Έντυπη Έκδοση

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΗ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Υποθηκευμένο στην ΑΤΕ 70% της αγροτικής γης

Ιδιαίτερα ανήσυχος είναι ο αγροτικός κόσμος της χώρας, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας έχει αρχίσει.

Στην περίπτωση που ολοκληρωθεί, ο ιδιώτης που θα την πάρει, θα έχει δικαιώματα στο 70% της αγροτικής γης, η οποία σήμερα είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ, καθώς οι περισσότεροι αγρότες και συνεταιρισμοί έχουν πάρει δάνεια από αυτή την τράπεζα. Από το περασμένο καλοκαίρι συζητά το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα το σχέδιο εξυγίανσης και αποκρατικοποίησης της Αγροτικής, ενώ το ΔΝΤ πιέζει για τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στις τράπεζες.

Η αρχή γίνεται ήδη, με την «αξιοποίηση» των περιουσιακών της στοιχείων, δηλαδή την πώληση ακινήτων, η οποία ξεκίνησε. Ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ, Δ. Μηλιάκος, εκτιμά ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν οι συνεταιρισμοί που έχουν μεγάλα χρέη» και προβλέπει ότι κάποιοι από αυτούς «θα χρεοκοπήσουν». «Η ΑΤΕ, ως τράπεζα του Δημοσίου, οπωσδήποτε είχε ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο από αυτό που θα έχει αν γίνει ιδιωτική. Μόνο με το νόμο για τα πανωτόκια διαγράφτηκαν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε 56.000 αγρότες. Η ΑΤΕ δεν προέβαινε σε πλειστηριασμούς. Ο ιδιώτης σίγουρα δεν θα κάνει ευκολίες». Ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Γ. Γωνιωτάκης (από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ), σημειώνει ότι «η Αγροτική Τράπεζα πρέπει να παίξει αναπτυξιακό ρόλο στην κρίση και όχι να ιδιωτικοποιηθεί».

Πιστεύει ότι τον ιδιώτη «θα τον ενδιαφέρει μόνο το δικό του κέρδος» και αναφέρει ότι το 90% των συνεταιρισμών έχουν δάνεια από την ΑΤΕ, στην οποία έχουν υποθηκευμένα τα ακίνητά τους, όπως και πολλοί αγρότες. «Η υποθήκευση των αγροτικών περιουσιών είναι το βασικό επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι η ΑΤΕ πρέπει να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο» δηλώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΑΤΕ, Κ. Αμούντζας. Την περασμένη εβδομάδα ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΑΤΕ απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία του ζητεί να τηρήσει την προεκλογική δέσμευση για «να παραμείνει η τράπεζα υπό τον έλεγχο του Δημοσίου».

Ο Γ. Ανωμερίτης, που διετέλεσε υπουργός Γεωργίας (1998-2001) αλλά και εργαζόμενος στο παρελθόν ως ερευνητής στη διεύθυνση μελετών της ΑΤΕ, δηλώνει ότι ο ίδιος ήταν πάντα υπέρ της συνεταιριστικοποίησής της (να ανήκει δηλαδή στους αγροτικούς συνεταιρισμούς) αλλά «τώρα είναι αργά, το παιχνίδι έχει χαθεί», λέει, παρ' ότι επισημαίνει ότι εκείνος ήταν πάντα υπέρ της διατήρησης τουλάχιστον δύο τραπεζών με δημόσιο χαρακτήρα.

«Το 1981 με υπουργό Γεωργίας τον Κ. Σημίτη, είχαμε ετοιμάσει και τη μελέτη συνεταιριστικοποίησής της, αλλά δεν προχώρησε. Η πρόταση, ωστόσο, ήταν εφικτή. Η Credit Agricole, που είναι από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, ανήκει σε συνεταιρισμούς». Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ έχουν ταχθεί το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αποκρατικοποιήσεις
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
Τι δώσαμε, τι πήραμε
Το παρασκήνιο και οι... συμβιβασμοί
Πέρασαν όλα όσα ήθελε η Μέρκελ
Πορτογαλία στο χείλος του μηχανισμού
Μετεξεταστέοι οι Ιρλανδοί στις Βρυξέλλες
«Η ύφεση θα σας φέρει στα πρόθυρα εμφυλίου»
«Ονειδος η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη»
Τρεις προκλήσεις εντός των τειχών
Σκάνδαλο υποβρυχίων
Τα γερμανικά υποβρύχια πάνε... Βουλή
Ερευνα ΣΔΟΕ
Ψάχνουν καταθέσεις στην Ελβετία
Ιδιωτικοποίηση Αγροτικής
Υποθηκευμένο στην ΑΤΕ 70% της αγροτικής γης
Συνέντευξη: Αννα Διαμαντοπούλου
«Οι τράπεζες δεν στηρίζουν την πραγματική οικονομία»
Νέα Δημοκρατία
Απασφάλισαν οι γαλάζιοι τομεάρχες
Στη φόρα τηλεγραφήματα και... απωθημένα
ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο
Κόβουν οικόπεδα στην ελληνική ΑΟΖ
ΟΠΑΠ
50.000 ευρώ για... δωρεάν υπηρεσίες
Siemens και Greek Statistics
Εμπρός στο δρόμο της παραγραφής
Επίθεση βάσει σχεδίου
Μέγας ευεργέτης του ΣΥΡΙΖΑ ο... Πάγκαλος