Έντυπη Έκδοση

ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ ΠΕΡΙ ΑΜΙΣΘΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ EGON ZEHNDER

50.000 ευρώ για... δωρεάν υπηρεσίες

Ντοκουμέντο αποδεικνύει ότι ο ΟΠΑΠ πλήρωσε αδρά το πρώην αφεντικό του υπουργού Πολιτισμού για την εξεύρεση ανώτατου στελέχους του

Με την υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ Γ. Σπανουδάκη (πάνω με τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο), δόθηκε η έγκριση για την καταβολή των 49.200 ευρώ στην Egon Zehnder του Α. Γαβριηλίδη. Με την υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ Γ. Σπανουδάκη (πάνω με τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο), δόθηκε η έγκριση για την καταβολή των 49.200 ευρώ στην Egon Zehnder του Α. Γαβριηλίδη. Ακόμα και στους χαλεπούς καιρούς του μνημονίου κάποιοι επιχειρηματίες βρίσκουν τρόπους και κερδίζουν αρκετά χρήματα, προσφέροντας υπηρεσίες σε υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες. Και καλά κάνουν. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό σε αυτό. Ούτε στο ότι διατηρούν στενή σχέση με κορυφαίο υπουργό. Ομως, όταν ο υπουργός ερωτάται σχετικά, απαντά ότι οι υπηρεσίες παρέχονται αμισθί. Φαίνεται, όμως, πως δεν είναι και τόσο αμισθί όσο λέει ο υπουργός, αφού οι εταιρείες πληρώνονται από φορείς που εποπτεύει ο ίδιος.

Η «Κ.Ε.» αποκαλύπτει σήμερα ότι η εταιρεία Egon Zehnder, εις την οποία εργαζόταν ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, πριν εισέλθει στην πολιτική, έλαβε αμοιβή αρκετών χιλιάδων ευρώ από τον ΟΠΑΠ το 2010, παρέχοντας υπηρεσίες εξεύρεσης ανώτατων στελεχών. Ο υπουργός αναγκάστηκε μετά από δημοσιεύματα της «Κ.Ε.» να παραδεχθεί ότι η εν λόγω εταιρεία ναι μεν συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής στελεχών σε φορείς αρμοδιότητάς του (ΟΠΑΠ, ΕΡΤ, ΟΔΙΕ κ.λπ.), αλλά οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν.

Δεν μπήκε καν στον κόπο να διευκρινίσει ότι η εταιρεία πληρώνεται όχι από το υπουργείο αλλά από τον ΟΠΑΠ, δηλαδή τη μεγαλύτερη εταιρεία που εποπτεύει ο ίδιος.

Η «Κ.Ε.» παρουσιάζει έγγραφο που πιστοποιεί τη σχέση ανταμοιβής ΟΠΑΠ-Egon Zehnder International. Πρόκειται για ένα τιμολόγιο με ημερομηνία έκδοσης 23 Ιουλίου 2010. Πόσα χρήματα κόστισε η εξεύρεση ενός ανώτατου στελέχους; Ούτε λίγο ούτε πολύ 49.200 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%). Με άλλα λόγια, ο ΟΠΑΠ πλήρωσε 16,7 εκατ. δραχμές (για να θυμηθούμε και την αξία της δραχμής) για να βρει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος. Η πληρωμή του τιμολογίου εγκρίθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2010 από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ Γιάννη Σπανουδάκη, όπως αναγράφεται στο σχετικό έγγραφο.

Για την επιλογή της εταιρείας δεν έγινε διαγωνισμός. Ούτε η έγκριση της δαπάνης πέρασε από το διοικητικό συμβούλιο. Η δαπάνη εγκρίθηκε από τον ίδιο τον Γ. Σπανουδάκη, ο οποίος έχει λάβει δικαιοδοσία από το διοικητικό συμβούλιο να υπογράφει δαπάνες μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ εκάστη. Το συγκεκριμένο τιμολόγιο τείνει σχεδόν σε αυτό το ποσό. Μια λεπτομέρεια με σημασία είναι ότι και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Γιάννης Σπανουδάκης, τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από το ίδιο δίδυμο, των κ. κ. Γερουλάνου-Γαβριηλίδη.

