς τες πρωτευόντως στον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως σε δεξιούς και ακροδεξιούς κύκλους.

Η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου (σελ. 14), τονίζει ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να ηγηθεί του εκτροχιασμού της δημόσιας ζωής». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Ευθυμίου αναφέρει ότι αυτές οι συμπεριφορές παραπέμπουν στη «στρατηγική των αντιτιθέμενων εξτρεμισμών» και αναρωτιέται: «Αν αύριο εκατό πολίτες που ανήκουν στη "Χρυσή Αυγή" μπουν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, σπάσουν έπιπλα και βρίσουν όσους είναι μέσα, είναι μορφή πάλης αυτή για τον ΣΥΡΙΖΑ;» (Real FM, 24/3/2011). Από την πλευρά του ο υπουργός αναπληρωτής Αμυνας Π. Μπεγλίτης, που ήταν δίπλα στον πρωθυπουργό όταν πολίτες της Σύρου τον αποδοκίμασαν, υποστηρίζει ότι «πρέπει να κόψουμε με το μαχαίρι όλα αυτά τα φαινόμενα, γιατί απειλούν να πλήξουν την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσουν αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού» (Ράδιο 9, 22/3/2011).

Η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό θα συνεχιστεί, γιατί στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι στριμώχνουν την Κουμουνδούρου εμφανίζοντάς την να υποθάλπει τις βιαιότητες: «Θα καλούμε συνεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδοκιμάζει με σαφήνεια. Οσο δεν το κάνει ή το κάνει με μισόλογα του τύπου "ναι μεν αλλά", τόσο θα εκτίθεται». Το ανησυχητικό πάντως είναι ότι ορισμένα κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει να ερωτοτροπούν με μια επικίνδυνη ιδέα: να δημιουργηθούν ομάδες προστασίας από μέλη του ΠΑΣΟΚ που θα συνοδεύουν τους υπουργούς και θα εμποδίζουν τις συγκεντρώσεις αντιφρονούντων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
Τι δώσαμε, τι πήραμε
Το παρασκήνιο και οι... συμβιβασμοί
Πέρασαν όλα όσα ήθελε η Μέρκελ
Πορτογαλία στο χείλος του μηχανισμού
Μετεξεταστέοι οι Ιρλανδοί στις Βρυξέλλες
«Η ύφεση θα σας φέρει στα πρόθυρα εμφυλίου»
«Ονειδος η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη»
Για το ίδιο θέμα
Τι δώσαμε, τι πήραμε
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
Τι δώσαμε, τι πήραμε
Το παρασκήνιο και οι... συμβιβασμοί
Πέρασαν όλα όσα ήθελε η Μέρκελ
Πορτογαλία στο χείλος του μηχανισμού
Μετεξεταστέοι οι Ιρλανδοί στις Βρυξέλλες
«Η ύφεση θα σας φέρει στα πρόθυρα εμφυλίου»
«Ονειδος η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη»
Τρεις προκλήσεις εντός των τειχών
Σκάνδαλο υποβρυχίων
Τα γερμανικά υποβρύχια πάνε... Βουλή
Ερευνα ΣΔΟΕ
Ψάχνουν καταθέσεις στην Ελβετία
Ιδιωτικοποίηση Αγροτικής
Υποθηκευμένο στην ΑΤΕ 70% της αγροτικής γης
Συνέντευξη: Αννα Διαμαντοπούλου
«Οι τράπεζες δεν στηρίζουν την πραγματική οικονομία»
Νέα Δημοκρατία
Απασφάλισαν οι γαλάζιοι τομεάρχες
Στη φόρα τηλεγραφήματα και... απωθημένα
ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο
Κόβουν οικόπεδα στην ελληνική ΑΟΖ
ΟΠΑΠ
50.000 ευρώ για... δωρεάν υπηρεσίες
Siemens και Greek Statistics
Εμπρός στο δρόμο της παραγραφής
Επίθεση βάσει σχεδίου
Μέγας ευεργέτης του ΣΥΡΙΖΑ ο... Πάγκαλος