Έντυπη Έκδοση

Στη φόρα τηλεγραφήματα και... απωθημένα

Με αφορμή τα έγγραφα του WikiLeaks ξαναφουντώνει η κόντρα Ντόρας - Μολυβιάτη

Το ρολόι στη «γαλάζια πολυκατοικία» γύρισε ξανά πίσω, στις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου 2009. Την αφορμή για το νέο flashback έδωσαν τα «γαλάζια τηλεγραφήματα» της αμερικανικής πρεσβείας, από την περίοδο της διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη επιτέθηκε προσωπικά στον Α. Σαμαρά και στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, ο Γ. Καρατζαφέρης δεν έχασε την ευκαιρία να αφήσει υπονοούμενα για εύνοια του αμερικανικού παράγοντα σε ορισμένους πολιτικούς, ενώ στη Ν.Δ. το τελευταίο που θα ήθελαν είναι να ανοίξει νέος κύκλος εσωστρέφειας από τα τηλεγραφήματα του WikiLeaks. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε κάθε σχόλιο στις αναφορές που δημοσιεύθηκαν από την «Καθημερινή». Η απόφαση του Α. Σαμαρά είναι να μην εμπλακεί σε δημόσια αντιπαράθεση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως στη Ν.Δ. δεν προετοιμάζονται για πόλεμο.

Στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, σχεδιάζουν να σηκώσουν τους τόνους, με νέες επιθέσεις κατά του Α. Σαμαρά. Πώς; Καταλογίζοντάς του ότι είχε παρασκηνιακές σχέσεις με την αμερικανική πρεσβεία και τον πρώην πρέσβη Ν. Σπέκχαρντ.

Οι πρώτες βολές εστιάστηκαν στο πρόσωπο του Π. Μολυβιάτη και είχαν όλα τα χαρακτηριστικά προσωπικής βεντέτας. Οι σχέσεις τους ήταν ψυχρές από το 2000, όταν η Ντόρα Μπακογιάννη ορίστηκε υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ. Την πολιτική στους τομείς αυτούς χάρασσε ο Π. Μολυβιάτης, που βρισκόταν στο πλευρό του Κ. Καραμανλή. Σφραγίδα Μολυβιάτη είχε κατόπιν η πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή στο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αλλά και στο άνοιγμα προς τη Ρωσία.

Οι απόψεις της Ντόρας Μπακογιάννη κινούνταν σε εντελώς διαφορετικό μήκος. Οταν όμως διαδέχθηκε τον Π. Μολυβιάτη στο υπουργείο, τον Φεβρουάριο του 2006, ήταν αναγκασμένη να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου της. Στο παρασκήνιο πάντως οι μάχες μαίνονταν. Οι άνθρωποι της πρώην υπουργού έβλεπαν με καχυποψία τους συνεργάτες του Π. Μολυβιάτη και από την πλευρά τους πολλοί διπλωμάτες αντιμετώπιζαν επιφυλακτικά τις πρωτοβουλίες των συνεργατών της υπουργού.

Στην κούρσα των εσωκομματικών εκλογών ο Π. Μολυβιάτης απέφυγε να πάρει δημόσια θέση, όπως και τα περισσότερα στελέχη της παλιάς φρουράς. Ωστόσο η ομιλία του Α. Σαμαρά στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», τον Σεπτέμβριο του 2009 παρουσία δεκάδων βουλευτών, έτσι ερμηνεύθηκε, όπως και η πρώτη πρόσκληση έναν χρόνο νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο και η έναρξη της καμπάνιας του Α. Σαμαρά από τις Σέρρες, όπου είχε στο πλευρό του τον Αχ. Καραμανλή.

Η Ντόρα Μπακογιάννη θεωρεί ότι ο Π. Μολυβιάτης κινήθηκε παρασκηνιακά υπέρ του Α. Σαμαρά. «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» ήταν το μόνο σχόλιο από την πλευρά του πρέσβη και οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόκειται να επανέλθει σε αυτή την άχαρη αντιπαράθεση.

«Δεν υπάρχει ντέρτι για τις εσωκομματικές εκλογές» λένε στη Δημοκρατική Συμμαχία και διευκρινίζουν ότι δεν καταλογίζουν ευθύνες στον ίδιο τον Κ. Καραμανλή. Αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι πρόσωπα του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού βάρυναν καθοριστικά στο αποτέλεσμα. Παράλληλα, ορισμένοι θεωρούν ότι αυτή η ιστορία με τα αμερικανικά τηλεγραφήματα είναι μια ευκαιρία να πετάξει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας τη ρετσέτα του φιλοαμερικανισμού. Με άλλα λόγια, δεν βλέπουν τίποτε μεμπτό για την πρώην υπουργό στα τηλεγραφήματα που την αφορούν. Το πρόβλημα επιμένουν είναι στον Α. Σαμαρά και τις επόμενες μέρες οι επιθέσεις προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. θα ενταθούν.

Στη Ν.Δ. χαρακτηρίζουν απέλπιδα την προσπάθεια της Ντόρας Μπακογιάννη και ετοιμάζουν αντεπίθεση με τα ίδια όπλα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Wikileaks
Social Media
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
Απασφάλισαν οι γαλάζιοι τομεάρχες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
Τι δώσαμε, τι πήραμε
Το παρασκήνιο και οι... συμβιβασμοί
Πέρασαν όλα όσα ήθελε η Μέρκελ
Πορτογαλία στο χείλος του μηχανισμού
Μετεξεταστέοι οι Ιρλανδοί στις Βρυξέλλες
«Η ύφεση θα σας φέρει στα πρόθυρα εμφυλίου»
«Ονειδος η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη»
Τρεις προκλήσεις εντός των τειχών
Σκάνδαλο υποβρυχίων
Τα γερμανικά υποβρύχια πάνε... Βουλή
Ερευνα ΣΔΟΕ
Ψάχνουν καταθέσεις στην Ελβετία
Ιδιωτικοποίηση Αγροτικής
Υποθηκευμένο στην ΑΤΕ 70% της αγροτικής γης
Συνέντευξη: Αννα Διαμαντοπούλου
«Οι τράπεζες δεν στηρίζουν την πραγματική οικονομία»
Νέα Δημοκρατία
Απασφάλισαν οι γαλάζιοι τομεάρχες
Στη φόρα τηλεγραφήματα και... απωθημένα
ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο
Κόβουν οικόπεδα στην ελληνική ΑΟΖ
ΟΠΑΠ
50.000 ευρώ για... δωρεάν υπηρεσίες
Siemens και Greek Statistics
Εμπρός στο δρόμο της παραγραφής
Επίθεση βάσει σχεδίου
Μέγας ευεργέτης του ΣΥΡΙΖΑ ο... Πάγκαλος