Η «Κ.Ε.» επικοινώνησε με τον ΟΠΑΠ και έθεσε ερωτήσεις σχετικές με την αμοιβή της Egon Zehnder, εάν υπάρχουν άλλα τιμολόγια και ποιο στέλεχος αφορά η συγκεκριμένη αμοιβή: Ο ΟΠΑΠ απάντησε ότι «υπηρεσίες εξεύρεσης στελεχών παρέχουν διαχρονικά αρκετές εξειδικευμένες εταιρείες μεταξύ των οποίων και η Egon Zehnder International...», ότι «η συγκεκριμένη εταιρεία έχει προτείνει κατά το παρελθόν σημαντικά στελέχη της ΟΠΑΠ Α.Ε.» και τέλος ότι «είναι επόμενο οι εταιρείες αυτές να αμείβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν», επιβεβαιώνοντας τη σχέση.

Ο ρόλος της Egon Zehnder και του επικεφαλής της Ανδρέα Γαβριηλίδη (διευθύνοντος συμβούλου), δηλαδή του πρώην αφεντικού του κ. Γερουλάνου, ως προς τη συμμετοχή τους στην αξιολόγηση στελεχών σε φορείς αρμοδιότητας του υπουργού, αποκαλύφθηκε με τη συνέντευξη που έδωσε στην «Κ.Ε.», ο πρώην πρόεδρος του ΟΔΙΕ, Δημήτρης Σεφτελής. Ο κ. Σεφτελής αποκάλυψε ότι, πριν γίνει η τοποθέτησή του στον ΟΔΙΕ, συναντήθηκε με τον κ. Γαβριηλίδη στα γραφεία της Egon Zehnder στο Μαρούσι, μετά από οδηγίες που έλαβε από το υπουργείο Πολιτισμού. Μέχρι τότε υπήρχε απλώς η φημολογία ότι η εταιρεία εμπλέκεται στη διαδικασία του opengov.

Μετά τη συνέντευξη, ο υπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί την εμπλοκή του πρώην αφεντικού του. Ομως δεν παραδέχθηκε ποτέ ότι υπήρχε αμοιβή. Αντίθετα, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες παρέχονταν δωρεάν:

*Στις 19 Δεκεμβρίου 2010, εκπρόσωπος του γραφείου τύπου του υπουργείου δήλωσε στην «Κ.Ε.» ότι: «Εχουμε τη δυνατότητα να απευθυνόμαστε στους κορυφαίους της αγοράς, όπως είναι η Egon Zehnder, προκειμένου να μας παρέχουν κάποιες συμβουλές». Στην ερώτηση της «Κ.Ε.» για την αμοιβή της εταιρείας, η απάντηση είναι ότι οι όποιες υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν.

*Το ίδιο υποστήριξε και ο πρόεδρος της Egon Zehnder, Α. Γαβριηλίδης, αναφέροντας στην «Κ.Ε.»: «Οι πελάτες μας είναι κυρίως οργανισμοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Στο παρελθόν είχαμε αναλάβει αρκετές δουλειές, κυρίως από τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, στα οποία ανήκουν οι περισσότερες ΔΕΚΟ. Από τότε που άλλαξε η κυβέρνηση όμως, η προσφορά μας είναι σε εθελοντική βάση. Δεν έχουμε αναλάβει κανένα έργο επ' αμοιβή στο Δημόσιο. Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που περνάει ο τόπος και προσπαθούμε να βοηθήσουμε».

Οι ισχυρισμοί συνεχίστηκαν. Σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Νίκου Νικολόπουλου, για τη σχέση του υπουργού με την Egon Zehnder και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την επιλογή στελεχών, ο υπουργός Πολιτισμού απάντησε στη Βουλή στις 11 Φεβρουαρίου 2011 ότι «στη νέα περίοδο το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όσους ανθρώπους θέλουν να προσφέρουν με οποιονδήποτε τρόπο στο δύσκολο έργο της ανασύστασης της χώρας. Χρησιμοποιεί έτσι και τις αμισθί υπηρεσίες ανθρώπων σε πολλές περιπτώσεις» και συνεχίζει αναφέροντας ότι «μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο Ανδρέας Γαβριηλίδης, που δέχθηκε να προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του».

