Έντυπη Έκδοση

Τα γερμανικά υποβρύχια πάνε... Βουλή

Θέμα ημερών θεωρείται η αποστολή της δικογραφίας των υποβρυχίων στη Βουλή. Μετά την κλήση 37 ατόμων, μη πολιτικών προσώπων, ως υπόπτων, η εισαγγελέας πρωτοδικών Π. Παπανδρέου, με έγγραφό της, ζητάει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε να σταλεί ο φάκελος στη Βουλή, καθώς η δικαστική έρευνα σκόνταψε σε δύο τουλάχιστον υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που την περίοδο 1999-2002 ενέκριναν τις απευθείας αναθέσεις των επίμαχων συμβάσεων, ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση κατέχει ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Ολα τα τυχόν αδικήματα έχουν βέβαια παραγραφεί (πλην του ξεπλύματος).

Συγκεκριμένα, το εισαγγελικό έγγραφο κατονομάζει (με πλήρη αναφορά του ονόματός του), τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και φωτογραφίζει τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Επί των ημερών του πρώτου (11-12-1998) αναφέρεται ότι υπεγράφη, με απευθείας ανάθεση στη συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία Ferrostaal, σύμβαση παραγγελίας τριών υποβρυχίων και ενός option (σύμβαση Αρχιμήδης), συνολικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ. Η σύμβαση ανατέθηκε στη Ferrostaal με απόφαση του τότε υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου (11-12-1998), η οποία εγκρίθηκε λίγο αργότερα (26-2-1999) από το ΚΥΣΕΑ.

Επί των ημερών του δευτέρου υπεγράφη (από τον τότε διευθυντή εξοπλισμών), η σύμβαση Ποσειδών για τον εκσυγχρονισμό των τριών υποβρυχίων και την ενεργοποίηση του option, συνολικής αξίας 826 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση αυτή, που αποτελούσε επέκταση της προηγουμένης, υπεγράφη στις 31-5-2002 ύστερα από έγκριση επίσης του ΚΥΣΕΑ.

Στην ενεργοποίηση των ποινικών διαδικασιών συνέβαλε και απόφαση του ειρηνοδικείου Μονάχου, πριν από ένα χρόνο, στην οποία αναφέρεται ότι η γερμανική εταιρεία Ferrostaal κατέβαλε στον εφοπλιστή Μ. Μαντατό από τις 18-5-2000 έως και το 2003, ποσό 72,47 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με την απόφαση, την ίδια περίοδο φέρεται ότι καταβλήθηκαν είτε μέσω της εταιρείας ΜΙΕ του κ. Μαντατού είτε απευθείας, 25,3 εκατ. ευρώ στην εταιρεία συμβούλων Dolmarton, η οποία ανήκει στον δρ Αλ. Αβατάγγελο. Τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων αυτών χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με το γερμανικό δικαστήριο, για συγκάλυψη μιζών.

Οπως αναφέρεται, με σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ των εκπροσώπων της Ferrostaal και του κ. Αβαταγγέλου και η οποία είχε κατατεθεί σε θυρίδα της UBS στη Ζυρίχη, η Dolmorton συμφώνησε να λαμβάνει, για παροχή υπηρεσιών, προμήθεια 6,5% επί της αξίας κάθε σύμβασης που θα υπογραφόταν (το ποσοστό μειώθηκε αργότερα στο 4,5%) και 2,5% για κάθε περαιτέρω ανάθεση.

Το ενδιαφέρον πάντως των δικαστικών αρχών, μετά και το αρχικό πόρισμα του ΣΔΟΕ, επικεντρώνεται στην περαιτέρω διερεύνηση των επίμαχων λογαριασμών όσων εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Βουλή
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
Τι δώσαμε, τι πήραμε
Το παρασκήνιο και οι... συμβιβασμοί
Πέρασαν όλα όσα ήθελε η Μέρκελ
Πορτογαλία στο χείλος του μηχανισμού
Μετεξεταστέοι οι Ιρλανδοί στις Βρυξέλλες
«Η ύφεση θα σας φέρει στα πρόθυρα εμφυλίου»
«Ονειδος η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη»
Τρεις προκλήσεις εντός των τειχών
Σκάνδαλο υποβρυχίων
Τα γερμανικά υποβρύχια πάνε... Βουλή
Ερευνα ΣΔΟΕ
Ψάχνουν καταθέσεις στην Ελβετία
Ιδιωτικοποίηση Αγροτικής
Υποθηκευμένο στην ΑΤΕ 70% της αγροτικής γης
Συνέντευξη: Αννα Διαμαντοπούλου
«Οι τράπεζες δεν στηρίζουν την πραγματική οικονομία»
Νέα Δημοκρατία
Απασφάλισαν οι γαλάζιοι τομεάρχες
Στη φόρα τηλεγραφήματα και... απωθημένα
ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο
Κόβουν οικόπεδα στην ελληνική ΑΟΖ
ΟΠΑΠ
50.000 ευρώ για... δωρεάν υπηρεσίες
Siemens και Greek Statistics
Εμπρός στο δρόμο της παραγραφής
Επίθεση βάσει σχεδίου
Μέγας ευεργέτης του ΣΥΡΙΖΑ ο... Πάγκαλος