Έντυπη Έκδοση

ΚΟΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

Απασφάλισαν οι γαλάζιοι τομεάρχες

Για αποφάσεις που λαμβάνονται από έναν σκληρό πυρήνα στελεχών, τα οποία βρίσκονται δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά και δρουν παρασκηνιακά, μιλούν βουλευτές του κόμματος και όχι μόνο

Ενας σκληρός πυρήνας στελεχών που δρουν από το παρασκήνιο, αλλά πάντως δίπλα στον Αντ. Σαμαρά, διαμορφώνει την καθημερινή γραμμή της Ν.Δ., έχοντας δημιουργήσει αντιπάλους στη λεγόμενη παλαιά φρουρά του κόμματος και όχι μόνο.

Οι αλλαγές που έκανε στις αρχές του χρόνου ο πρόεδρος της Ν.Δ. διευρύνοντας τον κύκλο των τομεαρχών ώστε η πλειονότητα των στελεχών να αναλάβει ρόλους και να είναι ικανοποιημένη, έγιναν μόνο «για τα μάτια».

Οι καλά γνωρίζοντες ξέρουν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από ένα στενό επιτελείο, ερήμην των τομεαρχών, και ήταν αναμενόμενο ότι η οργή τους θα ξεσπούσε κάποια στιγμή. Η έκρηξη ήρθε την περασμένη Τετάρτη, όταν ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., κ. Τασούλας, τους κάλεσε σε σύσκεψη «για τον καλύτερο συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου». Τα στόματα άνοιξαν όχι μόνο από τους μη θεωρούμενους ως «σαμαρικούς», αλλά και από βουλευτές ιδιαιτέρως φιλικά προσκείμενους στον πρόεδρο της Ν.Δ.

Οι πληροφορίες φέρουν τους πάντες να μίλησαν για «εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας που διοικούν τη Ν.Δ.», για «αόρατους συμβούλους» -σαφής αιχμή για τον Φ. Κρανιδιώτη- για «περιφερόμενους μάγους που δίνουν εντολές και πλασάρονται ως οι μελλοντικοί βουλευτές και ο ηγετικός πυρήνας του κόμματος».

Ονόματα δεν ειπώθηκαν, υπολήψεις δεν θίχτηκαν, αλλά είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι αναφορές έγιναν για το στενό επιτελείο του Αντ. Σαμαρά, δηλαδή τους Χρ. Λαζαρίδη, Β. Ζήση, Δ. Σταμάτη, Γ. Χαρβαλιά, Γ. Μιχελάκη. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έξω αφήνουν τους Α. Γεροντόπουλο και Κ. Αρβανιτόπουλο, καθώς οι δύο τους παίζουν συνήθως τον ρόλο του «συνδετικού κρίκου» μεταξύ της παλαιάς και της νέας φρουράς της Ν.Δ., ενώ σε γενικές γραμμές κρατούν χαμηλούς τόνους.

Παρά ωστόσο τις μη επώνυμες αναφορές, τα όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση πρέπει να έκαναν τον Κ. Τασούλα να μετανοήσει πικρά που τη συνεκάλεσε. «Για κλειστή ομάδα που αποφασίζει και εν συνεχεία αδειάζει τους τομεάρχες» μίλησε ο Α. Σπηλιωτόπουλος. «Οι τομεάρχες είναι απόντες από την ηγετική ομάδα» απεφάνθη ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Ποιοι είναι οι διάφοροι περιφερόμενοι που δίνουν γραμμή;» ρώτησε ο Ν. Νικολόπουλος -εκ των φίλα προσκειμένων στον Αντ. Σαμαρά. Για «απομόνωση» του Αντ. Σαμαρά έκανε λόγο ο Χρ. Ζώης. «Αδυναμία να εκπροσωπήσουν οι τομεάρχες το κόμμα καθώς δεν συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων» διέγνωσε και ο Κ. Χατζηδάκης.

Οι Γ. Καλαφάτης και Γ. Ιωαννίδης είπαν πως «Σαμαροφύλακες» οργάνωσαν την επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη -όπου εκλέγονται και οι δύο- δίχως καν να το γνωρίζουν οι τοπικοί βουλευτές του κόμματος. Από τις οξύτερες τοποθετήσεις ήταν του Γ. Βλάχου. Μίλησε για «κακό κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα και καχυποψία ότι άλλοι αποφασίζουν ερήμην της». Κατά τον βουλευτή είναι αυτοί οι τρίτοι που δημιουργούν στον αρχηγό την εντύπωση ότι οι βουλευτές διάκεινται εχθρικά απέναντί του, γι' αυτό και το ερώτημά του είναι αν κρύβεται κάποια σκοπιμότητα πίσω από αυτό.

Βεβαίως στο ξέσπασμα πρέπει να συνέβαλε και το γεγονός που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα ότι στον σκληρό σαμαρικό πυρήνα υπάρχει η άποψη, που έχει μεταφερθεί και στον πρόεδρο της Ν.Δ., να τεθεί ηλικιακό όριο για τους υποψηφίους στις λίστες του κόμματος σε ενδεχόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Κάτι που κατ' αρχήν διέψευσε ο Γ. Μιχελάκης, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «ανοησία». Η διάχυτη και εντεινόμενη δυσαρέσκεια μεταφέρθηκε στον ευρισκόμενο στις Βρυξέλλες Αντ. Σαμαρά. Και η συνέχεια αναμένεται από αύριο, με απρόβλεπτες αυτή τη στιγμή εξελίξεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
Στη φόρα τηλεγραφήματα και... απωθημένα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
Τι δώσαμε, τι πήραμε
Το παρασκήνιο και οι... συμβιβασμοί
Πέρασαν όλα όσα ήθελε η Μέρκελ
Πορτογαλία στο χείλος του μηχανισμού
Μετεξεταστέοι οι Ιρλανδοί στις Βρυξέλλες
«Η ύφεση θα σας φέρει στα πρόθυρα εμφυλίου»
«Ονειδος η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη»
Τρεις προκλήσεις εντός των τειχών
Σκάνδαλο υποβρυχίων
Τα γερμανικά υποβρύχια πάνε... Βουλή
Ερευνα ΣΔΟΕ
Ψάχνουν καταθέσεις στην Ελβετία
Ιδιωτικοποίηση Αγροτικής
Υποθηκευμένο στην ΑΤΕ 70% της αγροτικής γης
Συνέντευξη: Αννα Διαμαντοπούλου
«Οι τράπεζες δεν στηρίζουν την πραγματική οικονομία»
Νέα Δημοκρατία
Απασφάλισαν οι γαλάζιοι τομεάρχες
Στη φόρα τηλεγραφήματα και... απωθημένα
ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο
Κόβουν οικόπεδα στην ελληνική ΑΟΖ
ΟΠΑΠ
50.000 ευρώ για... δωρεάν υπηρεσίες
Siemens και Greek Statistics
Εμπρός στο δρόμο της παραγραφής
Επίθεση βάσει σχεδίου
Μέγας ευεργέτης του ΣΥΡΙΖΑ ο... Πάγκαλος