Μετά τις σημερινές αποκαλύψεις, ο κ. Γερουλάνος πρέπει να εξηγήσει γιατί αυτά που είπε στη Βουλή δεν αντανακλούν ακριβώς την πραγματικότητα και εάν υπάρχουν άλλοι εθελοντές που προσφέρουν «αμισθί» υπηρεσίες στο υπουργείο, αλλά πληρώνονται από φορείς που εποπτεύει ο ίδιος;

3,6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΑΠ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ενίσχυση-πρόκληση στο Μουσείο Μπενάκη

Ο ΟΠΑΠ λεφτά έχει, όχι μόνο για να πληρώνει εταιρείες εξεύρεσης στελεχών αλλά και για να προβάλλονται ο ελληνικός πολιτισμός και τουρισμός στα πέρατα της Γης.

Σε αυτό το πλαίσιο, του προγράμματος των μεγάλων δράσεων για τον πολιτισμό, ο ΟΠΑΠ αποφάσισε στις 10 Φεβρουαρίου 2011 (δίχως να το δημοσιοποιήσει) ότι θα ενισχύσει το Μουσείο Μπενάκη με το ποσό των 3.600.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για την κάλυψη των εξόδων διοργάνωσης έκθεσης για το Βυζάντιο. Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί το 2013 στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη και Λος Αντζελες) σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

Σίγουρα, το Μουσείο Μπενάκη, που είναι από τα πιο δραστήρια, δικαιούται τέτοιου είδους χορηγίες. Ομως το ποσό είναι πολύ μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα και δεν έχει δοθεί ανάλογο μέχρι τώρα σε άλλα μουσεία, λένε άνθρωποι του κλάδου που ρωτήθηκαν. Λεπτομέρεια με σημασία, λένε οι ίδιοι, είναι το γεγονός ότι πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του μουσείου είναι η κυρία Αιμιλία Γερουλάνου, μητέρα του υπουργού. Και ο υιός φροντίζει από πολύ πολύ νωρίς (αρχές του 2011) το μουσείο να εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειάζεται για μια μεγαλειώδη εκδήλωση που θα γίνει το 2013. Ισως γιατί τότε ουδείς γνωρίζει πού θα βρίσκεται ο υπουργός.

Για το εάν έχει δοθεί τέτοια χορηγία σε άλλο μουσείο ρωτήθηκε η διοίκηση του ΟΠΑΠ, αλλά δεν απάντησε. Μας είπε ότι η δράση αποφασίστηκε στο ευρύτερο πλαίσιο της στήριξης σημαντικών προγραμμάτων για τον πολιτισμό. Επίσης μας είπε ότι από το συνολικό ποσό θα εκταμιευθούν 600.000 ευρώ για την προετοιμασία της μεγάλης έκθεσης, ενώ τα υπόλοιπα θα εκταμιευθούν σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια και μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης στις ΗΠΑ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Πολιτισμού
ΟΠΑΠ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
Τι δώσαμε, τι πήραμε
Το παρασκήνιο και οι... συμβιβασμοί
Πέρασαν όλα όσα ήθελε η Μέρκελ
Πορτογαλία στο χείλος του μηχανισμού
Μετεξεταστέοι οι Ιρλανδοί στις Βρυξέλλες
«Η ύφεση θα σας φέρει στα πρόθυρα εμφυλίου»
«Ονειδος η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη»
Τρεις προκλήσεις εντός των τειχών
Σκάνδαλο υποβρυχίων
Τα γερμανικά υποβρύχια πάνε... Βουλή
Ερευνα ΣΔΟΕ
Ψάχνουν καταθέσεις στην Ελβετία
Ιδιωτικοποίηση Αγροτικής
Υποθηκευμένο στην ΑΤΕ 70% της αγροτικής γης
Συνέντευξη: Αννα Διαμαντοπούλου
«Οι τράπεζες δεν στηρίζουν την πραγματική οικονομία»
Νέα Δημοκρατία
Απασφάλισαν οι γαλάζιοι τομεάρχες
Στη φόρα τηλεγραφήματα και... απωθημένα
ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο
Κόβουν οικόπεδα στην ελληνική ΑΟΖ
ΟΠΑΠ
50.000 ευρώ για... δωρεάν υπηρεσίες
Siemens και Greek Statistics
Εμπρός στο δρόμο της παραγραφής
Επίθεση βάσει σχεδίου
Μέγας ευεργέτης του ΣΥΡΙΖΑ ο... Πάγκαλος